Σε ένα ήσυχο ημιορεινό χωριό της Κορινθίας, στο Καλέντζι, μόλις 15 λεπτά μακριά από το τουριστικό Βραχάτι, ριζώνει χρόνια τώρα το μεράκι και το πάθος μίας οικογένειας για την τοπική ελαιοκομία. Με δύο ποικιλίες ελιάς -Μανάκι και Μεγαρίτικη- το εξαιρετικo παρθένο ελαιόλαδο της oleosophia κλείνει κάθε χρόνο σε ψηλά γυάλινα μπουκάλια τους χυμούς των 4000 ελαιόδεντρων της οικογένειας Μαγγίνα και ξεκινά αβίαστα το ταξίδι του σε Ευρώπη και Αμερική.
Στη διαδρομή του, κερδίζει διεθνή βραβεία και διακρίσεις αλλά και ακολούθους με τους οποίους μοιράζεται τις αξίες του slow living, ενώνοντας αγνά, τη σοφία της γης με το ελληνικό επιχειρείν. Και είναι αυτό ακριβώς που διαφοροποιεί και συγχρόνως γεφυρώνει το χθες με το σήμερα στα ελαιοχώραφα της οικογένειας Μαγγίνα. Την ανάγκη δηλαδή, να μείνουν τα πράγματα όπως ακριβώς τα έφτιαξαν χρόνια πίσω οι παππούδες (με απόλυτη υπακοή στους ρυθμούς και στους νόμους της φύσης), με το όραμα της νέας γενιάς για επιχειρηματική εξωστρέφεια.
Ο Γιώργος και η Μαριάννα, λοιπόν, ζευγάρι στη ζωή, ζευγάρι και στην Oleosophia, με ανήσυχη επιχειρηματική σκέψη και έχοντας ακλόνητη σιγουριά για το προϊόν τους, αποφασίζουν να επενδύουν στον αγροτουρισμό, βάζοντας αυτομάτως στο χάρτη της διεθνούς ελαιο-γαστρονομίας, το μικροσκοπικό χωριό τους.
Επιστροφή στις ρίζες για ένα καλύτερο μέλλον
Και όμως, η καθημερινότητα της Μαριάννας Δεβετζόγλου και του Γιώργου Μαγγίνα μέχρι και πριν από μερικά χρόνια απείχε παρασάγγας από αυτό που ζουν σήμερα. Οι σκέψεις για μία ζωή στην επαρχία, πόσο μάλλον για μία ζωή με αγροτικό περιεχόμενο, ούτε ως σενάριο δεν απασχολούσαν την πραγματικότητά του ζευγαριού στην πόλη.
Καθαρόαιμο παιδί της πρωτεύουσας η Μαριάννα, μεγαλωμένη στην Κηφισιά, με σπουδές φυσικού στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στο Λονδίνο πάνω στην Τεχνολογία Υλικών και με μία αξιοζήλευτη πορεία στον επαγγελματικό στίβο, η επαφή της με την φύση και με τα εκτός αστικού περιβάλλοντος ερεθίσματα δεν φαινόταν ποτέ να την απασχολεί εντόνως. Μέχρι που γνώρισε τον Γιώργο (μέσω της κοινής δασκάλας τους που έκανε και στους δύο Ρωσικά) ο οποίος παρότι ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα, αξιοποιώντας τα πτυχία του πάνω στους υπολογιστές, φρόντιζε συχνά πυκνά να επιστρέφει στην πατρογονική του γη και να επισκέπτεται τους γονείς του που ζούσαν εκεί εργαζόμενοι στις ελιές και στα αμπέλια τους στο Καλέντζι της Κορινθίας.
