Μια εξαιρετικά νόστιμη παραλλαγή του κλασικού μουσακά με την προσθήκη πράσων. Η συνταγή είναι από την περιοχή των Ιωαννίνων.
Υλικά
- 300γρ. χυλοπίτες χωριάτικες
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 250γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες
- 1 κιλό πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο
- 400γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- ½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο, λιωμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
- 3 αβγά
- 1/4 φλιτζανιού νερό
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τις σουρώνετε και στρώνετε τις μισές σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί. Τις πασπαλίζετε με το μισό κεφαλοτύρι.
Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σοτάρετε τα πράσα στο μισό ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτετε το νερό και τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά. Σουρώνετε τα πράσα και τα στρώνετε πάνω από τις χυλοπίτες.
Βήμα 3
Ανακατεύετε το γιαούρτι με το λιωμένο σκόρδο και το ρίχνετε πάνω από τα πράσα ώστε να καλυφθούν.
Βήμα 4
Σοτάρετε τον κιμά στο υπόλοιπο ελαιόλαδο και προσθέτετε την ντομάτα, το δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε τον κιμά μέχρι να σωθούν τα υγρά του.
Βήμα 5
Τον απλώνετε πάνω στο γιαούρτι και από πάνω απλώνετε τις υπόλοιπες χυλοπίτες.
Χτυπάτε τα αβγά και το λιωμένο βούτυρο και ρίχνετε το μίγμα πάνω από τις χυλοπίτες. Τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 50 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά του.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey