Στο καθιερωμένο μας κουίζ στο Viber σας θέσαμε ένα πρωτοχρονιάτικο ερώτημα που αφορά το γλυκό των ημερών: τη βασιλόπιτα. Προτιμάτε βασιλόπιτα κέικ ή τσουρέκι; Από ό,τι φάνηκε από την αρχή στην ανταπόκρισή σας στο δίλημμα που σας θέσαμε, η προτίμησή σας ήταν ξεκάθαρη! Το κέικ επικράτησε στην ψηφοφορία με ποσοστό 73%!

Γι’ αυτό έχουμε επιλέξει για σας τις αγαπημένες μας συνταγές για βασιλόπιτα:

Βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα από τον Στέλιο Παρλιάρο (BINTEO)
Μια κλασική βασιλόπιτα κέικ με ξύσμα πορτοκαλιού και αμύγδαλο σε σκόνη.

Βασιλόπιτα
Εύκολη και νόστιμη παραδοσιακή βασιλόπιτα δια χειρός Λάμπρου Βακιάρου. Φέρτε όμορφα αρώματα στο σπίτι σας και μοιράστε χαρά στους αγαπημένους σας.

Βασιλόπιτα με ανανά, αμύγδαλα και πορτοκάλι
Η πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα σε μια συνταγή λίγο διαφορετική από τις κλασικές με τα αρώματα του πορτοκαλιού, τραγανά αμύγδαλα και τη γλύκα του ανανά.

Και δυο βασιλόπιτες- τσουρέκι

Πολίτικη βασιλόπιτα
Στην Πόλη, την «καλή βραδιά», όπως ονόμαζαν την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα δέσποζε στο γιορτινό τραπέζι. Τη στόλιζαν με 12 κεράκια -ένα για κάθε μήνα του καινούριου χρόνου-, τα οποία άναβαν τα μεσάνυχτα, μέχρι ο οικοδεσπότης να κόψει όλα τα κομμάτια, να τα μοιράσει και να αναδειχθεί ο τυχερός της χρονιάς! Η πολίτικη βασιλόπιτα είναι ένα αφράτο τσουρέκι, που μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα. Η επιτυχία της εξαρτάται από τη θερμοκρασία των υλικών κατά το πλάσιμο, και την ποιότητα του βουτύρου, που προστίθεται στο τέλος του ζυμώματος.

 

Βασιλόπιτα τσουρέκι
Η τσουρεκένια εκδοχή της βασιλόπιτας, αυτής που ονομάζουμε πολίτικη, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένη, με λιγότερη ζάχαρη κι αβγά από ότι συνήθως. Είναι τόσο νόστιμη, που με το ζόρι θα τη βρει το ξημέρωμα της νέας χρονιάς…

 

Και extra bonus δυο αλμυρές συνταγές:

Αντί για βασιλόπιτα…κοτόπιτα από τη Θεσσαλία!
Το ξέρατε ότι η βασιλόπιτα μπορεί να είναι και αλμυρή; Εδώ σας έχουμε μια νόστιμη συνταγή από τη Θεσσαλία. Μάλιστα, παραδοσιακά σε αυτή την πίτα έβαζαν ένα σταυρό φτιαγμένο από άχυρο αντί για φλουρί, αλλά εσείς μπορείτε να βάλετε έναν ξύλινο ή μεταλλικό.

Πρωτοχρονιάτικη κρεατόπιτα Μετσόβου
Μια ξεσκέπαστη παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα με αρνί, που μπορεί να κρύβει μέσα και ένα φλουρί…