zwmos kotopoulo

Υλικά

  • 2 κιλά φτερούγες κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 1 καρότο ολόκληρο, καθαρισμένο
  • 1 κομμάτι σέλερι
  • 1 μικρή ντομάτα κομμένη στη μέση
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωναράκι θυμάρι
  • 10 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • 4 λίτρα νερό

Tips

  • Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος έχει εξατμισθεί πολύ το νερό, πρέπει να συμπληρώνουμε έτσι ώστε οι φτερούγες να είναι πάντα καλυμμένες.

Ο σπιτικός ζωμός κοτόπουλου μπορεί να απογειώσει γευστικά τη μαγειρική μας και να κάνει τα φαγητά μας πραγματικά ξεχωριστά. Για να τον ετοιμάσετε θα χρειαστείτε μπόλικες φτερούγες κοτόπουλου και μπόλικα λαχανικά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φτερούγες και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα. Ξαφρίζουμε για 30 λεπτά περίπου.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλες 4 ώρες. Αν θέλουμε, βάζουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπουκέτο από τουλπάνι (μπουκέ γκαρνί).
Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε και τον χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τις φτερούγες και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξεκινάμε το ξάφρισμα. Ξαφρίζουμε για 30 λεπτά περίπου.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για άλλες 4 ώρες. Αν θέλουμε, βάζουμε τη δάφνη, το θυμάρι και το πιπέρι σε ένα μπουκέτο από τουλπάνι (μπουκέ γκαρνί).

Βήμα 3

Όταν ο ζωμός είναι έτοιμος, τον σουρώνουμε και τον χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.