REBITHIA ME PIPERIES KAI KREMMYDIA
clock icon
60'

Ρεβίθια με πιπεριές Φλωρίνης και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • ½ κιλό ρεβίθια
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί κόκκινο γλυκό
  • Για το dressing

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού καφέ ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • αλάτι, πιπέρι

Μία πολύ θρεπτική σαλάτα με ρεβίθια, που ταιριάζει τόσο στο καθημερινό όσο και στο κυριακάτικο τραπέζι.

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται. Τρίβουμε καλά τα ρεβίθια μεταξύ τους με μια πετσέτα και αφαιρούμε και τα υπόλοιπα φλούδια. Αν μείνουν και μερικά, δεν πειράζει.

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα τα ρεβίθια με λίγο αλάτι και 1,5 λίτρο νερό. Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και μόλις αρχίσει να βράζει, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Αποσυμπιέζουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι βάζουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών να σοταριστούν. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό, ρόδινο χρώμα. Τότε τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αμέσως μετά τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Ξεπλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης κάτω από τη βρύση, τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για το dressing και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα.

Μόλις γίνουν τα ρεβίθια τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνουμε μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια σκορπιστά και τις πιπεριές Φλωρίνης. Κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα. Ρίχνουμε το dressing, πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ρεβίθια στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο νερό. Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε να φύγουν όσο περισσότερα φλούδια γίνεται. Τρίβουμε καλά τα ρεβίθια μεταξύ τους με μια πετσέτα και αφαιρούμε και τα υπόλοιπα φλούδια. Αν μείνουν και μερικά, δεν πειράζει.

Βήμα 2

Τοποθετούμε τη χύτρα ταχύτητας σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε μέσα τα ρεβίθια με λίγο αλάτι και 1,5 λίτρο νερό. Κλείνουμε το καπάκι, βάζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και μόλις αρχίσει να βράζει, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 25-30 λεπτά. Αποσυμπιέζουμε και αφαιρούμε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα τηγάνι βάζουμε ένα φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ροδέλες των κρεμμυδιών να σοταριστούν. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα απαλό, ρόδινο χρώμα. Τότε τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Σιγοβράζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και αμέσως μετά τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Βήμα 4

Ξεπλένουμε τις πιπεριές Φλωρίνης κάτω από τη βρύση, τις ψιλοκόβουμε και τις βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το βαλσαμικό, τη ζάχαρη και ανάλογο αλατοπίπερο για το dressing και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα και τέλος προσθέτουμε τη μουστάρδα.

Βήμα 5

Μόλις γίνουν τα ρεβίθια τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη σαλατιέρα, ρίχνουμε μέσα τα καραμελωμένα κρεμμύδια σκορπιστά και τις πιπεριές Φλωρίνης. Κάνουμε ένα πρώτο ανακάτεμα. Ρίχνουμε το dressing, πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ρεβίθια στο τραπέζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey