Συνήθως στη μνήμη μας ένας τόπος συνδέεται με ένα χαρακτηριστικό έδεσμα ή προϊόν. Στην περίπτωση της Ύδρας αυτό δεν είναι άλλο από τα φημισμένα αμυγδαλωτά. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νοητής διαδρομής που πρέπει να διασχίσει ο επισκέπτης προκειμένου να μπορεί να πει πως εξερεύνησε πλήρως το νησί και δοκίμασε ό,τι έχει να του προσφέρει. Είναι με σιγουριά το γλυκό του νησιού, ένα τοπικό προϊόν, το οποίο λειτουργεί και ως σήμα κατατεθέν για επισκέπτες αλλά και ντόπιους.

Το χαρακτηριστικότερο και πλέον ιστορικό μέρος για να δοκιμάσει κανείς τα συγκεκριμένα αμυγδαλωτά είναι το εργαστήριο – ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρη. Άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το μακρινό 1930, τότε υπό το όνομα Καφεζαχαροπλαστείο «Τα Κυβέλεια», στο κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Πρόκειται για ένα μαγαζί-σημείο αναφοράς που επιμένει στον παραδοσιακό κατάλογο των προϊόντων του.

Η συνταγή της επιτυχίας

Τα αμυγδαλωτά φτιάχνονται με τέσσερα βασικά υλικά: αμύγδαλα, σιμιγδάλι, ζάχαρη και ανθόνερο. Παλιότερα στο νησί υπήρχαν αμυγδαλιές, πλέον όμως λόγω των καιρικών συνθηκών δεν ευδοκιμούν και έτσι το εργαστήριο Τσαγκάρη προμηθεύεται τα αμύγδαλα που χρησιμοποιεί από το Ναύπλιο. Το ανθόνερο το προμηθεύονται επίσης από συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία μάλιστα παραμένει η ίδια από την αρχή της λειτουργίας τους. Υπάρχει το κλασικό «τετράγωνο» ή αλλιώς «ζαχαρομπακλαβάς», όπως το αποκαλούν, και το «αχλαδάκι». Το δεύτερο απαιτεί περισσότερη μαεστρία στην παρασκευή του, αφού πρέπει να ψηθεί, να «ξεκουραστεί» και έπειτα να πλαστεί εκ νέου στο χαρακτηριστικό σχήμα αχλαδιού. Γενικότερα, τα αμυγδαλωτά αλλά κυρίως το «αχλαδάκι» είναι σύμβολο της γονιμότητας και γι’ αυτό συνηθίζεται να προσφέρεται σε γάμους.

Το παγωτό – αμυγδαλωτό

Ο Δημήτρης Τσαγκάρης, τέταρτη γενιά στην επιχείρηση, συνεχίζει την παράδοση ακολουθώντας τις κλασικές συνταγές που του έχουν περάσει στα χέρια του. Παράλληλα όμως πειραματίζεται με το αμύγδαλο ως πρώτη ύλη, για να πάει ένα βήμα παρακάτω. «Εδώ και τέσσερα χρόνια έχω δημιουργήσει το πρώτο παγωτό – αμυγδαλωτό, το οποίο παρασκευάζω με αγνά υλικά και χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Το αμύγδαλο μπαίνει ως τρίμμα στο μείγμα, ενώ η βάση του είναι η βανίλια. Πρόκειται για ένα παγωτό που θυμίζει εκείνο των 60s και για να παραχθεί χρειάζονται δύο ημέρες, σε αντίθεση με τα κοινά “fast food” παγωτά, τα οποία πλέον χρειάζονται πολύ λιγότερο». Στην ερώτησή μας πώς αποφάσισε να μείνει στο νησί και όχι να μετακομίσει στην πόλη απαντά: «Αν και γνωρίζω πως αυτή η επιλογή μου έχει κάποιο κόστος σε άλλους τομείς της ζωής μου, δεν με ενοχλεί. Και αυτό γιατί έχω βάλει πρωταρχικό στόχο να εξελίξω την οικογενειακή μας επιχείρηση. Θέλω η επόμενη γενιά που θα ακολουθήσει, να την παραλάβει σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι εγώ».

info
Οικονόμου, Ύδρα, τηλ.: 22980 52314

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σοφικίτης