Αν είστε όπως εμείς, λάτρεις των καλών τυριών και αναζητάτε προϊόντα με πλούσια γεύση και μακρά επίγευση, που σου μένει στο στόμα, αλλά και στη μνήμη, τότε σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τα προϊόντα αυτών των δύο τυροκομείων που γνωρίσαμε σε πρόσφατο ταξίδι μας στο Ρέθυμνο της Κρήτης. Από τη μία το παραδοσιακό τυροκομείο Βογιατζηδάκης, στα Ρούστικα και από την άλλη, η πιο σύγχρονη τυροκομική μονάδα Αμάρι, στην ομώνυμη περιοχή του νομού, είναι δύο παραδείγματα που αξίζουν αναφοράς και γιατί όχι επίσκεψης, αν ο δρόμος σας σας φέρει κοντά τους.

Παραδοσιακό τυροκομείο Βογιατζηδάκης
Στα Ρούστικα του Ρεθύμνου υπάρχει μία τυροκομική μονάδα με μεγάλη παράδοση, 63 ετών και μέχρι σήμερα συνεχίζει με αγάπη και πάθος για το προϊόν προσφέροντας στον καταναλωτή βουτυράτα ανθότυρα, ωριμασμένες γραβιέρες και μυρωδάτα κεφαλοτύρια από αιγοπρόβειο γάλα εξαιρετικής ποιότητας. Οι άνθρωποί του δίνουν τεράστια προσοχή στην επεξεργασία της πρώτης ύλης, καθώς και αμέριστο σεβασμό στις παραδοσιακές οικογενειακές συνταγές, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά. Εμείς είχαμε τη χαρά να ξεναγηθούμε από τον υπεύθυνο, Νίκο Βογιατζηδάκη, στο τυροκομείο που συνδυάζει παραδοσιακές και σύγχρονες τεχνικές με άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό, στοιχεία που διασφαλίζουν την τελική ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον, σεβόμενοι τη φύση και την κρητική γη, παράγουν προϊόντα σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου, διαθέτοντας πιστοποίηση του οργανισμού AGROCERT.

Δοκιμάσαμε επιτόπου τυριά που ξεχωρίζουν για την πλούσια γεύση τους, καθώς δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, αφού γίνονται μόνο ακολουθώντας την τέχνη της παραδοσιακής τυροκόμησης του τόπου. Μας άρεσε η παλαιωμένη γραβιέρα, αλλά και εκείνη με τα πιπέρια που ταιριάζει πολύ με τη ρακί, όπως βέβαια και η πιο πικάντικη με το μπούκοβο. Και μιας και είδαμε επιτόπου τη μητέρα του κυρίου Νίκου να συσκευάζει ξινόχοντρο, πήραμε κι ένα πακέτο για το σπίτι. Τα προϊόντα τους τα βρίσκουμε και στην Αθήνα σε επιλεγμένα σημεία.
info
Ρούστικα Ρεθύμνου, τηλ. 28310 91209, www.tyrokomeio-vogiatzidaki.gr

Αμάρι πρότυπος γαλακτοκομική ΑΕΒΕ
Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, 30χλμ. από την όμορφη πόλη του Ρεθύμνου, απλώνεται η καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου με τα δεκάδες χωριά και τους ατέλειωτους ελαιώνες, με σπάνιο φυσικό πλούτο, αποτελούμενο από 1642 αυτόχθονα και αυτοφυή είδη χλωρίδας. Κατσίκες και πρόβατα βόσκουν τα άγρια βότανα και τα χορταρικά, πίνουν το νερό της πηγής και ξαποσταίνουν κάτω από τις μηλιές και τις κερασιές, προκειμένου να δώσουν το επόμενο πρωί το γάλα τους. Σε αυτό το σημείο το ξακουστό τυροκομείο Αμάρι, με σεβασμό στην παράδοση, με γνώση της τέχνης της τυροκομίας, με εμμονή στην άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος, με υπομονή στους χρόνους ωρίμανσης, με διάθεση για συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, μα πάνω απ’ όλα με αγάπη για τον άνθρωπο και ενδιαφέρον για την διατροφή του δημιουργεί μια μεγάλη γκάμα από αυθεντικά, τυροκομικά προϊόντα. Το αιγοπρόβειο γάλα συλλέγεται καθημερινά από τους παραγωγούς και μεταφέρεται, από τους σταθμούς συλλογής γάλακτος που έχουν εγκατασταθεί από την εταιρεία, στο τυροκομείο με απόλυτη προσοχή και αφοσίωση.

Πραγματικά απολαύσαμε τη γαλομυζύθρα, ένα είδος αλείμματος λευκού τυριού αλλά και γλυκιά μυζύθρα, καθώς και ένα γευστικότατο παραδοσιακό, πρόβειο γιαούρτι. Βέβαια, οι κωδικοί των προϊόντων τους είναι πολύ περισσότεροι, αφού παράγουν επίσης, γραβιέρα, παλαιωμένη αιγοπρόβεια γραβιέρα, κατσικίσια γραβιέρα (από 100% κατσικίσιο γάλα), γραβιέρα με 4 πιπέρια, με θυμάρι, με μπούκοβο, καπνιστή γραβιέρα και κεφαλοτύρι. Τα προϊόντα τους τα βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε επιλεγμένα σημεία που μπορείτε να βρείτε μέσω της ενημερωμένης ιστοσελίδας τους.
info
έδρα, Αγία Πελαγία, Μυσσίρια, Ρέθυμνο, τηλ. 28310 27140, εργοστάσιο: τυροκομείο Καλογέρου Δήμου Αμαρίου, τηλ. 28330 20007.