Με πλούσια και αυθεντική συνεισφορά στην οινοφιλική ιστορία της Ελλάδας, η Κεφαλονιά κάνει το επόμενο βήμα, εξερευνώντας, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο εντατικά, τη γοητεία της τοπικής μικροζυθοποιίας.

Οδηγός της σε αυτό το ταξίδι, το όραμα μίας οικογένειας που αποφάσισε να επιστρέψει και να επανεγκατασταθεί μόνιμα πλέον στο νησί, στην πατρίδα της, εξισώνοντας με τον πιο αυταπόδεικτο τρόπο, την αγάπη που τρέφει για την μπίρα με την πίστη στην ενέργεια και τη δυναμική αυτού του τόπου.

Ο Νίκος και ο Κυριάκος Μωραΐτης, αδέλφια και συνέταιροι στη δική τους μικροζυθοποιία στο νησί (μαζί τους και ο θείος τους Γιάννης Πολυχρονάτος), κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεκτείνουν τη φήμη του χωριού τους, του Καραβόμυλου και πέρα των συζητήσεων που μέχρι πρότινος αφορούσαν, σχεδόν μονοπωλιακά, στο διάσημο λιμνοσπήλαιο της περιοχής (αυτό της Μελισσάνης). Αιτία, η handcrafted Kefalonian beer, η πρώτη -και μοναδική- Κεφαλονίτικη μπίρα που κλείνει στα γυάλινα μπουκάλια της την αυθεντικότητα του επτανησιακού πνεύματος με το πάθος για τον ποιοτικό ζύθο.

«Η ιδέα ξεκίνησε τελείως στην πλάκα, απολαμβάνοντας, χαλαρά με τον αδελφό μου τις πρώτες μας μπίρες στο νησί, ύστερα από την ολοκλήρωση των σπουδών μας στο Μόναχο» παραδέχεται ο Νίκος. «Ζήσαμε για μερικά χρόνια στη Γερμανία, με το όνειρο να γίνουμε και οι δύο Πολιτικοί Μηχανικοί. Και το καταφέραμε. Αλλά η ζωή, τελικά, μας έβαλε σε διαφορετικά μονοπάτια» συμπληρώνει.

«Μάλλον αναζητούσαμε αφορμή για να επιστρέψουμε πίσω στην πατρίδα» μου λέει. Αφορμή που όμως εξελίχθηκε σε αιτία, του απαντώ. Άλλωστε, η διαπίστωση ότι μία προσεγμένη, φρέσκια μπύρα, με την ταυτότητα του νησιού, θα μπορούσε να καλύψει ένα σημαντικό κενό στον χάρτη των τοπικών προϊόντων της Κεφαλονιάς, ήταν αυτή που στην ουσία, έκανε τον σπόρο της συγκεκριμένης ιδέας να βρει γόνιμο έδαφος. Και όχι απλά γόνιμο, αλλά μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες, να καταφέρνει να αποκτά ρίζες, να φουντώνει και να κάνει το όνειρο δύο νέων ανθρώπων, να ανθίζει.

Στην αρχή τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Με μηδενικές γνώσεις επί του αντικειμένου, άπειρη γραφειοκρατία και με μία άκρως αποθαρρυντική νοοτροπία των ντόπιων που τους έλεγαν «που πάτε να μπλέξετε τώρα». Oι πιθανότητες να τα καταφέρουν, δεν ήταν εξ’ αρχής με το μέρος τους. «Οι δυσκολίες όμως μας πείσμωσαν» μου λέει ο Νίκος. «Αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε μικρές ζυθοποιίες, σε Ελλάδα και Γερμανία, να συλλέγουμε πληροφορίες σε θεωρητικό επίπεδο και έπειτα να περνάμε στην πράξη, παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια από επαγγελματίες».

Οι πρώτες τους δοκιμές, αποδείχτηκαν άπειρες, ακατάλληλες και άγουρες για τη διάθεσή τους στην αγορά. Έπειτα όμως από πολλούς πειραματισμούς, κατέληξαν στη μπύρα εκείνη που τους ικανοποιούσε όλους πλήρως: Σε μία φρέσκια μπύρα, 100% φυσική, χειροποίητη και Ελληνική που είχε τη γεύση της προσωπικής τους προσπάθειας και φιλοσοφίας.

