Πόσο μακριά θα μπορούσατε να φτάσετε για να ανακαλύψετε αλλά και να γευτείτε «αληθινό» φαγητό; Η δημοσιογράφος Ισαβέλλα Ζαμπετάκη γύρισε ολόκληρη την Κρήτη για να μπορέσει να ζήσει αυτήν την εμπειρία. Με μια ήρεμη μεν αλλά σταθερή και γεμάτη πάθος φωνή μάς διηγείται την ιστορία πίσω από κάθε υλικό που έχει στο καλάθι της, καλώντας μας να το μυρίσουμε, να το αγγίξουμε και φυσικά να το γευτούμε.

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Herbs in her pockets, μια βιωματική εμπειρία που θα παρέχεται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της Αττικής, ενώ η ίδια θεματική παρουσιάζεται με τη μορφή ομιλίας σε διεθνή συνέδρια που αφορούν τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την ευεξία.

Η Ισαβέλλα έχει δυο σημαντικά εργαλεία στα χέρια της: από τη μια τα αγνά προϊόντα που μεταφέρει από τα ταξίδια της στην Κρήτη και από την άλλη το ταλέντο της στο storytelling αλλά και η χαρά που βλέπεις στα μάτια της την ώρα που μιλάει, καθώς αναβιώνει αυτά που έζησε.

Η βιωματική εμπειρία
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, όπου εξ αρχής υπάρχει ένα κλίμα ζεστασιάς, οικειότητας και φιλοξενίας που καλλιεργείται από την «οικοδέσποινα» Ισαβέλλα Ζαμπετάκη. Η εμπειρία ξεκινά με τα μυρωδικά και τα βότανα -συσκευασμένα σε πουγκάκια, φτιαγμένα στον αργαλειό στον Ζαρό- που κάνουν τον γύρο του τραπεζιού, ώστε να μπορέσουν όλοι οι παριστάμενοι να μυρίσουν τα αρώματα που σε λίγο θα έχουν στην κούπα τους. Η Ισαβέλλα εστιάζει στον αλάδανο, στο θεραπευτικό βότανο της κρητικής γης αλλά και στις δυσκολίες συγκομιδής του. Στη συνέχεια μάς μιλά για τα χαρούπια, τα οποία έχει φέρει να γευτούμε σε 3 διαφορετικές εκδοχές: 2 διαφορετικά παξιμάδια και τους καρπούς όπως τους έκοψε από το δέντρο. Εκεί μοιράζεται μαζί μας τον ενθουσιασμό της για τη συμμετοχή της στη συγκομιδή τους και το πόσο διαφορετική ήταν η γεύση τους όταν τα γεύτηκε απευθείας από το δέντρο, κάτι που στις μεγαλουπόλεις δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να κάνουμε…

Η υπόλοιπη εμπειρία κινείται γύρω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τους γευστικούς συνδυασμούς του. Έχουμε μπροστά μας δυο διαφορετικά ελαιόλαδα: ένα από κορωνέικη ελιά και ένα από τσουνάτη. Τα δοκιμάζουμε με τα απλά αλλά πολύτιμα υλικά που μας σερβίρονται στα κεραμικά πιάτα από το παραδοσιακό χωριό Μαργαρίτες του Ρεθύμνου, γνωστό για την αγγειοπλαστική του παράδοση ήδη από τα μινωικά χρόνια.

Ο πιο ενδιαφέρων και δελεαστικός συνδυασμός ίσως να είναι το πορτοκάλι με το χοντρό αλάτι και το πώς «παίζει» με τα δυο διαφορετικά ελαιόλαδα που έχουμε στη διάθεσή μας. Τους υπόλοιπους δεν θα σας τους αποκαλύψουμε, ευχόμαστε να τους ανακαλύψετε σύντομα μόνοι σας!

Στα highlights του storytelling της είναι όσα μας διηγείται για την εμπειρία που έζησε ψάχνοντας να δει και να ζήσει πώς παράγεται το αληθινό τυρί σε κάποιο ορεινό μιτάτο της Κρήτης ή η διανυχτέρευσή της στο Φαράγγι της Σαμαριάς για να γευτεί φρέσκο μέλι.

Στο τέλος του προγράμματος οι παριστάμενοι παίρνουν ως δώρο ένα χειροποίητο σαπούνι, το «Fragrant Story», από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που περιέχει Κοτσιφάλι, δίκταμο και κόκκινη άργιλο από την Κρήτη και συνοδεύεται από ένα podcast με τις ιστορίες των τριών παραγωγών που συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί.

info
Για να ακούσετε το podcast και για να διαβάσετε μικρές ιστορίες για ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα herbsinherpockets.com.

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Ζαβός
Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Παπαδόπουλο από το Open για τη φιλοξενία.