clock icon
60'

Κέικ λεμόνι χωρίς μίξερ

Υλικά

  • 255γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200γρ. αλεύρι μαλακό
  • 4 αβγά
  • 75γρ. βούτυρο 82%
  • 110γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 3½γρ. μπέικιν πάουντερ
  • λίγο αλάτι (στη μύτη ενός κουτ. γλυκού)
  • ξύσμα από 1½λεμόνι

Tips

  • Στα 40 λεπτά, μπορείτε να μπήξετε ένα μαχαιράκι στο κέικ, για να δείτε αν χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Αν το μαχαιράκι βγάζοντάς το είναι στεγνό, τότε το γλυκό σας είναι έτοιμο. Αν όχι, αφήστε το στο φούρνο λίγο ακόμα. Μην κάνετε νωρίτερα όμως τη δοκιμή γιατί το κέικ σας θα ξεφουσκώσει.
  • Καλό είναι να αφήσετε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το ψήσετε.

Τόσο νόστιμο, ζουμερό και αρωματικό κέικ που δεν θα πιστεύει κανένας πόσο εύκολα και γρήγορα το φτιάξατε και μάλιστα χωρίς μίξερ, μόνο με ένα σύρμα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και τα αβγά και με ένα σύρμα ανακατεύετε καλά μέχρι τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο και παχύρρευστο χυλό. Προσθέτετε και το αλάτι. Λιώνετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ίσα ίσα να μαλακώσει και το προσθέτετε στο μίγμα σας. Ανακατεύετε.
Βουτυρώνετε ελαφρά μια φορμίτσα και την αλευρώνετε. Αν η φόρμα είναι αντικολλητική δεν χρειάζεται βουτύρωμα. Μπορείτε επίσης να την καλύψετε και με χαρτί ψησίματος. Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε και το σερβίρετε σε πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολ βάζετε τη ζάχαρη, το ξύσμα από το λεμόνι και τα αβγά και με ένα σύρμα ανακατεύετε καλά μέχρι τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο και παχύρρευστο χυλό. Προσθέτετε και το αλάτι. Λιώνετε το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ίσα ίσα να μαλακώσει και το προσθέτετε στο μίγμα σας. Ανακατεύετε.

Βήμα 3

Βουτυρώνετε ελαφρά μια φορμίτσα και την αλευρώνετε. Αν η φόρμα είναι αντικολλητική δεν χρειάζεται βουτύρωμα. Μπορείτε επίσης να την καλύψετε και με χαρτί ψησίματος. Μεταφέρετε το μίγμα στη φόρμα. Ψήνετε το κέικ στο φούρνο για περίπου 40-45 λεπτά (ανάλογα το φούρνο). Αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρετε και το σερβίρετε σε πιατέλα.