Από τα πιο γνωστά καλοκαιρινά φαγητά που αντιπροσωπεύει τα εκλεκτά φημισμένα προϊόντα της Μυτιλήνης, τη σαρδέλα, το ούζο και το ελαιόλαδο.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες καθαρισμένες
- 500γρ. μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες κατά μήκος
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 300γρ. ντομάτες φρέσκες ώριμες, αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζανιού ούζο
- 2/3 φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μπορείτε να βάλετε μισό φλιτζάνι λευκό κρασί αντί για ούζο. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό στην ποσότητα του μαϊντανού.
Διαδικασία
Βήμα 1
Λαδώνουμε ένα στενόμακρο ταψί του φούρνου και στρώνουμε τα κολοκυθάκια έτσι ώστε να χωράνε όλα σε μια στρώση. Αν είναι πολλά, ακουμπάμε τη μία φέτα λίγο πάνω στην άλλη για να χωρέσουν. Τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά περίπου να μαλακώσουν λίγο μέχρι να ετοιμάσουμε τις σαρδέλες.
Βήμα 2
Ανοίγουμε την κάθε σαρδέλα και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό μας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρούμε το κόκαλο προσεκτικά για να μην κοπεί η ουρά και χωρίσει το φιλέτο. Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και στρώνουμε τις σαρδέλες πάνω στα κολοκυθάκια. Σκορπάμε από πάνω το σκόρδο, την ντομάτα και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, λίγο πιπέρι και το μαϊντανό. Περιχύνουμε το φαγητό με το ούζο.
Βήμα 4
Ξαναβάζουμε το φαγητό στο φούρνο για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι σαρδέλες.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb