Η Ελένη Μανούσου, η πρώτη γυναίκα executive chef στο Nobu, επιμένει ότι η επιτυχία του κρύβεται στη φρεσκάδα της πρώτης ύλης και τη μαεστρία του δημιουργού.
Μετρά 11 χρόνια συνεργασίας -καθόλου λίγα- με το διάσημο ιαπωνικό εστιατόριο Nobu, ενώ τα τελευταία 4, ως Executive Chef, διοικεί το ομώνυμο εστιατόριο και το ξενοδοχείο στη Μαρμπέγια της Ισπανίας. Τα παιδικά της χρόνια μοιρασμένα σε Κύθηρα και Ζάκυνθο, δεν μαρτυρούν σε τίποτα την ιαπωνική ρότα στη μαγειρική της πορεία. Είναι όμως γεμάτα γεύσεις και αρώματα, κυρίως από τη γιαγιά και τη μητέρα της. «Τα αγαπημένα μου πιάτα ως παιδί ήταν το κοκκινιστό της μαμάς μου, τα λεμονάτα παϊδάκια, το ρυζόγαλο και τα παραδοσιακά ξεροτήγανα και οι πίτες της γιαγιάς. Πάντα μπλεκόμουν στα πόδια τους για να βοηθήσω, αν και το όνειρό μου τότε ήταν να κατέβω στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλήτρια του ακοντισμού και να μπω στο Ναυτικό. Τελικά η αγάπη μου για τη μαγειρική νίκησε.» Ξεκίνησε την πορεία της αποφοιτώντας από τη Le Monde. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. «Μόλις τελείωσα τη σχολή εργάστηκα στο El Bandoneon, ένα αργεντίνικο στέκι κουλτούρας και γεύσεων, ενώ αργότερα έφυγα για Αυστραλία, όπου εργάστηκα για 6 μήνες στο εστιατόριο του θείου μου. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα ξεκίνησα στη Robinson, με έδρα μου την Κρήτη τα καλοκαίρια και την Αυστρία και τις Κανάριες Νήσους τους χειμώνες. Μετά από 3 χρόνια συνεργασίας, μου έγινε πρόταση για δοκιμαστικό στο Matsuhisa Athens και από εκεί ξεκίνησε η συνεργασία μου που κρατά 11 χρόνια. Αθήνα, Παρίσι, Κάννες, Ντουμπάι, Μπόντρουμ (Τουρκία), Καζαμπλάνκα, Σλοβακία, με τελευταίο σταθμό μου τη Μαρμπέγια στην Ισπανία.»
Η αγάπη για την ιαπωνική κουζίνα
Οπως δηλώνει η ίδια: «Όσο και να φαίνεται περίεργο, η ιαπωνική κουζίνα έχει πολλά κοινά με την ελληνική. Βασίζεται στην πρώτη ύλη, στη φρεσκάδα και στη λιτότητα. Πάντα μου άρεσε να βλέπω πώς δουλεύουν στα sushi bars. Ήταν εντυπωσιακό για μένα να δουλεύουν σε 1 μέτρο απόσταση και να τα κάνουν όλα, τους θαύμαζα για την πειθαρχία και την ταχύτητα.» Αγαπά να δουλεύει έχοντας στα χέρι της φρέσκα προϊόντα ενώ εντοπιότητα και εποχικότητα μιλούν άριστα στη μαγειρική της ιδιοσυγκρασία – άλλωστε η Ισπανία είναι πλούσια σε πρώτες ύλες, συγκεκριμένα στα θαλασσινά λόγω της τοποθεσίας, από τη Μεσόγειο καθώς και από τον Ατλαντικό ωκεανό. Το μενού που σερβίρει βασίζεται σε κλασικά πιάτα του Nobu, αλλά έχει δοθεί η ελευθερία να βάλει και τον χαρακτήρα της μεσογειακής γεύσης στις δημιουργίες της.
Τα μυστικά του σούσι
Σύμφωνα με τη σεφ, το πιο σημαντικό είναι να σέβεσαι την πρώτη ύλη, τον τρόπο παρασκευής και συντήρησης, τον τρόπο κοπής. Για να γευτείς σωστά το σούσι δεν πρέπει να το βουτάς στη σόγια, απλά να το περνάς ελαφρώς. Προσωπικά λέει όχι στη wasabi και για να το φας πρέπει να ακουμπήσει η πλευρά με το ψάρι τη γλώσσα σου. Ιδανικό ταίρι του σούσι, ένα καλό σάκε. Οσον αφορά τα όνειρά της, επιθυμία της είναι κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Κύθηρα, και να ανοίξει εκεί τον δικό της χώρο συνδυάζοντας τη γνώση της στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και τα ταξίδια της ανά τον κόσμο. Για την ώρα, θα τη βρούμε στην Ισπανία!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Olive Magazine του Ιουλίου, Τεύχος 155
Δείτε επίσης:
Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύετε το wasabi με τη σάλτσα σόγιας όταν τρώτε σούσι
Κοτόπουλο με πάνκο (ιαπωνική γαλέτα)
Kintsugi: η ιαπωνική τέχνη που μετατρέπει τα ψεγάδια των σερβίτσιων σε στολίδια