Θεωρείται ένας από τους καλύτερους σεφ της Γαλλίας και φέτος, μετά από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπισε, κατάφερε να ανακάμψει κατακτώντας για τρίτη φορά στη μαγειρική του καριέρα τρία αστέρια Michelin.
Η τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες σίγουρα αποτέλεσε δικαίωση για τον 67χρονο σεφ ο οποίος μετρά τέσσερις δεκαετίες στο χώρο. Το εστιατόριό του «La Maison des Bois» στο Manigod της Άνω Σαβοϊας στις γαλλικές Άλπεις καθώς και το εστιατόριο του 46χρονου Christophe Bacquié στο ξενοδοχείο «Hotel du Castellet» στη νοατιανατολική Γαλλία, κέρδισαν τις εντυπώσεις στη φετινή εκδήλωση δεδομένου ότι κέρδισαν από τρία αστέρια.
Ο Veyrat είναι γνωστός για το δημιουργικό χαρακτήρα της κουζίνας του, που εξυμνεί τη φύση, αγαπά τις βιολογικές πρώτες ύλες, ενώ αντί να χρησιμοποιεί βούτυρο, αλεύρι, αβγά, λάδι ή κρέμες προτιμά τα αρωματικά βότανα, τις ρίζες και τα αγριολούλουδα που συλλέγει από τις γαλλικές Άλπεις. Εξειδικεύεται στη μοριακή γαστρονομία ενώ θεωρείται από κάποιους και ένας από τους καλύτερους σεφ παγκοσμίως δεδομένου ότι είναι ο πρώτος μάγειρας που κατόρθωσε να αποσπάσει την ανώτατη βαθμολογία 20/20 από τον έγκριτο οδηγό Gault-Milleau για καθένα από τα εστιατόριά του.
«Πιστεύω ότι πρέπει να πιάσεις πάτο για να συνειδητοποιήσεις το καλύτερο» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των φετινών τιμητικών διακρίσεων από τον Οδηγό Michelin, τη «βίβλο» της γαστρονομίας, επισήμανση που συμπληρώνει και περιγράφει αποφθεγματικά την ιστορία που τον συνοδεύει. Στις τέσσερις δεκαετίες της επαγγελματικής του πορείας πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα αφού τα εμπόδια που ανά διαστήματα έβρισκε μπροστά του φάνταζαν αδιαπέραστα. Ένα σοβαρότατο ατύχημα στο σκι το Φερβουάριο του 2009, τον αναγκάζει να αφήσει τα πάντα. Το «La Maison des Bois» είναι εγχείρημα που φέρνει σε πέρας τέσσερα χρόνια μετά με το σκεπτικό ενός ξενώνα, αυτάρκη και οικολογικού. Το 2015 όμως καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά, ενώ είχε προηγηθεί και βαρύ πρόστιμο της τάξεως των 100.000 € για παράνομη κοπή δέντρων από προστατευόμενη δασώδη περιοχή κοντά σε ένα από τα εστιατόριά του. Ωστόσο, στάθηκε στα πόδια του καταφέρνοντας δύο χρόνια μετά να πάρει 2 αστέρια Michelin. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει ότι θα ζητούσε να εξαιρεθεί από τον Οδηγό Michelin αν δεν αποσπούσε φέτος τρία αστέρια, παρότι παραδεχόταν ότι ένιωθε «ορφανός» κατά το χρονικό διάστημα που το εστιατόριό του δεν περιλαμβανόταν σε αυτόν.
Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων, στο «La Maison des Bois», υπάρχει ένα παρεκκλήσι, ένας ξυλόφουρνος, ένα κοτέτσι, μια λίμνη με ψάρια, ένας μελισσώνας, πολυτελείς σουίτες, spa ενός βοτανικός κήπος, ένα ελικοδρόμιο, μια σχολή μαγειρικής και ένα ίδρυμα καταπολέμησης του έτοιμου ανθυγιεινού φαγητού. Φαίνεται λοιπόν ότι ο «άνθρωπος της υπερβολής» όπως αυτοπροσδιορίζεται ο εκκεντρικός σεφ που δεν αποχωρίζεται τα φιμέ μαύρα γυαλιά και το χαρακτηριστικό καπέλο, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα «μαχητή» αφού αναφορικά με τις διακρίσεις και την πίεση που αυτές συνεπάγονται δήλωσε την ημέρα της αναγγελίας των βραβείων: «Χρειαζόμαστε την πίεση και την αδρεναλίνη για να είμαστε δημιουργικοί».
Φωτογραφίες: Facebook Marc Veyrat