Επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Κόρδοβα, και με τα μενού του εστιατορίου του, Noor, ταξιδεύει στον χρόνο και στις γεύσεις της Ανδαλουσίας των Μαυριτανών, όποιον βρεθεί στα τραπέζια του.

Η ικανότητα του σεφ Πάκο Μοράλες να καινοτομεί, σε συνδυασμό με την πολυμήχανη προσωπικότητά του, έφεραν στη γαστρονομική σκηνή της εποχής μας την ντελικάτη εκδοχή γεύσεων και αρωμάτων της Αλ-Ανταλούς, δηλαδή, των περιοχών της Ιβηρικής χερσονήσου που βρέθηκαν υπό μουσουλμανική κατοχή από το 711 μ.Χ. μέχρι το 1492 μ.Χ.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

Η ιδέα
Ο σεφ επαναπροσδιορίζει τη γαστρονομία της με τη σύγχρονη και πρωτοποριακή του ματιά, που χαρακτηρίζει τα πιάτα και τη μαγειρική του. Το εστιατόριο Noor, η πραγμάτωση της ιδέας του να παντρέψει τη γαστρονομία με τον πολιτισμό και την ιστορία, άνοιξε τις πόρτες του στις 17 Μαρτίου του 2016. Εκεί, στα πιάτα των πελατών του, σερβίρεται το όραμά του για την Ανδαλουσιανή κουζίνα, που στόχο έχει να βάλει την Κόρδοβα, τη γεννέτηρά του, στο ραντάρ κάθε λάτρη του καλού φαγητού και στις λίστες με τα μέρη που πρέπει να επισκεφθεί κανείς και για την κουζίνα, αλλά και για τον πολιτισμό. Γιατί οι Μαυριτανοί, μπορεί να εγκατέλειψαν την Ισπανία πριν 500 χρόνια, όμως άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη γαστρονομία, την αρχιτεκτονική, την κεραμική τέχνη της Ανδαλουσίας, που χωρίς τη μυστηριακή αύρα που της έχει χαρίσει, θα έχανε την ταυτότητά της.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

Πώς όμως ο βραβευμένος σεφ αναβιώνει μια ολόκληρη κουλτούρα στο Noor;
Το Noor, πίσω από το εντυπωσιακό ταξιδιάρικο ντεκόρ του και τα πεντανόστιμα πιάτα του, κρύβει έρευνα και πολύ κόπο, αφού αντλεί την έμπνευση για τα μενού του από την ιστορία της Κόρδοβα και τη γευστική σφραγίδα που άφησαν πάνω της οι διαφόρων εθνικοτήτων κάτοικοι της ανά τους αιώνες.

Το Νoor βάζει το αλάτι και το πιπέρι που μπορεί να λείπει στο παλιό, πρωτοπορεί και χαράζει τη δική του μοναδική πορεία, δημιουργώντας μία νέα κατηγορία εστιατορίων. Συνεργάζεται με δημιουργούς ντοκιμαντέρ, ερευνητές, ιστορικούς, αρχαιολόγους, καλλιτέχνες και σχεδιαστές, ώστε το ντεκόρ, ακόμη και τα σερβίτσια, να συνθέτουν το απόλυτο περιβάλλον, για να μπορέσει ο σεφ να διηγηθεί, αιώνα τον αιώνα, τη γαστρονομική κληρονομιά της Αλ-Ανταλούς.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

Μενού επηρεασμένο από διαφορετικές χρονικές περιόδους
Τα μενού που πέρασαν από το  Noor είναι χωρισμένα σε αιώνες. Μέχρι στιγμής, το εστιατόριο έχει παρουσιάσει πέντε διαφορετικά, ξεκινώντας από «Τη χρονιά 0» και φτάνοντας μέχρι και «Τη χρονιά 4».

Πιο αναλυτικά, τη χρονιά 0, το Noor, μετέφερε τους επισκέπτες του στο Χαλιφάτο της Κόρδοβα και τον 10ο αιώνα με μια τριπλέτα από μενού, εμπνευσμένα από το Κουβέιτ, τη Μεντίνατ Αλ Ζάχρα (πόλη που ίδρυσαν Μαυριτανοί κοντά στο Χαλιφάτο της Κόρδοβα) και την Αλ-Ανταλούς.

Τη χρονιά 1, αφιερώθηκε στον 11ο αιώνα και την αναβίωση των χαμένων γεύσεων των τριών ανεξάρτητων κρατών του Ταϊφά και της κουλτούρας τους, η οποία παρέμεινε ζωντανή για πολύ καιρό μετά τη διάσπαση του Χαλιφάτου της Κόρδοβα, το 1031 μ.Χ.

Συνεχίζοντας αυτό το ταξίδι στη γεύση και την ιστορία, τη χρονιά 2, πέρασε στον 12ο και στον 13ο αιώνα. Επικεντρώθηκε στην κληρονομιά που άφησαν οι Αλμοραβίδες, μια ισλαμική δυναστεία βερβέρων, και οι Αλμοάδες, ένα μαροκινό βερβερικό μουσουλμανικό κίνημα, που εγκαταστάθηκαν στις μουσουλμανικές περιοχές της Αφρικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου εκείνη την περίοδο.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

Η χρονιά 3 ήταν αφιερωμένη στο Εμιράτο της Γρανάδας και τον 14ο αιώνα. Ακόμη και τότε, το Noor, τήρησε τη γραμμή του να μην προσθέτει στο μενού του προϊόντα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους στην τότε κουζίνα και προήλθαν από τον «Νέο Κόσμο», τη σημερινή Αμερικανική Ήπειρο. Δηλαδή, οι πατάτες, η ντομάτα, το κακάο και το καλαμπόκι δεν έχουν διαβεί τις πύλες της κουζίνας του και το Noor παραμένει πιστό στο όραμά του.

Τέλος, στο μενού της χρονιάς 4 συναντάμε πιάτα και από τις τέσσερις προηγούμενες περιόδους. Έτσι, κάθε πελάτης και οι συνδαιτυμόνες του μπορούν να κάνουν ένα γευστικό ταξίδι με αφετηρία και προορισμό τη χρονική περίοδο που θέλουν.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noor Restaurant (@noorrestaurant)

Το όραμα του Πάκο Μοράλες έγινε πραγματικότητα, αφού η έρευνα, ο χρόνος, η αναζήτηση και ο κόπος του ίδιου και της ομάδας του έχουν ήδη μεταφραστεί σε δύο αστέρια Michelin σε μόλις τρία χρόνια λειτουργίας, αλλά και στον σεβασμό και τη στήριξη κριτικών και γευσιγνωστών όλου του κόσμου.

Δείτε επίσης:

Γκασπάτσο, η ισπανική κρύα ντοματόσουπα

Γαστρονομικό οδοιποιπορικό στη Μαδρίτη

11 αντιπροσωπευτικές ισπανικές σπεσιαλιτέ