Μια κλασική συνταγή για το αγαπημένο φρουτένιο επιδόρπιο που θέλει τα αχλάδια να βράζουν μέσα σε γλυκό κρασί μαζί με αρώματα βανίλιας και λεμονιού. Σερβίρεται με παγωτό ή χτυπημένο τυρί μασκαρπόνε.
Υλικά
- 6 αχλάδια ελαφρώς ώριμα, καθαρισμένα
- 1 λοβό βανίλιας
- 750ml κρασί άσπρο, γλυκό
- 200γρ. ζάχαρη
- 200ml νερό
- χυμό από 1 λεμόνι + λίγο ξύσμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τα αχλάδια σε μια κατσαρόλα (σε μία στρώση) και προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη και το νερό. Σιγοβράζετε τα υλικά ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνετε τη φωτιά και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού.Βήμα 2
Ανοίγετε τη βανίλια στα δύο με ένα κοφτερό μαχαίρι και ρίχνετε τους σπόρους και το λοβό στην κατσαρόλα. Προσθέτετε λίγο νερό αν χρειάζεται και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, γυρίζοντας πού και πού τα αχλάδια, ώστε να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.Βήμα 3
Βγάζετε από την κατσαρόλα τα αχλάδια, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού και βράζετε το σιρόπι μέχρι να δέσει.Βήμα 4
Μοιράζετε τα αχλάδια σε έξι πιάτα, περιχύνετε με το δεμένο σιρόπι και τα αφήνετε λίγο να ποτίσουν. Συνοδεύετε με παγωτό βανίλια ή μασκαρπόνε αναμιγμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb