clock icon
2:15'

Κερκυραϊκή παστιτσάδα

Υλικά

  • 6 μπούτια κόκορα Νιτσιάκος
  • ½ κιλό μακαρόνια χοντρά Νο 5
  • 100 ml ελαιόλαδο (στην Κέρκυρα χρησιμοποιούν βούτυρο)
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 600 γρ. ντομάτα ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και τριμμένη στον τρίφτη
  • 500 ml κρασί λευκό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • σπετσιερικό (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο)*
  • ½ ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 50ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Tips

  • * Σπετσιερικό είναι το μίγμα μπαχαρικών που βάζουν στην παστιτσάδα στην Κέρκυρα. Το φαγητό περιέχει ¼ κουτ. γλυκού από το κάθε μπαχαρικό σε σκόνη και αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη τα κλείνετε σε ένα τουλπανάκι.

Μια συνταγή για παστιτσάδα, τη διάσημη κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ με κόκορα και χοντρό μακαρόνι, που ταιριάζει πολύ στα κυριακάτικα τραπέζια.

Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε τον κόκορα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Αλατίζετε, απομακρύνετε το κρέας από την κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μία πιατέλα.

Πετάτε το ½ ελαιόλαδο που είναι στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη. Σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και μόλις αυτό σχεδόν εξατμισθεί προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, τη ντομάτα, το σπετσιερικό, τη δάφνη και το πορτοκάλι.

Βράζετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τον κόκορα. Ξαφρίζετε. Κλείνετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Όταν ο κόκορας είναι έτοιμος η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν πηχτή.

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια. Βγάζετε τον κόκορα σε πιατέλα και μεταφέρετε τα μακαρόνια μισοβρασμένα στη σάλτσα της κατσαρόλας. Βράζετε για 4 λεπτά ακόμη.

Πετάτε το τουλπανάκι με τα μπαχαρικά (αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη) και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Προσθέτετε στα μακαρόνια το ελαιόλαδο και το σχινοπράσο.

Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα. Πασπαλίζετε από πάνω με το τριμμένο τυρί και προσθέτετε από ένα μπούτι κόκορα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μία πλατιά κατσαρόλα σοτάρετε τον κόκορα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές. Αλατίζετε, απομακρύνετε το κρέας από την κατσαρόλα και το μεταφέρετε σε μία πιατέλα.

Βήμα 2

Πετάτε το ½ ελαιόλαδο που είναι στην κατσαρόλα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη. Σβήνετε το φαγητό με το ξίδι και μόλις αυτό σχεδόν εξατμισθεί προσθέτετε το κρασί, τη ζάχαρη, τη ντομάτα, το σπετσιερικό, τη δάφνη και το πορτοκάλι.

Βήμα 3

Βράζετε για 5 λεπτά και προσθέτετε τον κόκορα. Ξαφρίζετε. Κλείνετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Όταν ο κόκορας είναι έτοιμος η σάλτσα πρέπει να είναι σχεδόν πηχτή.

Βήμα 4

Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζετε τα μακαρόνια. Βγάζετε τον κόκορα σε πιατέλα και μεταφέρετε τα μακαρόνια μισοβρασμένα στη σάλτσα της κατσαρόλας. Βράζετε για 4 λεπτά ακόμη.

Πετάτε το τουλπανάκι με τα μπαχαρικά (αν δεν χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά σε σκόνη) και τη φλούδα του πορτοκαλιού. Προσθέτετε στα μακαρόνια το ελαιόλαδο και το σχινοπράσο.

Βήμα 5

Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα. Πασπαλίζετε από πάνω με το τριμμένο τυρί και προσθέτετε από ένα μπούτι κόκορα.