Εκρηκτικός, ενίοτε και αθυρόστομος, δημιουργικός, κάποτε στα όρια, ο Έκτορας Μποτρίνι αφήνει πάντοτε ισχυρό αποτύπωμα.

Έκτορας Μποτρίνι -μαγειρική γραμμένη στο DNA

Γιατί έχει διαγράψει μια διαδρομή σχεδόν 40 χρόνων στις κουζίνες, κερδίζοντας αμέτρητες διακρίσεις, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές.
Γεννημένος στην Κέρκυρα πριν από 56 χρόνια, από Ελληνίδα μητέρα και Ιταλό πατέρα, άρχισε να ταξιδεύει στον κόσμο από τη βρεφική του ηλικία, κυριολεκτικά. Ο πατέρας του, ο Ετρούσκο Μποτρίνι, ήταν σεφ στα Club Med και η οικογένεια τον ακολουθούσε στις μαγειρικές του περιπλανήσεις, από τη Γαλλία και την Αίγυπτο μέχρι το νησί Ρεϊνιόν στον Ινδικό ωκεανό. Η επιστροφή στην Κέρκυρα και η δημιουργία του Etrusco ορίζουν με έναν τρόπο το επαγγελματικό μέλλον του μικρού Έκτορα. Φαίνεται, άλλωστε, πως η μαγειρική είναι γραμμένη στο DNA του, καθώς τόσο η γιαγιά του όσο και η προγιαγιά του είχαν εστιατόριο στην Τοσκάνη.

Μαθητεύει δίπλα στον πατέρα του, σπουδάζει Τουριστικά στη Λοζάνη και όταν δηλώνει ότι θέλει να γίνει μάγειρας, εκείνος τον «χώνει» στη λάντζα του εστιατορίου, «γιατί από εκεί ξεκινάν οι μάγειρες». Μαθητεύει και θητεύει δίπλα σε μεγάλους σεφ στην Ισπανία και τη Γαλλία, ενώ από το 1999 αναλαμβάνει το Etrusco. Στα 25 χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα κατάφερε να βρεθεί πολλές φορές στην κορυφή της εγχώριας εστιατορικής σκηνής, αλλά και να κερδίσει ένα αστέρι Michelin για το εστιατόριο Botrini’s στην Αθήνα.

Έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό μαγειρικό ύφος που στηρίζεται στη μνήμη.
Όταν δοκιμάσεις πιάτα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, δύσκολα τα ξεχνάς. Ακόμα θυμάμαι ένα δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Καλλιρρόη», κάπου στις αρχές του 2000, σε ένα από τα πρώτα guest περάσματά του στην Αθήνα.

Ο πιο επιδραστικός σεφ

Ψηφίστηκε ως ο πιο επιδραστικός σεφ από 200 ομότεχνούς του.
Η ψηφοφορία από το «Αθηνόραμα» ανάμεσα σε 200 καταξιωμένους σεφ, το 2023, τον έφερε στην κορυφή της σχετικής λίστας. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι μικρό πράγμα να σε αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί σου.

Δεν φοβάται να εκτεθεί και να «τσαλακωθεί».
Τηλεοπτικές εκπομπές, «κόντρα ρόλοι» και τηλεοπτικές διαφημίσεις, όχι πάντα καλόγουστες, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. «Αν δεν είχα την τηλεόραση, μπορεί να είχα κλείσει και τα δύο μαγαζιά μου, στη διάρκεια του κορωνοϊού» θα δηλώσει με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

«Για να αναπτυχθεί η γαστρονομία πρέπει να υπάρχει ευμάρεια. Αρχίζει όταν πάψουμε να πεινάμε».
Διαχρονική αλήθεια, χωρίς σχόλια.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί είναι σημαντικός ο Περικλής Κοσκινάς

Γιατί είναι σημαντικός ο Χρόνης Δαμαλάς