Ένας από τους θρύλους της γαστρονομίας, ο Γάλλος Μισέλ Ρου έφυγε σε ηλικία 79 ετών αφήνοντας πίσω του τη δική του κληρονομιά.
Ο Μισέλ Ρου γεννήθηκε το 1941 στην πόλη Σαρόλ στην κεντρική Γαλλία και ήταν ο δεύτερος γιος του Ανρί Ρου, ενός ιδιοκτήτη κρεοπωλείου – ντελικατέσεν. Το 1967, σε ηλικία 26 ετών βρέθηκε στο Λονδίνο όπου έστησε μαζί με τον αδερφό του Άλμπερτ το εστιατόριο Le Gavroche μεταμορφώνοντας τη βρετανική γαστρονομική σκηνή. Η μαγειρική δυναμική του ξεδιπλώθηκε και στο Waterside Inn, το κομψό εστιατόριο του ομώνυμου ξενοδοχείου στις όχθες του Τάμεση, με πιάτα – ωδή στην κλασική γαλλική κουζίνα. Προσεγμένα υλικά, πολλές μους, φάρσες (γεμίσεις) και γλυκά στις πιο φίνες εκδοχές τους έδιναν δυνατό «παρών» στα μενού του. Ο Οδηγός Michelin σύντομα αναγνώρισε την ποιότητα της δουλειάς του βραβεύοντάς τον με τρία αστέρια, την ύψιστη διάκριση που αποδίδεται σε εστιατόριο, την οποία διατήρησε περισσότερο από κάθε άλλο εστιατόριο εκτός Γαλλίας. Οι διάσημοι επισκέπτες του στο Le Gavroche όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, η Άβα Γκάρντνερ, ο Ντάγκλας Φέρμπανκς Τζούνιορ κ.ά επιβεβαίωναν τη μεγάλη επιτυχία του εστιατορίου. Ο σεφ σε συνεργασία με τον αδερφό του κατάφερε να αφήσει το δικό του στίγμα στα γαστρονομικά δρώμενα της χώρας ενώ σταδιακά επεκτάθηκαν και εκτός χώρας με πληθώρα δραστηριοτήτων.
Το μαγειρικό στυλ του δεν απέκλινε ποτέ από τις προδιαγραφές της κλασικής γαλλικής κουζίνας ενώ τα πιάτα του ήταν μια ραφιναρισμένη αλλά πιο ελεύθερη μετάφραση της «υψηλής» κουζίνας. Εγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 14 ετών και μαθήτευσε σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Μπενεβίλ στο Παρίσι. Αυτός ήταν εξάλλου και ο επαγγελματικός προσανατολισμός και του αδερφού του, Άλμπερτ, που εκείνη την περίοδο εργαζόταν ως βοηθός σεφ στη γαλλική πρεσβεία στο Παρίσι. Αργότερα πρότεινε στον Μισέλ να δουλέψει μαζί του, κάτι που τελικά έγινε και σήμανε την αρχή της λαμπρής του πορείας. Σταθμός – σημείο αναφοράς η θητεία του στις κουζίνες της Σεσίλ Ντε Ροθτσάιλντ, μέλος μιας «δυναστείας τραπεζιτών, ιδιοκτητών και του Κτήματος Château Lafite-Rothschild, συνεργασία που διήρκεσε 7 χρόνια. Βασική αρχή πάντα του ίδιου αλλά και του αδερφού του ήταν το κέρδος να έρχεται δεύτερο -όποιο και αν ήταν είναι το κόστος- χωρίς καμία έκπτωση στην ποιότητα. Το 1974 έλαβαν το πρώτο τους αστέρι από τον Οδηγό Michelin και το 1982 το τρίτο. Ψητή πάπια σερβιρισμένη με 2 τρόπους, σουφλέ suissesses (διπλοψημένα σουφλέ με περίσσεια ποσότητα κρέμας) αλλά και ποικιλία ιδιαίτερων γλυκών όπως το σουφλέ ομελέτας ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές δημιουργίες του.
Ο Μισέλ Ρου έγραψε επίσης και μια σειρά από βιβλία μαγειρικής σε αρκετά από τα οποία συνεργάστηκε με τον αδερφό του όπως «η νέα κλασική κουζίνα» και το «Στο σπίτι με τους αδερφούς Ρου». Ο τίτλος του δεύτερου ήταν και το όνομα της τηλεοπτικής εκπομπής που παρουσίαζε ο ίδιος με τον αδερφό του. Το ενεργητικό του Μισέλ Ρου περιλάμβανε επίσης και τιμητικούς τίτλους όπως του Meilleur Ouvrier de France και του Chevalier de Légion d’honneur.
Δείτε επίσης
Αντίο «Κύριε Paul»: Πέθανε ο Paul Bocuse, ένας από τους μεγαλύτερους σεφ όλων των εποχών