Όταν η Μαριάννα βρέθηκε στο χωριό του Γιώργου για πρώτη φορά και δοκίμασε τις μαγειρικές της μαμάς του και το ελαιόλαδό τους, εντυπωσιάστηκε. Μοσχοβολούσε το πιάτο! «Σου γαργαλούσε τα ρουθούνια» θυμάται η Μαριάννα. «Ήταν εκείνη ακριβώς η στιγμή που με έκανε να σκεφτώ ότι αυτό το λάδι αξίζει να βγει στις αγορές του κόσμου, να το δοκιμάσουν επώνυμα και όπως ακριβώς του αξίζει και άλλοι άνθρωποι, κυρίως δε εκτός των συνόρων». Η σκέψη της βρήκε, χωρίς δυσκολίες, σύμφωνο και τον Γιώργο και κάπως έτσι άρχισαν να επεξεργάζονται στο μυαλό τους το σενάριο να ασχοληθούν επαγγελματικά με το ελαιόλαδο και τα χωράφια στο Καλέντζι.
Διατηρώντας, λοιπόν, και οι δύο για μεγάλο χρονικό διάστημα παράλληλες ζωές, στην πόλη και στο χωριό, με τον Γιώργο κάπου στο ενδιάμεσο να φεύγει για Ρουμανία ακολουθώντας μία σημαντική επαγγελματική ευκαιρία, και περνώντας δύσκολα με τον Covid στην περίοδο της πανδημίας, δεν σταμάτησαν στιγμή να δουλεύουν πάνω στο κοινό τους όραμα: Να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, ώστε να μπορέσουν να κάνουν την ενασχόλησή τους με τη γη, full time δουλειά. Και τα κατάφεραν, και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που η κόρη τους, Αριάδνη, ερχόταν στη ζωή, κάνοντας πιο έντονη την επιθυμία τους να ζήσουν μακριά από τους ξέφρενους και κουραστικούς ρυθμούς της πόλης.
Το Κορινθιακό Μανάκι και οι γευστικές του ιδιαιτερότητες
Στα χωράφια της οικογένειας Μαγγίνα βρίσκουμε ελιές ποικιλίας Μανάκι (κυρίως) και Μεγαρίτη (Λαδολιά). «Όταν ο Γιώργος ξεκίνησε να μου μιλά για τις ελιές τους, δεν γνώριζα καν ότι η ελιά ως καρπός, διαφοροποιείται ανάλογα με την ποικιλία της» παραδέχεται η Μαριάννα. Σήμερα, παρακολουθώντας την να μιλά μπροστά σε κόσμο, στους Oleosophers ( έτσι αποκαλεί τους συμμετέχοντες στα olive oil testings που οργανώνει στο κτήμα) και να τους εξηγεί τα πάντα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου τους, σου δίνει την αίσθηση ότι η ίδια ζούσε ανέκαθεν εκεί, ανάμεσα στις ελιές εκείνες που σήμερα γνωρίζει τόσο καλά όσο την ίδια της την οικογένεια. Περήφανη για το Μανάκι τους, με πληροφορεί ότι το συναντάμε μόνο στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα μόνο στην Κορινθία (και σε μικρότερη έκταση και στην Αργολίδα).
Ειδικότερα, τo μονοποικιλιακό μανάκι, αγουρέλαιο πρώιμης συγκομιδής (ξεκινά μέσα με τέλη Οκτώβρη) είναι ένα ελαιόλαδο μεσαίας έντασης (στα πικρά και στα πικάντικα), που δεν καίει έντονα τον ουρανίσκο. Τα αρώματά του φέρνουν στη μύτη μας νότες πράσινων οπωροκηπευτικών (πράσινη πιπεριά, πράσινα μήλα) αλλά και φύλλων όπως και φρεσκοκομμένου γρασιδιού. «Είναι ένα ελαιόλαδο μου μοσχοβολά ζωή» μου λέει η Μαριάννα, συνοψίζοντας σε μία πρόταση τον ορισμό της Oleosophia.
Από την άλλη, το «Μανάκι-Μεγαρίτικη», ο δεύτερος κωδικός της Oleosophia, κλείνει μέσα του τη μεταγενέστερη χρονικά συγκομιδή των ελιών τους (ξεκινά αρχές με μέσα Νοεμβρίου), περίοδος η οποία επιτρέπει στους καρπούς της ελιάς την κάπως πιο προχωρημένη ωρίμανση τους, εξ’ ου και η εντόνως πιο γλυκιά γεύση των χυμών τους και με αρώματα από ώριμη τομάτα, ρίγανη, βασιλικό και βότανα.
