Κοbe beef από την Ιαπωνία, black angus από την Αυστραλία και καγκουρό Νέας Ζηλανδίας είναι μερικά μόνο από τα πανάκριβα κρέατα που εκτίθενται στις προθήκες του κρεοπωλείου «Drakoulis». Εκεί όπου ο πελάτης όχι μόνο αγοράζει κρέας, αλλά τρώει και πίνει δίπλα στα τσιγκέλια, ακούγοντας δυνατή ηλεκτρονική μουσική κάτω από ντισκομπάλες. Ο ιδιοκτήτης των ομώνυμων χασάπικων-κλαμπ, Στράτος Δρακούλης, εξηγεί πώς σκέφτηκε να συνδυάσει την κονσόλα με τον… μπαλτά!
Μπροστά από τις μαύρες προθήκες των κρεοπωλείων «Drakoulis», οι οποίες θυμίζουν μπουτίκ πολυτελών ειδών ένδυσης γνωστών οίκων, οι απαιτητικοί πελάτες εξετάζουν για ώρα και εξονυχιστικά κάποια από τα πιο σπάνια είδη κρέατος, γνωστά κυρίως σε επαγγελματίες του είδους και ψαγμένους καλοφαγάδες. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο για ένα κιλό κρέας με την περίεργη ονομασία Hida gyu ή Αus Wagyu Βeef που ταξίδεψε από την άλλη άκρη του κόσμου για να βρεθεί στο πιάτο τους θα πρέπει να πληρώσουν 1.500 ευρώ; Και αυτό δεν είναι το μόνο «εξωφρενικό» -ειδικά στις εποχές που ζούμε- που συναντά κανείς στα κρεοπωλεία «Drakoulis», αφού δεν είναι δα και συχνό φαινόμενο να βλέπεις τον χασάπη να κόβει σπαλομπριζόλες υπό τους ήχους εκκωφαντικής ηλεκτρονικής μουσικής και στο τέλος να φεύγει… αρτιμελής!
Για τον ιδιοκτήτη τους και εμπνευστή αυτού του ιδιαίτερου concept (χασάπικο-κλαμπ), βέβαια, τον Στράτο Δρακούλη, ο συνδυασμός κρέατος και χορευτικών beats προέκυψε εντελώς αβίαστα: Το γεγονός ότι βρέθηκε να κληρονομεί το κρεοπωλείο του πατέρα του στη Νέα Σμύρνη αν και ο ίδιος το μόνο που ήθελε μέχρι τότε ήταν να παίζει ηλεκτρονική μουσική εξηγεί πολλά για το κίνητρο αυτής της παράτολμης επαγγελματικής απόφασης.
Μια απόφαση που, όπως φαίνεται σήμερα, ήταν πετυχημένη για τον άνθρωπο που εναλλάσσει την κονσόλα με εκείνη του πάγκου κοπής κρεάτων, αφού το κρεοπωλείο στη Νέα Σμύρνη απέκτησε άλλα δύο «αδελφάκια» – ένα στη Βούλα πριν από περίπου τρία χρόνια και φέτος στη Μύκονο. Ο ίδιος λέει για την πορεία του: «Οταν ήμουν μικρός ήθελα να γίνω πιλότος, αλλά δυστυχώς ο πατέρας μου με έβαλε νωρίς στη δουλειά. Θυμάμαι από παιδί τον εαυτό μου πίσω από τον πάγκο του χασάπη. Οταν πέθανε πρόωρα ο πατέρας μου, μου άφησε “προίκα” το μαγαζί στη Νέα Σμύρνη κι εγώ πέρασα τρία μαρτυρικά χρόνια, αφού δεν γνώριζα το επιχειρηματικό κομμάτι της δουλειάς. Αγαπώ τη μουσική και σκεπτόμουν να τα παρατήσω και να γίνω DJ». Η συσσώρευση χρεών τον αναγκάζει να μεταναστεύσει στην Αμερική για έναν χρόνο και μόλις επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασίζει να ανοίξει ένα ολοκαίνουριο -δικό του αυτή τη φορά- κρεοπωλείο στη γειτονιά του, τη Νέα Σμύρνη. «Παρά την οικογενειακή παράδοση, δεν μου άρεσε αυτό το επάγγελμα. Ουσιαστικά αγάπησα τη δουλειά μέσα από την επαφή μου με τους πελάτες. Οταν δε τη συνδύασα με τη μουσική, τότε βρήκα επαγγελματικά τον εαυτό μου».
