Ταξιδέψαμε στην Αλεξάνδρεια για να δούμε από κοντά τα εμβληματικά στέκια που ανέδειξαν την κοσμοπολίτικη ιστορία της και έχει αναλάβει να ανασυστήσει ο Γιάννης Σιόκας.

Αρκεί να διασχίσεις τη θρυλική corniche, δηλαδή την παραλιακή οδό που εκτείνεται σαν φλέβα σε όλο το σώμα της πόλης ενώνοντας τη μεσογειακή θάλασσα με την Αίγυπτο, για να φτάσεις στο πιο όμορφο σημείο της Αλεξάνδρειας: τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο, το καμάρι των Αιγυπτιωτών, που δεσπόζει επιβλητικά στην άκρη
της πόλης. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Κάστρο του Κάιτ Μπέη, εκεί όπου κάποτε στεκόταν ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, χαρίζοντας αίγλη σε ένα σημείο που για αιώνες αποτέλεσε το κέντρο του πολιτισμού. Στον πάνω όροφο του ομίλου λειτουργεί, χρόνια τώρα,
το εστιατόριο White and Blue, που είναι το καμάρι της περιοχής και «η πιο ωραία ψαροταβέρνα της Αιγύπτου», όπως μας λένε περήφανα οι ντόπιοι.

Είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε από εδώ ένα αξέχαστο ηλιοβασίλεμα μαζί με τον ιδιοκτήτη Γιάννη Σιόκα, γέννημα θρέμμα της περιοχής, Αιγυπτιώτη τρίτης γενιάς, πρόεδρο επί σειρά ετών της ελληνικής κοινότητας, που μας εξηγεί το όραμά του να ανασυστήσει την κοσμοπολίτικη Αλεξάνδρεια χαρίζοντάς της την παλιά αίγλη. Γι’ αυτό και, εκτός από το White and Blue, φρόντισε να αγοράσει και να ανακαινίσει το Santa Lucia, το πιο ξακουστό κοσμικό κέντρο της Αλεξάνδρειας, όπου συγκεντρωνόταν όλη η αφρόκρεμα των ανθρώπων της τέχνης και είχε κάνει διάσημα τα αξημέρωτα βράδια. Ακόμα και τώρα στο εστιατόριο θα δεις να παίζει πιάνο ο θρυλικός George, που στέκεται στο ίδιο πόστο εδώ και 25 χρόνια, ενώ η δεύτερη κρυφή αίθουσα λειτουργεί ως μπαρ, όπου μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου μετά το δείπνο. Στη Santa Lucia σύχναζαν αστέρες, αρχηγοί κρατών και βασιλιάδες και εδώ λέγεται ότι γεννήθηκε το θρυλικό κομμάτι «Αχ Μουσταφά, αχ Μουσταφά».

Ακόμα και σήμερα το μέρος όπου απολαύσαμε τοπικά εδέσματα κάτω από αστραφτερά κηροπήγια και είδαμε το είδωλό μας στους εντυπωσιακούς του καθρέφτες, αποπνέει κάτι από την παλιά, χαμένη του αίγλη. Αυτή έχουν βάλει στοίχημα να αναβιώσουν τόσο ο Γιάννης Σιόκας όσο και ο γιος του Γιώργος, που αναλαμβάνει
τα ηνία, και σπεύδουν να κάνουν τη βραδιά μας αξέχαστη, αμέσως μετά το επίσημο άνοιγμα της Οικίας Καβάφη, που λειτουργεί και πάλι στην πόλη.


Η θέα από το εστιατόριο White and Blue

Πιστεύοντας στην Αίγυπτο

«Αρκεί να σας πω ότι είμαστε τρεις γενιές Ελλήνων που ήρθαμε και στεριώσαμε στην Αλεξάνδρεια ζώντας έντονες ιστορικές στιγμές αλλά επιμένοντας σε αυτή την πόλη. Εδώ πήγα σχολείο στο Αβερώφειο και σπούδασα στο Πανεπιστήμιο χημικός μηχανικός. Ωστόσο η οικογενειακή επιχείρηση, που είχε στηθεί το 1948 και ασχολιόταν με τα ναυτιλιακά και την κρουαζιέρα, με απορρόφησε σύντομα και έτσι ενεπλάκην πιο ενεργά». Δεν άργησε να φτιάξει δική του εταιρεία με βάση την κρουαζιέρα και με ταξίδια σε διαφορετικές περιοχές της Αιγύπτου, έχοντας πρακτορεία σε 11 χώρες. Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα του, που ήταν ο μόνος από τα έξι αδέλφια που έμεινε στην Αίγυπτο μετά τα τραγικά γεγονότα επί Νάσερ, δεν έφυγε παρά τις δυσκολίες. Αγόρασε τη Santa Lucia, που ιδρύθηκε το 1932 από Ιταλό κόμη, και στη συνέχεια, κατόπιν παρότρυνσης στενών συνεργατών και φίλων, ανέλαβε, εκτός από άλλες δύο επιχειρήσεις σε κομβικά σημεία της Αιγύπτου, το White and Blue, που είναι «η ναυαρχίδα του ομίλου».

Παρά το στρες και την αγωνία, ομολογεί ότι η ενασχόληση με αυτά τα μαγαζιά τού έχουν δώσει μεγάλη χαρά και τον έχουν γεμίσει με εμπειρίες ζωής, που μοιάζουν πραγματικά με μυθιστόρημα.


Στο εσωτερικό του εστιατορίου Santa Lucia

Από τη Δαλιδά μέχρι τον Ντέμη Ρούσσο

Ομολογεί πως υπήρξε τυχερός που οι ιστορίες που άκουγε για το συγκλονιστικό μαγαζί του Παναγιώτη Σούλου, όπως ήταν γνωστό το Santa Lucia, «επιβεβαιώθηκαν και στα δικά μου χρόνια». Ένα βράδυ τον πήρε τηλέφωνο σπίτι ο Ντέμης Ρούσσος, ζητώντας του με αγωνία μια συγκεκριμένη μάρκα πανάκριβου ουίσκι, το οποίο έτυχε να έχει ο ίδιος στο σπίτι του. Έτρεξε και του το πήγε στο Santa Lucia «και εκείνος το έβαλε στη σαμπανιέρα. Μου έκανε εντύπωση τότε». Αντίστοιχες ιστορίες μπορεί να σου λέει για ώρες για το μέρος που έχουν τιμήσει απλοί θνητοί και σταρ από τον Σαρλ Αζναβούρ μέχρι τη Δαλιδά και από βασιλιάδες, όπως ο τελευταίος της Ιορδανίας Φαρούκ, μέχρι Προέδρους της Δημοκρατίας, όπως πρόσφατα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απόλαυσε το δείπνο της μαζί με την αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι νύχτες της Αιγύπτου είναι μεγάλες για να τελειώνουν νωρίς, είτε στην άκρη του λιμανιού είτε στο κέντρο της πόλης. ζητώντας του με αγωνία μια συγκεκριμένη μάρκα πανάκριβου ουίσκι, το οποίο έτυχε να έχει ο ίδιος στο σπίτι του. Έτρεξε και του το πήγε στο Santa Lucia «και εκείνος το έβαλε στη σαμπανιέρα. Μου έκανε εντύπωση τότε». Αντίστοιχες ιστορίες μπορεί να σου λέει για ώρες για το μέρος που έχουν τιμήσει απλοί θνητοί και σταρ από τον Σαρλ Αζναβούρ μέχρι τη Δαλιδά και από βασιλιάδες, όπως ο τελευταίος της Ιορδανίας Φαρούκ, μέχρι Προέδρους της Δημοκρατίας, όπως πρόσφατα η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία απόλαυσε το δείπνο της μαζί με την αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση. Οι νύχτες της Αιγύπτου είναι μεγάλες για να τελειώνουν νωρίς είτε στην άκρη του λιμανιού, που βρίσκεται το White and Blue, είτε στην καρδιά της πόλης, όπου στέκει
το Santa Lucia. Και πάντα ένας Έλληνας, από τους λίγους έστω εναπομείναντες, θα έχει τα κλειδιά της νυχτερινής διασκέδασης και της κοσμοπολίτικης ιστορίας της πόλης.