«Το μυστικό είναι ένα και τόσο απλό: Να είσαι ελεύθερος, να ακούς και να αφήνεις την ψυχή σου να σε οδηγεί, σε κάθε επόμενο βήμα της διαδρομής, σε κάθε στιγμή του ταξιδιού σου. Μου αρέσει να μαθαίνω, να μελετώ, να παρατηρώ και να ερευνώ. Αυτός είναι ο τρόπος έκφρασης μου, δεν επιδιώκω επιτακτικά το αποτέλεσμα, έρχεται όταν είναι η ώρα του, έρχεται όταν ολοκληρωθεί η διαδρομή που κάτι επιπλέον έχει να με διδάξει. Με αυτό το σκεπτικό η συμμετοχή στους αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς όλου του κόσμου ξεκίνησε συνειδητά το 2012, και μόνο μετά από 20 χρόνια δοκιμών και προετοιμασίας» μας λέει ο Γιώργος Σακελλαρόπουλος, εξηγώντας μας τους λόγους τις επιτυχίας του όπως ο ίδιος τους κρίνει.

Από το 2012 μέχρι σήμερα, οι Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου τιμήθηκαν με πολλές και επαναλαμβανόμενες διεθνείς βραβεύσεις, φτάνοντας στον μοναδικό αριθμό των 408 διεθνών βραβείων.. «Συναγωνιζόμαστε ποιοτικά σε διεθνές επίπεδο εταιρείες και παραγωγούς από χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τυνησία, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Χιλή και πολλές άλλες», σημειώνει ο ίδιος. Ασφαλώς τίποτα δεν επιτυγχάνεται χωρίς κόπο, μιας και δυσκολίες πάντα υπάρχουν. Όταν, όμως, συνεχίζεις να αγωνίζεσαι γι’ αυτά που πιστεύεις, οι κόποι σου ανταμείβονται. «Επέμεινα, αγωνίστηκα σκληρά, αφοσιώθηκα απόλυτα σε όλο αυτό το εγχείρημα. Αγάπησα τη βιολογική ελαιοκομία με την ψυχή μου. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν φυσικά και οι δικοί μου άνθρωποι, αυτοί που με πίστεψαν στα πρώτα μου βήματα, τότε που όλα ήταν αδύνατα να συμβούν και στους οποίους οφείλω πολλά», μας λέει.

Ποιοι είναι αυτοί; «Οικογένεια για εμένα δεν είναι μόνο οι κοντινοί μου άνθρωποι. Είναι όλοι όσοι βρίσκονται δίπλα μου σε αυτή τη διαδρομή των 30 χρόνων, από τους εργαζόμενους μέχρι τους ερευνητές και επιστήμονες μεγάλων πανεπιστημίων που διενεργούν μελέτες με τα προϊόντα μας. Αισθάνομαι πολύ βαθιά υποχρέωση σε όλους, διότι έχουν συμβάλει τα μέγιστα ο καθένας από την πλευρά του. Εννοείται πως όλα τα φυσικά μέλη της οικογένειάς μου έχουν κομβικούς ρόλους. Όλα τα βιολογικά ελαιόλαδα και οι ελιές μας είναι αμιγώς ιδιοπαραγώμενα με κυρίαρχο σημείο υπεροχής τους την απλότητα και τον πλουραλισμό στη γεύση τους, που θυμίζουν ξεχασμένες εποχές, ενώ παράλληλα διαθέτουν χαρακτηριστικά που βελτιώνουν την ανθρώπινη υγεία, ανήκοντας στα βιολογικά λειτουργικά τρόφιμα (bio-functional foods)».

Από το όνειρο στη γνώση και την εμπειρία
Το βιωματικό ταξίδι ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και εξελίχθηκε στην πορεία. «Αρχικά ήταν όνειρο και έμπνευση, που έφερε τη γνώση και την εμπειρία για να πετύχουμε τον στόχο, βασισμένο σε ένα κριτήριο σταθερότητας με τρεις άξονες: αναγνωρισμένη υψηλή ποιότητα, επιστημονική παρακολούθηση και απόδειξη. Δεν ήταν κάτι τυχαίο», αναφέρει ο κ. Σακελλαρόπουλος. «Η ενασχόληση με την ελαιοπαραγωγή ήταν η εξέλιξη του ιδιαίτερου δεσμού που είχα αναπτύξει με το ιερό δέντρο της ελιάς και του φυσικού τρόπου ζωής. Αυτή ήταν και παραμένει η διέξοδος μου από την καθημερινότητα. Δεν είδα ποτέ την ελαιοκομία ως εργασία, ως κάτι που το κάνω αναγκαστικά». 

Όλα ξεκίνησαν το 1992, όταν ακόμα η βιολογική γεωργία ήταν σχεδόν άγνωστη έννοια στη χώρα μας. Ο τόπος, άλλωστε, η Σπάρτη Λακωνίας δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Διακρίνεται από σχεδόν μηδενικά επίπεδα περιβαλλοντικής ρύπανσης και διαθέτει ιστορία με εμπειρία αιώνων στην ελαιοπαραγωγή. «Από τότε, πέρα από την πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας μας, έχω ασχοληθεί και έχω εντρυφήσει στην οργανοληπτική αξιολόγηση και ανάλυση των χαρακτηριστικών της γεύσης στα προϊόντα μας. Αυτό έγινε μετά από παρακολούθηση πολλών σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό κυρίως, θέλοντας να έχω τη δυνατότητα να αξιολογώ με ακρίβεια τις οργανοληπτικές ιδιαιτερότητες των ελαιοπροϊόντων μας και παράλληλα, να παρακολουθώ τον διεθνή ανταγωνισμό. Ως επιστέγασμα αυτής της γνώσης, θα έλεγα ότι τα ποιοτικά, οργανοληπτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά των προϊόντων μας προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ιδιαίτερο τρόπο καλλιέργειας των δένδρων μας. Πηγάζουν από το terroir και αυτό πρακτικά οδηγεί σε υψηλή ποιότητα, άριστα οργανοληπτικά στοιχεία, καινοτομία και ταυτότητα. Τα χαρακτηριστικά αυτά προσδίδουν προσωπικότητα και πλέον αναγνωρίζονται διεθνώς».

Εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα με προσωπικότητα
«Αρώματα δεντρολίβανου, γεύσεις φρέσκων βοτάνων, βασιλικού, εστραγκόν, αποξηραμένης τομάτας, κρεμώδες, με ήπιο κάψιμο, ήπια γεύση ραδικιού, ελαφρά επίγευση καρδιάς αγκινάρας και ευχάριστο φυλλώδες άρωμα. Ισορροπημένο, περίπλοκο, αρμονικό και επίμονο με μακρά επίγευση. Ένα εξαιρετικό, ντελικάτο ελαιόλαδο που προσδίδει γεύση σε πιάτα υψηλής γαστρονομίας» είναι ο χαρακτηρισμός που δόθηκε από τον διεθνή οργανισμό γευστική δοκιμή ελαιολάδων Savantes, για το βιολογικό εξαιρετικό ελαιόλαδο Φυλλικόν Πρωτέλαιο. Στην γκάμα των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων έχει προστεθεί και μια σειρά με φυσικά  αρωματισμένα ελαιόλαδα, με αρωματικά βότανα , φρούτα και μπαχαρικά. Ακόμη, οι βιολογικές ελιές, Καλαμών και πράσινες, φυσικής ζύμωσης, με ελάχιστο αλάτι, χωρίς παστερίωση, που αρωματίζονται φυσικά. Από την άλλη, βαλσαμέλαιο, φυσικά καλλυντικά, βαλσαμοαλοιφές κεριού, χειροποίητα σαπούνια από βιολογικό ελαιόλαδο και φυσικά λάδια σώματος συμπληρώνουν την οικογένεια προϊόντων των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γαστρονομία
Από πού πηγάζουν όλες αυτές οι γαστρονομικές ιδέες και οι πρωτότυποι συνδυασμοί γεύσεων των ελαιολάδων και της επιτραπέζιας ελιάς; «Είναι θέμα οπτικής…», λέει ο κ. Σακελλαρόπουλος, «…αλλά κυρίως δοκιμών και διαίσθησης. Πηγή έμπνευσης μας είναι πάντα η Φύση. Με μια πολύ πρωινή επίσκεψη στους ελαιώνες βλέποντας την ανατολή, μυρίζοντας τα αρώματα, την πρωινή δροσιά, την φρεσκάδα και ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Εκεί δέχεσαι πολλά ερεθίσματα και έρχονται πράγματα ως εμπνεύσεις, ως ιδέες. Όταν η ενέργεια που λαμβάνεις είναι των δέντρων, της γης που πατάς, του αέρα που αναπνέεις, του τοπίου που σε περιβάλλει, τότε προκύπτει η πεποίθηση να γίνει αυτό που είναι προορισμένο να γίνει».

Η συμμετοχή στις έρευνες μεγάλων πανεπιστημίων
Tα βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερβαίνουν κατά περίπου 500 % το όριο των 250 mg/kg, που έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, όταν το 2012 αναγνώρισε τη θετική δράση των φαινολών στο οξειδωτικό στρες. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα τόσο τα ελαιόλαδα όσο και οι ελιές τους έχουν συμμετάσχει σε έρευνες και κλινικές μελέτες των πανεπιστημίων Harvard και Yale, στα προγράμματα «Feeding America’s Bravest» και «Olives for Health» αντίστοιχα, οι οποίες μελετούν την επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης τους στην ανθρώπινη υγεία: «Τα βιολογικά ελαιόλαδά μας αξιοποιούνται στην τριετή έρευνα “Παρεμβατική Μελέτη Μεσογειακής Διατροφής”, που πραγματοποιείται από το πανεπιστήμιο του Harvard και τη σχολή Δημόσιας Υγείας, στην καθημερινή διατροφή 1.000 εθελοντών πυροσβεστών σε 44 πυροσβεστικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Σκοπός της μελέτης είναι να αποδείξει ότι αλλάζοντας τις διατροφικές συνήθειες, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο, ο κίνδυνος παθήσεων που οφείλεται στις συνθήκες εργασίας, μειώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων μας συμμετέχουν αποκλειστικά στην έρευνα με τίτλο “Olives for Health”, που διενεργείται από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Διενεργείται μάλιστα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute – YOSHI) και σκοπός της είναι να εκτιμήσει τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία, από την καθημερινή κατανάλωση των επιτραπέζιων βιολογικών ελιών μας».

Σημαντική είναι επίσης η πρώτη κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ σχετικά με τη θετική επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης ελιών τύπου Καλαμών στο λιπιδαιμικό προφίλ υγιών εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος. Ταυτόχρονα, διεξήχθη δεύτερη κλινική μελέτη, από το 2017 έως το 2021, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ασθενείς εθελοντές και της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. «Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών μας, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για την μείωση της χοληστερόλης», αποκαλύπτει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

info
Βιολογικοί Eλαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σκούρα, Σπάρτη, Λακωνία, τηλ. 27310 81118 & 6932309909, www.bioarmonia.gr

Δείτε επίσης:

Λαδερά, τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, δοξάζουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Γιατί να αγοράζουμε μόνο τυποποιημένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και όχι χύμα «αγνό»;

Βάζουμε ελιές στο φαγητό: Συνταγές και ιδέες για μαγειρευτά και πίτες που περιέχουν ελιά