Το Ropa Vieja είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό πιάτο της κουβανέζικης κουζίνας. Μοσχαρίσιο ψιλοκομμένο κρέας με πολύχρωμες πιπεριές, ντομάτα και αρκετά μπαχαρικά. Όλα κομμένα σε λωρίδες που μοιάζουν με πολύχρωμα «κουρέλια». Πολύ κοντά και στις δικές μας μεσογειακές γεύσεις, αξίζει να το δοκιμάσετε!
Υλικά
- 1.300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας(στρογγυλό ή άλλο τρυφερό κομμάτι)
- ¼ φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι (μοιρασμένο για το κρέας και τα λαχανικά)
- 1 κουτ. γλυκού πιπέρι (μοιρασμένο για το κρέας και τα λαχανικά)
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ⅛ γ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- ½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
- ¼ φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
- 1 φλιτζάνι ζωμό βοδινού κρέατος
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 φλιτζάνια ρύζι πιλάφι, νυχάκι ή μπασμάτι
- 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- ¾ φλιτζανιού κομμένες πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το αλάτι και το πιπέρι στο κρέας. Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας καλά, μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Βήμα 2
Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε άλλες 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. τις πιπεριές και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πάρουν χρώμα. Ρίχνουμε όλα τα
μπαχαρικά, κύμινο, ρίγανη, πάπρικα, καπνιστή πάπρικα, μπαχάρι, γαρίφαλο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10’. Στη συνέχεια σβήνουμε με το λευκό κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ και τα φύλλα δάφνης. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τον ζωμό, το αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι κι αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει πολύ μαλακό. Ανακατεύουμε περιστασιακά.
Βήμα 4
Όταν το κρέας είναι έτοιμο, το μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα και το τεμαχίζουμε σε μικρές λωρίδες με 2 πιρούνια. Θα είναι τόσο μαλακό που θα λιώνει μόνο του. Το μεταφέρουμε πάλι στη σάλτσα, ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 5
Σερβίρουμε πάνω από ρύζι και γαρνίρουμε με την πιπεριά Φλωρίνης, τον φρέσκο κόλιανδρο και τις πράσινες ελιές.