Τα «Drakoulis Meat» δεν θυμίζουν σε τίποτα τα κλασικά χασάπικα της γειτονιάς. Πρόκειται για καινοτόμους χώρους με προσεγμένη αισθητική – «ναούς του καλού κρέατος» τα αποκαλούν, αλλά και της ηλεκτρονικής μουσικής. Το ντεκόρ είναι εντυπωσιακό: υπολογιστές Mac τελευταίας τεχνολογίας, ιλουστρασιόν περιοδικά ειδικού ενδιαφέροντος για λάτρεις και επαγγελματίας του κρέατος, ογκώδεις στρογγυλοί ξύλινοι πάγκοι, μαύρες προθήκες και, φυσικά, υπερσύγχρονες κονσόλες με decks για τον DJ που εναλλάσσεται με τον Στράτο όταν ο τελευταίος κόβει στον πάγκο με μαεστρία μια σπαλομπριζόλα, ενώ λευκοί καπνοί πάγου ολοκληρώνουν το σκηνικό. Οσο για τους πελάτες, κάποιοι λικνίζονται ρυθμικά, κάποιοι απλά δείχνουν απορροφημένοι από την επιλογή των κρεάτων και κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν το ιδιόμορφο αυτό concept: «Ολα αυτά τα χρόνια μας έχουν τύχει διάφορα. Μπαίνει ο άλλος με κακή διάθεση στο μαγαζί και μας λέει “αλλάξτε το κομμάτι που παίζετε, δεν μου αρέσει η ηλεκτρονική μουσική”. Του απαντάμε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Το concept του καταστήματος είναι αυτό και σ’ όποιον αρέσει».
Σήμερα η ατζέντα πελατών του Στράτου Δρακούλη συμπεριλαμβάνει όλα τα ονόματα της εγχώριας high society, αλλά και των πιο γνωστών Ελλήνων σεφ. Ο ίδιος διατείνεται ότι προμηθεύεται το εμπόρευμά του από τα 12 κορυφαία σφαγεία του κόσμου και ότι δεν υπάρχει κρέας -όσο σπάνιο κι αν είναι και από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου- που να μην το διαθέτει στα μαγαζιά του – από άλογο Γαλλίας μέχρι καγκουρό Νέας Ζηλανδίας. «Οι Ελληνες έχουν μάθει πια να εκτιμούν το καλό ποιοτικό είδος και ξέρουν ότι για να το έχουν στο πιάτο τους πρέπει να το πληρώσουν. Σε εμάς βρίσκει κανείς όλη την οικονομική γκάμα – από κρέας με 10 ευρώ το κιλό μέχρι τα 1.500 ευρώ».
Στην ερώτησή μας αν έχει εκπλαγεί και ο ίδιος από τη «γενναιοδωρία» κάποιων πελατών του, για ευνόητους λόγους αποφεύγει να αναφέρει ονόματα: «Οι καλοφαγάδες δεν τσιγκουνεύονται. Στο φαγητό ισχύει ό,τι ακριβώς και στα ρούχα ή τα αξεσουάρ: κάποια γυναίκα μπορεί να κάνει αιματηρές οικονομίες για να πάρει μια τσάντα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με ένα πανάκριβο black angus». Ο πιο μεγάλος λογαριασμός πάντως έχει γίνει από γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος πριν από χρόνια αγόρασε μια ποσότητα καλού κρέατος έναντι 30.000 ευρώ!
Ο Στράτος Δρακούλης βρέθηκε επίσης πριν από έναν χρόνο να πρωταγωνιστεί σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel υπό τον τίτλο «Α man rave». Αν και τα γυρίσματα κράτησαν κάποιους μήνες, ο ίδιος τα απόλαυσε δεόντως, ενώ αυτοαποκαλείται «showman»: «Αν δεν έχεις την τρέλα να σπάσεις τα καθιερωμένα, δεν γίνεται δουλειά. Σε εμάς οι πελάτες δεν βρίσκουν μόνο καλό κρέας, χαλαρώσουν κιόλας περνώντας καλά. Τι είναι άλλωστε η ζωή μας; Ενα ατελείωτο πάρτυ», λέει χαμογελώντας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν προκύπτουν και κάποια παρατράγουδα. Οπως αυτό με κάποιον πελάτη που τον κυνηγούσε να τον «σκοτώσει» επειδή πίστευε ότι δεν του έδωσε καλό κομμάτι. «Τι να του πω; Οτι έφταιγε ο τρόπος που το μαγείρεψε και όχι η πρώτη ύλη; Δεν νομίζω ότι βρισκόταν σε τόσο ήρεμη κατάσταση ώστε να δεχτεί μια τέτοια πικρή αλήθεια».
Το κατάστημα της Βούλας, εκτός από κρεοπωλείο-κλαμπ, λειτουργεί επίσης και ως εστιατόριο, προσφέροντας συνταγές και υπέροχα ψημένο dry & raw κρέας απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, μιας και, όπως διατείνεται ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης του, κάποια κρέατα είναι λογικό να μην ξέρουν πώς να τα μαγειρέψουν οι Ελληνες. «Μαγειρεύουμε εμείς αφού κάποια ιδιαίτερα και σπάνια κρέατα ο κόσμος δεν ξέρει πώς πρέπει να τα ψήσει. Σε εμάς γνωρίζει γεύσεις και μυείται σε συνταγές, ενώ συνδυάζουμε τα πιάτα με συγκεκριμένα κρασιά». Ο σεφ εξάλλου προσκαλεί τον κόσμο και για γευσιγνωσία κρέατος. Ο Στράτος Δρακούλης διατείνεται ότι τα καταστήματά του δεν είναι κρεοπωλεία αλλά boutique και, όπως λέει, προσελκύουν ακόμα και πελάτες που δεν είναι κρεατοφάγοι: «Εχει τύχει πελάτης να σπάσει τις διατροφικές του συνήθειες αφού είχε χρόνια να βάλει κρέας στο στόμα του. Ο τρόπος που παρουσιάζεις ένα προϊόν και το concept παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο».
Τα «Drakoulis Μeat» δεν είναι μόνο γνωστά στο αθηναϊκό κοινό, αφού λίαν προσφάτως ομώνυμο κατάστημα άνοιξε και στη Μύκονο και, όπως λέγεται, κάποιες γνωστές επιχειρήσεις εστίασης στο νησί προμηθεύονται κρέας από εκεί. Οσο για τον Στράτο Δρακούλη, έχει κάθε λόγο να χαίρεται την επιτυχία του, ενώ θέτει νέους υπερατλαντικούς στόχους, καθώς ευελπιστεί μέχρι το 2018 να καταφέρει να κόβει σπαλομπριζόλα στους ρυθμούς της trance μουσικής με φόντο το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
info
Drakoulis Meat, Βούλα: Βασ. Παύλου 103, τηλ. 210 8955655, Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 90, τηλ. 210 9320211-210 9343087, Μύκονος: Περιοχή Βρύση, τηλ. 22890 23022.
Δείτε ακόμα:
4 κρεοπωλεία που σου ψήνουν το κρέας και στο φέρνουν στο πιάτο!
Φωτογραφίες: Αρχείο Στράτου Δρακούλη, Athens Art Studio