Αυτές οι τραγανές μπουκίτσες κουνουπιδιού γίνονται με χυλό μπίρας και συνοδεύονται από μια νοστιμότατη πικάντικη σάλτσα ντομάτας, όπως τη μαγειρεύουν στην Κίμωλο. Δοκιμάστε τις κι εσείς!
Υλικά
- 1 κουνουπίδι μέτριο, καθαρισμένο και χωρισμένο σε μεγάλα μπουκέτα
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1½ φλιτζάνι μπίρα
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 400γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη και ψιλοκομμένη
- 4 κουτ. σούπας βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο ή 2 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
- 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζετε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελάχιστα. Το στραγγίζετε και το χωρίζετε σε μπουκετάκια. Τα αφήνετε στην άκρη να στεγνώσουν.Βήμα 2
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε το βασιλικό και σιγοβράζετε για άλλα 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το χυλό: Ρίχνετε την μπίρα σε μέτριο μπολ και προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με πιρούνι μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.Βήμα 4
Ετοιμάζετε το κουνουπίδι: Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και, όταν κάψει, βουτάτε τα μπουκετάκια του κουνουπιδιού στο χυλό και τα τηγανίζετε απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε το κουνουπίδι σε πιατέλα και το συνοδεύετε με τη σάλτσα ντομάτας.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb