ntomatosalata-me-myrwdika
clock icon
20'

Ντοματοσαλάτα με μυρωδικά

Υλικά

  • 6 ντομάτες μεγάλες
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 παξιμάδια κριθαρένια
  • 1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι βασιλικό πλατύφυλλο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια από θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια λουίζας, ψιλοκομένα
  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1-2 κουτ. σούπας καλό κρασόξιδο
  • αλάτι χοντρό
  • 10 παγάκια

Tips

  • Πιθανότατα μια τέτοια αισθησιακή σαλάτα θα κάνει τους καλεσμένους σας να περιφρονήσουν τα υπόλοιπα εδέσματα του γεύματος, γι' αυτό προσέξτε με τι θα συνοδεύσετε τη σαλάτα και όχι τι θα συνοδεύσει η σαλάτα.
  • Μπορείτε να φτιάξετε τη σαλάτα σας αρκετή ώρα πριν το φαγητό, για να κατεβάσει η ντομάτα τα ζουμάκια και να μπορείτε να βουτάτε.
  • Τα κριθαρένια παξιμαδάκια είναι ιδανικά για αυτή τη σαλάτα γιατί είναι σκληρά και μετά δεν λιώνουν, αλλά μαλακώνουν.

Αρχικά ήμουν οπαδός της χωριάτικης και μάλιστα φτιαγμένης με προσοχή και πληθώρα υλικών. Μετά άρχισε να μου αρέσει λίγο πιο αφαιρετική, έβγαλα το αγγούρι, μετά την πιπεριά μετά τη φέτα. Στο τέλος έμειναν μόνο η ντομάτα και το κρεμμύδι. Τα μυρωδικά όμως, τα ήθελα πάντα…

Σπάτε τα κριθαρένια παξιμάδια και τα ρίχνετε μέσα σε μια πολύ μεγάλη σαλατιέρα. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες.
Τρίβετε στον τρίφτη μία από αυτές και τη σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. Κόβετε τις υπόλοιπες ντομάτες σε κομμάτια και τις προσθέτετε στη σαλατιέρα.
Κόβετε και το κρεμμύδι σε σπιρτόξυλα και το ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε.
Προσθέτετε τα μυρωδικά και μπόλικο χοντρό αλάτι και ανακατεύετε ξανά. Σκορπίζετε τα παγάκια στη σαλατιέρα και ραντίζετε με δύο κουταλιές ξίδι. Περιχύνετε με άφθονο λάδι και σερβίρετε την ντοματοσαλάτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σπάτε τα κριθαρένια παξιμάδια και τα ρίχνετε μέσα σε μια πολύ μεγάλη σαλατιέρα. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες.

Βήμα 2

Τρίβετε στον τρίφτη μία από αυτές και τη σκορπίζετε πάνω από τα παξιμάδια. Κόβετε τις υπόλοιπες ντομάτες σε κομμάτια και τις προσθέτετε στη σαλατιέρα.

Βήμα 3

Κόβετε και το κρεμμύδι σε σπιρτόξυλα και το ρίχνετε μέσα. Ανακατεύετε.

Βήμα 4

Προσθέτετε τα μυρωδικά και μπόλικο χοντρό αλάτι και ανακατεύετε ξανά. Σκορπίζετε τα παγάκια στη σαλατιέρα και ραντίζετε με δύο κουταλιές ξίδι. Περιχύνετε με άφθονο λάδι και σερβίρετε την ντοματοσαλάτα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb