Πολυσχιδής, ασυμβίβαστος, ανικανοποίητος. Μηχανόβιος, ροκάς, aikidoka, με 4 νταν παρακαλώ, αλλά πάνω απ’ όλα παθιασμένος μάγειρας.
Γιατί η ζωή του μοιάζει με ένα ταξίδι στις μαγειρικές του κόσμου – και όχι μόνο
Πραγματικά, από το 1996, που ήρθε στην Αθήνα από την Πάτρα για να σπουδάσει μαγειρική, δεν σταμάτησε να ταξιδεύει. Από τον Έβρο, όπου υπηρέτησε τη θητεία του ως μάγειρας στη Λέσχη Αξιωματικών, βρέθηκε σε ένα ελληνικό εστιατόριο στην Τενερίφη, το μεγαλύτερο από τα ισπανικά Κανάρια Νησιά, αφού πέρασε από κουζίνες ξενοδοχείων στην Ελλάδα, με μάλλον κακές εμπειρίες. Έπειτα, Βαρκελώνη, μέχρι που έγινε δεκτός για μαθητεία στο περίφημο El Bulli του Ferran Adria. «Δεν ξέρω πόσα mails με το βιογραφικό μου έστειλα, μπορεί 500, μπορεί και παραπάνω, μέχρι να μου απαντήσουν, ύστερα από μήνες, θετικά». Παρίσι, Λονδίνο, Λουξεμβούργο, Ιαπωνία, Περού και άλλα, θα έρθουν μετά.
Ο Δημήτρης Κατριβέσης έφερε πρώτος στην Ελλάδα την κουζίνα Nikkei
Γοητευμένος από αυτή την κουζίνα, που παντρεύει τις γαστρονομικές παραδόσεις της Ιαπωνίας και του Περού, και οπλισμένος με εμπειρίες από τη μαθητεία του και στις δύο χώρες, ανοίγει το 2014 το Oozora στην Κηφισιά, το πρώτο εστιατόριο του είδους στη χώρα μας. Λίγο αργότερα στο κολωνακιώτικο Cinco μπολιάζει την κουζίνα Nikkei με στοιχεία της ισπανικής και της ελληνικής παράδοσης, βάζοντας τις βάσεις ενός προσωπικού γευστικού αφηγήματος.
Έχει δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο ιδιωματικό ύφος
Tradinovation το χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Κατριβέσης, και παντρεύει μνήμες και προϊόντα από ταξίδια του εντός και εκτός Ελλάδος με καινοτόμες τεχνικές και συνδυασμούς. «Τελικά, όμως, όλες οι γιαγιάδες στον κόσμο μαγειρεύουν με τον ίδιο τρόπο. Σουβλάκι κοτόπουλο εδώ, yakitori στην Ιαπωνία, anticucho στη Λατινική Αμερική».
Είναι από τους πιο ένθερμους θιασώτες, στην πράξη, της μηδενικής σπατάλης και της πλήρους αξιοποίησης των υλικών
«Από το κολλαγόνο στα λέπια των ψαριών μπορούμε να φτιάξουμε μαγιονέζες χωρίς καθόλου αυγό ή γαλακτοκομικά, αλλά και μορταδέλα ή “μακαρόνια” από τα υπολείμματα του μπακαλιάρου. Δουλεύοντας με το concept της βιωσιμότητας θα δημιουργούμε συγκλονιστικά πιάτα».
Πιστεύει ότι μόνο με τα λάθη και τις αποτυχίες προχωράς μπροστά
Τούτο το τελευταίο, χωρίς σχόλια.
Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας
Δείτε επίσης:
Madame Gâteaux: Mια σύγχρονη influencer που μάς μαθαίνει ζαχαροπλαστική με έξτρα δόσεις χιούμορ
Το άρθρο της εβδομάδας
