Με αφετηρία τις γλυκές αναμνήσεις των παιδικών τους χρόνων, δίπλα στις γιαγιάδες τους, στο χωριό, που με τόση γνώση και μεράκι αξιοποιούσαν τους αρωματικούς θησαυρούς της φύσης, ο Χαράλαμπος και η Αλεξάνδρα, ζευγάρι στη ζωή ζευγάρι και στα επαγγελματικά, καλλιεργούν το χθες στα χνάρια του σήμερα. Συλλέγουν ρίγανη από τις εύφορες εκτάσεις της ορεινής Μεσσηνιακής γης, εκείνης που με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση «πότισαν» κάποτε οι πρόγονοί τους, και πλέον την διοχετεύουν στην αγορά (προς το παρόν εντός συνόρων) σε ένα εγχείρημα «ανθοφορίας» ενός απόλυτα αγνού και ατόφια ελληνικού, επιχειρηματικού οράματος.
Με σπουδές στη γυμναστική και τη διαιτολογία, ξεκίνησαν κυριολεκτικά από το μηδέν. Χωρίς κανένα αγροτικό background από τις οικογένειές τους, παρά μόνο, έχοντας ως πολύτιμο κληροδότημα, τις εικόνες από τα καλοκαίρια τους στο χωριό. Εκεί, στο πανέμορφο Λαντζουνάτο, 28 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κυπαρισσίας και σε υψόμετρο 700 μέτρων «βοηθούσαμε από μικρά παιδιά τις γιαγιάδες μας να μαζέψουν ρίγανη για το σπίτι. Ποιος θα φανταζόταν ότι χρόνια μετά, αυτή η αγαπημένη μας συνήθεια θα μας ένωνε κάτω από έναν κοινό σκοπό: Να ταξιδέψουμε, δηλαδή, τη ρίγανή μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και να κρατήσουμε ζωντανά όλα εκείνα τα βιώματα που μας ανέθρεψαν» λέει ο Χαράλαμπος.
Οι παραδοσιακές πρακτικές σε πρώτο φόντο
Το νεαρό ζευγάρι, χρειάστηκε να διαβάσει πολύ ώστε να κάνει πράξη αυτό που ονειρεύτηκε. Η θεωρία, στην πορεία, ενισχύθηκε από τις πρακτικές που διδάχτηκαν από τους δικούς τους ανθρώπους και κάπως έτσι γεννήθηκε, τιμής ένεκεν του τόπου καταγωγής τους, το Lantzounato herbs. Δύο λέξεις που χωρούν με τόση σοφία μέσα τους, μία έκταση 5 στρεμμάτων, κατάφυτη από ρίγανη και τσάι του βουνού. Χωρίς ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς δύσκολα κινδυνεύουν από ασθένειες, και αρκετά ανθεκτικές στις μεταβολές του καιρού, οι συγκεκριμένες σπορές είναι 100% βιολογικές και κουβαλούν στην ανθοφορία τους, αναμφίβολα, ένα κομμάτι της αγροτικής παράδοσης αυτού του τόπου.
«Το σημαντικότερο όμως είναι» παραδέχεται ο Χαράλαμπος «συλλέγεται από εμάς με το χέρι και μεταφέρεται για αποξήρανση χωρίς καμία παρέμβαση μηχανημάτων. Στη συνέχεια, την τρίβουμε με τον παραδοσιακό τρόπο μέσα σε αρίλογους και έπειτα τη συσκευάζουμε με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να διατηρούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της και όταν πλέον φτάνει στον καταναλωτή να μπορεί να την γεύεται σαν να κόπηκε την ίδια μέρα».
Ρίγανη, η πολυμορφική
Τί είναι όμως αυτό που ενισχύει, όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, τη φήμη της ελληνικής ρίγανης στο Εξωτερικό; «Το ζωηρό χρώμα, το άρωμά της αλλά και η έντονη γεύση της που αρκεί για να απογειώσει κάθε μεσογειακό πιάτο, από ψάρια και σαλάτες μέχρι κρέας και πουλερικά» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη η Αλεξάνδρα η οποία στέκεται και στις ιδιαίτερες ευεργετικές, για τον οργανισμό, ιδιότητες του συγκεκριμένου βοτάνου. «Ιδιότητες» όπως χαρακτηριστικά τονίζει «οι οποίες καθιστούν τη ρίγανη ως ένα από τα καλύτερα βότανα στον κόσμο. Μπαίνει στα περισσότερα πιάτα ως άρτυμα, ενώ χρησιμοποιείται εξίσου αποτελεσματικά και ως αφέψημα με αντιμικροβιακές, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές, για τον ανθρώπινο οργανισμό, δράσεις».
Λόγω της υψηλής ζήτησης της ρίγανής τους από Γερμανία και Αυστραλία, αυτή την περίοδο ο Χαράλαμπος και η Αλεξάνδρα βρίσκονται σε διαδικασίες εξαγωγής του προϊόντος τους. «Είναι σημαντικό για εμάς να βγάλουμε προς τα έξω ένα κομμάτι της Ελλάδας. Να καταλάβουν στην Ευρώπη αλλά και στη μακρινή Αυστραλία τι σημαίνει καλή ελληνική ρίγανη» παραδέχεται η Αλεξάνδρα.
Στα άμεσα σχέδιά τους, όπως πληροφορούμαι, να αυξήσουν την ήδη υπάρχουσα καλλιέργεια της ρίγανης και να προσθέσουν και άλλα αρωματικά φυτά. «Ήδη από φέτος» σημειώνει ο Χαράλαμπος «προσθέσαμε στη φαρέτρα μας, το τσάι του βουνού. Έχουμε σχέδια για καλλιέργεια φασκόμηλου και φλισκούνι, ενώ στόχος μας είναι και η απόσταξη αρωματικών φυτών, ώστε να βγάζουμε αιθέρια έλαια».
info
Λαντζουνάτο Τριφυλίας, Κυπαρισσία, τηλ. 698 5997037, info@lantzounatoherbs.com