Σήμερα, με δύο κωδικούς μπύρας (μία Premium Lager και μία Red Ale) το όνομα της Kefalonian Beer, μπαίνει σε πολλά ψυγεία του νησιού, αλλά και σε εστιατόρια και ταβέρνες της Λευκάδας και της Ζακύνθου, καθώς και σε αρκετά σημεία της Πρωτεύουσας (κάβες, σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν).

«Προσπαθούμε να αυξάνουμε, χρόνο με τον χρόνο, την παραγωγή για να επεκτείνουμε και το δίκτυο διανομής μας» συμπεραίνει ο Νίκος «αλλά καθ’ ότι το προϊόν μας είναι φρέσκο -συνεπώς έχει και ημερομηνία λήξης- δεν μπορούμε να ταξιδεύουμε με ευκολία τις μπύρες μας στο Εξωτερικό, παρ’ ότι υπάρχει σταθερή ζήτηση από την ελληνική ομογένεια σε Γερμανία, Αμερική και Αυστραλία».

Με δύο κωδικούς στην παραλία ή στο τραπέζι

H Premium Lager, με 5% αλκοόλ, είναι μία ελαφριά, με μέτριο σώμα και με malty χαρακτήρα μπίρα, η οποία στη γεύση της, ξεχωρίζει για την ελαφριά πικράδα της. Χαρακτηριστικό είναι και το άρωμά της, το οποίο κινείται στις απαλές νότες του φρεσκοκομμένου κίτρου. Η Lager συνδυάζεται με όλα τα γεύματα και ιδιαίτερα με σαλάτες, ψάρι ή κοτόπουλο. «Είναι μία ευκολόπιοτη, καθαρή, μπίρα που μπορείς άνετα να την απολαύσεις και μόνη της, ακόμα, στην παραλία» διευκρινίζει ο Νίκος.

Όσο για τον έτερο κωδικό της Kefalonian Beer, αυτός αφορά σε μία Red Ale, με ελαφρώς ενισχυμένο δείκτη αλκοόλ σε σχέση με την Lager (έχει 5,8%), βαθύ κόκκινο χρώμα, αρωματική, μέτριο σώμα και με μία ελαφριά επίγευση καραμέλας. Παράγεται από τρεις διαφορετικές ποικιλίες λυκίσκων και είναι ιδανική για να την συνδυάσουμε με κρέας και με πιάτα εστιατορικού χαρακτήρα. «Δεν είναι η μπύρα που θα την ευχαριστηθείς πίνοντάς την χαλαρά, μόνος σου, ένα απόγευμα στην παραλία» εξηγεί ο Νίκος.

Σύντομα, στην αγορά θα μπει και ένας νέος κωδικός, εφ’ όσον ολοκληρωθούν από τους τρεις Κεφαλονίτες ζυθοποιούς οι γευστικές δοκιμές του. Θα αφορά σε μία μπύρα με σάψιχο (τοπικο βότανο του νησιού, κοινώς η γνωστή σε όλους μας μαντζουράνα) που λόγω και της ιδιαίτερης αυτής προσθήκης, θα είναι πολύ αρωματική και θα θυμίζει αυτομάτως σε όποιον τη δοκιμάζει, τον χαρακτήρα του νησιού.

Η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο από τη μεταφορά της ζυθοποιίας τους σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και από το «άνοιγμά» τους στον αγροτουρισμό. «Θέλουμε να ενισχύσουμε το προφίλ των προϊόντων μας συνοδεύοντάς τα με γευσιγνωσίες εμπνευσμένες από την τοπική κουλτούρα και την γαστρονομική παράδοση του νησιού» επισημαίνει ο Νίκος. Μέχρι τότε η οικογένεια θα συνεχίσει να δροσίζει την τοπική κοινωνία και τους τουρίστες στο νησί με τις μπύρες της και να γεμίζει τα ποτήρια μας με γεύσεις και αρώματα καλοκαιριού.

info
Σάμης – Αγίας Ευφημίας, Καραβόμυλος, τηλ.: 6946952951, www.kefalonianbeer.com

Το άρθρο της εβδομάδας