Φρέσκες μπίρες με μικρή διάρκεια ζωής και με αναγραφόμενη την ημερομηνία παράγωγης τους πάνω στο μπουκάλι, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πέρα από το πότε λήγουν και το πότε ακριβώς παρήχθησαν. Αυτή είναι μία μόνο από τις καινοτομίες που συντείνει εδώ και 18 χρόνια στη σκηνή της ελληνικής μικροζυθοποιίας, η Corfu Beer, η πρώτη και μοναδική μικροζυθοποιία που δημιουργήθηκε στο νησί των Φαιάκων και που κατάφερε σιγά-σιγά να εντυπώσει στη συνείδηση των ντόπιων ότι, Κέρκυρα δε σημαίνει μόνο τζιτζιμπίρα.

Τέταρτη γενιά παραγωγών και εμπόρων (από το 1810), ο κ. Σπύρος Καλούδης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της κερκυραϊκής ζυθοποιίας (Corfu Beer), αγάπησε ήδη από τα νιάτα του την μπίρα, παρά το γεγονός ότι είναι ο πρώτος από την οικογένειά του που ασχολήθηκε επιχειρηματικά με τον ζύθο. Μέσα από τα πολλά ταξίδια του στο εξωτερικό και ειδικά σε προορισμούς που ξεχωρίζουν για την κουλτούρα τους στην παραγωγή και την κατανάλωση μπίρας, κατάλαβε από νωρίς ότι έπρεπε να δημιουργήσει μία νέα συνθήκη, μία νέα παράδοση στο νησί του μιας και όπως χαρακτηριστά αναφέρει «δεν υπάρχει ομορφότερη εμπειρία στο νησί από το να βλέπεις τον ήλιο να χάνεται αργά στη θάλασσα της Αδριατικής, πίσω από τα Διαπόντια νησιά, απολαμβάνοντας μία φρέσκια, παγωμένη μπύρα. Μαγεία!».

«Η ιδέα να φέρουμε την φρέσκια μπίρα στην Κέρκυρα» μου εξηγεί ο κ. Σπύρος «γεννήθηκε από δύο ανάγκες: αφ’ ενός από την ανάγκη της προσφοράς στο νησί μας, στο μέρος που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε και αφ’ ετέρου από την ανάγκη να υπηρετήσουμε την τέχνη της ελληνικής φιλοξενίας, μιας και η συνολική ταξιδιωτική εμπειρία του ξένου επισκέπτη εξαρτάται εν πολλοίς και από την τοπική γαστρονομία».

Μία σύνδεση που όπως εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται από τα πρώτα κι όλας λεπτά της γνωριμίας του με τον κ. Σπύρο, δομεί και ολόκληρη τη φιλοσοφία της επιχείρησής του. «Η μπίρα, ως προϊόν, έχει γεννηθεί για να φαίνεται και όχι για να κρύβεται σε ψυγεία και κάβες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι υπάρχει σχεδόν σε κάθε τραπέζι -ειδικά τώρα το καλοκαίρι-, σε κάθε έξοδο που συνδυάζεται με το φαγητό. Για παράδειγμα, η μπίρα μας, εδώ στο νησί, είναι η μπίρα της Κυριακής. Μπαίνει στα κυριακάτικα τραπέζια των Κερκυραίων, την ημέρα δηλαδή που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι» παρατηρεί και συμβουλεύει «τολμήστε να συνδυάσετε μία Weiss (Amorosa Weiss) με ένα ψάρι στη σχάρα ή στα κάρβουνα. Αφού το περιχύσετε με φρεσκοστιμένο χυμό λεμονιού, κρατήστε και μερικές σταγόνες από λεμόνι για να προσθέσετε στη μπίρα σας. Επίσης, δοκιμάστε να φάτε κάτι πολύ πικάντικο και συνδυάστε το με μία απαστερίωτη και αφιλτράριστη Ι.P.A, με ευχάριστη πικράδα και φρουτώδη επίγευση ή αν πάλι, προβληματίζεστε για το αν τα επιδόρπια ταιριάζουν με τις μπίρες, τότε συνοδεύσετε το σοκολατένιο κέικ σας με μία μπίρα που περιέχει μέλι, όπως η δική μας EPOS-EPIC (με ελληνικό μέλι ανθέων) και θα διαπιστώσετε πόσο ισορροπημένο ματσάρισμα κάνουν».

Ανθρακούχα και μη αλκοολούχα ποτά στο «μωσαϊκό» των προϊόντων

Και παρά το γεγονός ότι η λέξη μπίρα συνειρμικά οδηγεί τη σκέψη των περισσοτέρων από εμάς στο αλκοόλ, ο κ. Σπύρος με ενημερώνει ότι η Corfu beer έχει προνοήσει και για τους οπαδούς των μη αλκοολούχων ποτών.

Εκτός, λοιπόν, από την ξανθιά και αφιλτράριστη Hoppy & Free beer με 0,5% αλκοόλ, την παραγωγή της Corfu beer στη συγκεκριμένη κατηγορία, συμπληρώνει και η σειρά Royal Ionian με ανθρακούχα ποτά που ξεδιψούν και γαργαλούν γλυκά τους ουρανίσκους μας: Ginger Ale με Λεμόνι και με Πορτοκάλι-Κανέλα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, Pink Grapefruit & Pergamot και Lemon & Lime (σόδα με φυσικό άρωμα λεμονιού και μοσχολέμονου χωρίς την προσθήκη ζάχαρης).

Το φεστιβάλ μπύρας και το διαδραστικό πάρκο

Τοπική γαστρονομία, μουσική, χορός, διαδραστικά events και φυσικά άφθονη μπίρα. Αυτό το σκηνικό επαναλαμβάνεται από το 2013 στο χωριό του κ. Σπύρου, στον Αρίλλα και στο πλαίσιο του ετήσιου κερκυραϊκού Beer Festival που διοργανώνεται από την Corfu Beer και απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, από την περίοδο της καραντίνας (λόγω Covid) και μετά, το φεστιβάλ έχει κατεβάσει αυλαία. «Αυτό θα αλλάξει» με ενημερώνει ο κ. Σπύρος ο οποίος ήδη σχεδιάζει με την ομάδα του και με τον γιο του που επίσης είναι στο τιμόνι της εταιρείας, την επάνοδο του επόμενου Corfu Beer Festival που πλέον θα λάβει χώρα, δίπλα στο διαδραστικό πάρκο μπίρας -που και αυτό έχει ξεκινήσει να στήνεται- τον Οκτώβρη του 2025.

Για πέντε ημέρες, Έλληνες και ξένοι ζυθοποιοί αλλά και άνθρωποι της εστίασης, θα ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες με κεντρικό άξονα των συζητήσεών τους την μπύρα και φόντο τις τοπικές λιχουδιές της κερκυραϊκής παράδοσης.

Παράλληλα με τις εργασίες του φεστιβάλ σχεδιάζεται και η ολοκλήρωση του πρώτου διαδραστικού πάρκου μπίρας (απέναντι στις εγκαταστάσεις της Corfu Beer) που όμως θα παραμένει ανοιχτό και επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς κυρίως δε, για τη φιλοξενία διαδραστικών σεμιναρίων από επαγγελματίες της μπίρας.
Αρίλλας, Κέρκυρα, τηλ.: 26630 52072, 26630 52132