Πώς θα αισθανόσουν αν έτρωγες κάθε μέρα σοκολάτα και αντί να σου συνιστούν να προσέχεις μην παχύνεις, σε πλήρωναν κιόλας γι’ αυτό; Η τυχερή 28χρονη Χέιλι Περκς κάνει, λοιπόν, αυτήν ακριβώς τη δουλειά και εργάζεται για τη γνωστή αγγλική σοκολατοποιία Cadbury, η οποία μάλιστα ασφάλισε τη γλώσσα της για 1 εκ. λίρες Αγγλίας!

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα “The Sun” η Χέιλι -που ζει στο Μπέρμιγχαμ, την “πατρίδα” του εργοστασίου της Cadbury-, αφηγείται τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας δοκιμαστής σοκολάτας και πώς κατέληξε να επιλέξει αυτό το επάγγελμα. “Μεγαλώνοντας, το εργοστάσιο της Cadbury ήταν σχεδόν στην πόρτα μου. Έτσι, όταν έγινα 19 και σπούδαζα μαθηματικά στο κολέγιο, το Cadbury World ήταν το ιδανικό μέρος για να δουλεύω part-time. Μου άρεσε πολύ εκεί και έτσι, μετά από ένα χρόνο έκανα αίτηση για πλήρη απασχόληση με τα καθήκοντα μου να περιλαμβάνουν από συμμετοχή στην παραγωγή σοκολάτας για δοκιμή, μέχρι την έρευνα δεδομένων”, αναφέρει.

dokimastis-sokolatas

Της πήρε περίπου 2 χρόνια για να αποκτήσει τις βασικές ικανότητες γι’ αυτή τη θέση, όπως το να αναλύει τα υλικά και να μπορεί να συνδυάζει άριστα τις γεύσεις. Μάλιστα, η Cadbury την έστειλε ακόμη και στο πανεπιστήμιο, προκειμένου να διευρύνει τις γνώσεις της στην παρασκευή σοκολάτας! “Πέρασα 5 χρόνια μελετώντας και δουλεύοντας παράλληλα και τώρα έχω πτυχίο στις φυσικές επιστήμες με ειδίκευση στη χημεία”, λέει η Χέιλι συμπληρώνοντας ότι στα 23 της κατάφερε να γίνει μέλος της ομάδας που κάνει τις δοκιμές σε όλα τα πρωτότυπα και μάλιστα, υπάρχουν μόλις 10 άτομα που κάνουν αυτή τη δουλειά και όλοι έπρεπε να περάσουν από μια σειρά αυστηρών γευστικών δοκιμών πριν γίνουν δεκτοί.

sokolata

Σήμερα, οι μέρες της μοιράζονται μεταξύ δοκιμών νέων συνδυασμών και έρευνας για τις τελευταίες τάσεις της μόδας και πώς μπορούν να ενσωματωθούν στις συσκευασίες τους και συχνά, κάνει ταξίδια σε άλλες χώρες, όπου επισκέπτεται εργοστάσια σοκολάτας για να δοκιμάσει τα προϊόντα τους. (Ζηλεύετε κι εσείς, έτσι;) Την ίδια στιγμή ωστόσο, δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν ακριβείς λεπτομέρειες της δουλειάς της, μιας και έχει υπογράψει ακόμη και συμφωνητικό εχεμύθειας.

sokolata1

Η δουλειά της Χέιλι είναι τόσο σημαντική για την εταιρεία, που έχουν ασφαλίσει της γλώσσα της για 1 εκατομμύριο λίρες! Πώς να έκαναν διαφορετικά, άλλωστε, όταν η Χέιλι μπορεί να καταλάβει τα συστατικά με τα οποία είναι φτιαγμένη μια σοκολάτα, χωρίς καν να δει τη συνταγή; Η ίδια αναφέρει και ένα παράδειγμα της δουλειά της, όπου δοκίμασε ένα κομμάτι σοκολάτας το οποίο δεν περιείχε φρούτο αλλά είχε νότες φράουλας και έτσι κατάλαβε ότι πριν φτιαχτεί αυτό στην ίδια κουζίνα είχαν φτιάξει σοκολάτα με γεύση φράουλα. Φοβερό;

sokolata2

Και μπορεί η ασφάλιση της πολύτιμης γλώσσας της να την κάνει να ξεχωρίζει -είναι η μόνη στην ομάδα της που της έχει συμβεί αυτό-, ωστόσο της δημιουργεί και έξτρα υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα, όπως καυτερές πιπεριές, γιατί μπορεί να καταστρέψουν τους γευστικούς της κάλυκες. Όχι ότι την πειράζει και πολύ βέβαια, μιας και όπως λέει λατρεύει που πρέπει να τρώει σοκολάτες κάθε μέρα και δεν μπορεί να φανταστεί να κάνει καμία άλλη δουλειά.

Όσο για το πώς την αντιμετωπίζουν οι άλλοι όταν μαθαίνουν τι δουλειά κάνει, οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι πληρώνεται για να τρώει σοκολάτες κάθε μέρα, ενώ παραπονιέται ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι για τις σοκολάτες που απολαμβάνουν καθημερινά έχει προηγηθεί σκληρή δουλειά. Σκεφτείτε ότι για να τελειοποιήσουν μια συγκεκριμένη σοκολάτα που περιέχει καραμελάκια, τους πήρε 2 ολόκληρα χρόνια…