Μια από τις καλύτερες εκδοχές μαγειρέματος του κόκορα είναι με ντομάτα και κόκκινο κρασί!
Υλικά
- 1 κόκορας (1.800γρ. περίπου)
- 500γρ. παραδοσιακά ζυμαρικά
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια ντομάτες ώριμες, φρέσκιες, ψιλοκομμένες
- ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο ξηρό
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας, μικρό
- μυζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Για να συνοδεύσετε ιδανικά τον κόκορα, επιλέξτε παραδοσιακά ζυμαρικά είτε από μικρούς τοπικούς παραγωγούς είτε από γνωστές εταιρίες. Οι χυλοπίτες, τα ματσάτα και τα σκιουφιχτά είναι μερικές καλές επιλογές...
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τον κόκορα και τον κόβετε σε μερίδες. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας και τις πασπαλίζετε με αλατοπίπερο.Βήμα 2
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνετε τις μερίδες και τις σοτάρετε ελαφρά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.Βήμα 3
Ρίχνετε στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι και το σοτάρετε. Βάζετε πάλι τις μερίδες του κόκορα στην κατσαρόλα και τις γυρίζετε για να αναμιχθούν με το κρεμμύδι.Βήμα 4
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα και λίγο ακόμα αλατοπίπερο. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό μέχρι να σκεπαστούν οι μερίδες. Τις σιγοβράζετε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.Βήμα 5
Βγάζετε τον κόκορα από την κατσαρόλα. Προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται και ρίχνετε τα ζυμαρικά για να βράσουν (για λίγα λεπτά, ανάλογα με τον τύπο).Βήμα 6
Ρίχνετε ξανά τον κόκορα στην κατσαρόλα και κρατάτε το φαγητό ζεστό. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και σερβίρετε.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb