Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, μέσα σε μια καταπράσινη περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερα εύφορο μικροκλίμα, μακριά από τη βουή των πόλεων, με απόλυτα καθαρό αέρα, χώμα, ήλιο και νερό, αυτοφύεται το θεραπευτικό τσάι Βελουχίου. Ο πολύτιμος σιδερίτης, με την επιστημονική ονομασία sideritis raeseri Boiss, είναι ευρέως γνωστός όχι μόνο για το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση αλλά κυρίως για τις πεπτικές, τονωτικές και θερμαντικές του ιδιότητες. Το μάζεμά του και η αποξήρανσή του είναι μία συνήθεια γνωστή στους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων, τόσο γνωστή που την τελευταία δεκαετία παρουσιάστηκε έντονη μείωση του πληθυσμού του.

Όλα ξεκίνησαν σε μία προσπάθεια διάσωσης

Η απειλή της εξαφάνισης του είδους και η προτίμηση των καταναλωτών στο τσάι του Βελουχίου, στάθηκε αφορμή για τη μεγάλη στροφή του Γιάννη Λερογιάννη, από την οικοδομή και την ξυλουργία, προς τη γενικότερη φιλοσοφία της αγροτικής ζωής. Έτσι, το 2020 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στη βιολογική καλλιέργεια αρωματικών φυτών της περιοχής. Η εταιρεία Myriki Herbs πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής, το ορεινό χωριό Μυρίκη που απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι. Ένα απομακρυσμένο χωριό, περιτριγυρισμένο από το αιωνόβιο πευκοδάσος, πλούσιο σε σπάνια βιοποικιλότητα, καθαρό περιβάλλον και άπλετο φως όλο το χρόνο. Ο Γιάννης, μάζεψε σπόρους σιδερίτη, έφτιαξε φυτά και αφότου πήρε την σχετική γνωστοποίηση από τον τοπική ένωση Δασικών Αγροτικών Συνεταιρισμών, προχώρησε στην οργανωμένη καλλιέργεια.

Έκτοτε, ο στόχος της Myriki Herbs είναι η ελεγχόμενη καλλιέργεια αρωματικών φυτών και η προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μη διαταράσσεται η ισορροπία του, και παράλληλα, η φροντίδα συντήρησης του φυσικού τοπίου του τόπου τους. Σήμερα, η Myriki Herbs, ο Γιάννης μαζί με την οικογένειά του, καλλιεργεί 23 στρέμματα με σιδερίτη, ρίγανη και χαμομήλι και όπως δήλωσε στο Cantina «μακάρι να μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε περισσότερα, γιατί ο κόσμος τα αναζητάει και δεν μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη ζήτηση».

Καλλιέργεια, συγκομιδή και τυποποίηση αποκλειστικά και μόνο με τα χέρια

Όλες οι εργασίες καλλιέργειας, από την φύτευση μέχρι και τη συγκομιδή, γίνεται αποκλειστικά και μόνο με χειρωνακτικές μεθόδους και η φιλοσοφία συνεχίζεται στην επεξεργασία και στην τυποποίηση. Η εμμονή τους αποκλειστικά στη χειρωνακτική εργασία, είναι μία συνειδητή απόφαση που έχει φανεί ότι αποδίδει «καρπούς» με ποιότητα. Τα αρωματικά φυτά, αφότου συλλέγονται, αποξηραίνονται με φυσικές μεθόδους για 15 έως 20 μέρες και στη συνέχεια τυποποιούνται σε ορειχάλκινα κουτιά. Ακόμα και η επιλογή της συσκευασίας έδειξε τελικά ότι τα βότανα διατηρούνται στο ακέραιο, χωρίς να υποβαθμίζεται το φυσικό άρωμα, το χρώμα και η γενικότερη ποιότητα.

Τα προϊόντα Myrikis Herbs

Η Myrikis Herbs έχει επικεντρωθεί στην καλλιέργεια τριών αρωματικών φυτών που ιστορικά αυτοφύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας.

  • Ο Σιδερίτης, γνωστότερος και ως «Τσάι του Βελουχίου»  ή «Τσάι του Παρνασσού» με την βοτανική ονομασία Sideritis raeser. Ένας πολυετής αειθαλής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά, έχει λεπτό, χνουδωτό, σπάνια διακλαδισμένο και ελαφρώς ξυλώδες στέλεχος στη βάση. Τα φύλλα του είναι ανοιχτοπράσινα, επιμήκη και οξύληκτα. Τα άνθη είναι υποκίτρινα και ανθίζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, Ιούλιο με Αύγουστο.
  • Το χαμομήλι (Matricaria recutita) οναδικής προέλευσης από την Ευρυτανία.
  • Ανώτερης ποιότητας ρίγανη (Oreganum Vulgare), μοναδικής προέλευσης από την Ευρυτανία.

info
Μυρίκη, Καρπενήσι Ευρυτανίας 36100, τηλ: 6976886288, 2237080228
www.myrikiherbs.com – info@myrikiherbs.com​