Ο αγροτουρισμός στο προσκήνιο
Οι Oleosophers της Μαριάννας και του Γιώργου, είναι σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα ξένοι (και περίπου κατά 95% Αμερικανοί). Είναι άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει ο μαζικός τουρισμός και ερχόμενοι εδώ πολλοί από αυτούς συνδυάζουν την ελαιογνωσία με την οινογνωσία σε κάποια από τα οινοποιία της ευρύτερης περιοχής (ειδικά της Νεμέας). «No stress, αυτό τους συμβουλεύω με το καλωσόρισμά μου στις εγκαταστάσεις μας» μου λέει η Μαριάννα.
Στο πλαίσιο του olive oil touring οι επισκέπτες στο Oleosophia ζουν την εμπειρία του food pairing, της γευσιγνωσίας ελαιολάδου, του βιωματικού σεμιναρίου που τους εκπαιδεύει στο να ξεχωρίζουν το καλό ελαιόλαδο από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. «Μαθαίνουν από πού προέρχεται αυτό που βάζουν στο τραπέζι τους. Βλέπουν, αγγίζουν, μυρίζουν τους καρπούς και αν μάλιστα πετύχουν και περίοδο συγκομιδής συμμετέχουν στο μάζεμά τους» με πληροφορεί η Μαριάννα η οποία συγκινείται καθώς θυμάται την πρώτη φορά που φιλοξένησε στο κτήμα τους μία οικογένεια από τη Νέα Υόρκη. «Ο Lion, ο γιος της οικογένειας, ήταν τότε 12 ετών. Όταν ήρθαν στο κτήμα, του έδωσα να φυτέψει μία ελιά την οποία και ονόμασε Αθηνά. Έχουν περάσει τρία χρόνια, η ελιά μεγαλώνει και μαζί με αυτήν μεγαλώνει και ο Lion με τον οποίο συνεχίζω να κρατάω επαφή. Αυτή η οικογένεια έχει αφήσει ένα κομμάτι της πίσω στην Ελλάδα, κάτι που θα τους ενώνει για πάντα με αυτόν τον τόπο».
Επαφές, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά με πολλούς ακόμα αγαπημένους της Oleosophers. Όπως με ένα άλλο ζευγάρι Αμερικανών που βρέθηκαν στο Καλέντζι, διανύοντας την περίοδο του μέλιτός τους στην Ελλάδα. «Όταν επέστρεψαν πίσω στην πατρίδα τους» μου λέει η Μαριάννα «μου έστειλαν μήνυμα λέγοντάς μου ότι έκαναν olive oil tasting party στο σπίτι τους, ζητώντας από τους φίλους τους να φέρουν μαζί τους τα δικά τους ελαιόλαδα και εξηγώντας τους ότι έμαθαν από εμάς στην Ελλάδα».
Όσο για το τι προσδοκούν το μέλλον να τους φέρει; «Προέχει να φτιάξουμε μία κάθετη μονάδα παραγωγής, με δικό μας ελαιοτριβείο και τυποποιητήριο. Θέλουμε όμως να επεκτείνουμε και τους ελαιώνες μας με στόχο να ενισχύσουμε τη διάθεση της παραγωγής μας στο εξωτερικό» τονίζει η Μαριάννα. Εκεί όμως που στέκεται είναι τα μαθήματα μαγειρικής που ήδη έχουν αρχίσει δειλά δειλά να φιλοξενούνται στο πλαίσιο του olive touring υποστηριζόμενα από σεφ, φίλους – πλέον – της Μαριάννας με διεθνή χαρακτήρα και κοινό, που μοιράζουν το χρόνο τους μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Τέλος, στα πλάνα τους είναι και το άνοιγμα προς την παραγωγή προϊόντων καλλυντικής φροντίδας, όπως τα σαπούνια με ελαιόλαδο που γίνονται με βάση τις συνταγές της αδελφής της Μαριάννας η οποία και έχει σπουδάσει χημικός και έχει ασχοληθεί με τέτοια project στο παρελθόν.
info
Καλέντζι Κορινθίας, info@oleosophia.com, τηλ.: 697 9808882