Τα Coffee Island μας παρουσιάζουν τον 100% Specialty Arabica καφέ Sumatra Gayo, τον 16ο, κατά σειρά Microfarm Project® καφέ. Το αγαπημένο Project των εξερευνητών της Coffee Island συνεχίζεται, με τους ίδιους να ψάχνουν μοναδικές φάρμες και μοναδικό καφέ, προκειμένου να προσφέρουν στους λάτρεις του specialty καφέ, άλλη μια limited edition γευστική εμπειρία.
Αυτή τη φορά ταξίδεψαν στην Ινδονησία, σε μια από τις διασημότερες και μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής Arabica καφέ στα βάθη του εξωτικού δάσους της επαρχίας Aceh, όπου ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και κάτω από τη σκιά των πανύψηλων αιωνόβιων δέντρων του όρους Gayo, καλλιεργήθηκε κάτι περισσότερο από έναν καφέ, μια σπάνια εμπειρία, η οποία έφτασε στα χέρια μας και σε όλα τα καφεκοπτεία της Coffee Island σε περιορισμένη ποσότητα.. Ο Sumatra Gayo, ο οποίος πήρε και το όνομα του από την περιοχή παραγωγής του, φέρνει στο φλιτζάνι μας τη δική του ιστορία.
Η φάρμα πίσω από τον Sumatra Gayo
Ο καφές του 16ου MicroFarm Project έρχεται από τη φάρμα του Salzi Pungkih, ενός πενηντάχρονου φαρμιέρη από το Gayo. Για τον Salzi o καφές είναι η ιστορία της ζωής του, καθώς κληρονόμησε τη φάρμα από τους γονείς του ενώ με τη σειρά του θα την μεταφέρει στο γιο του, περνώντας έτσι από γενιά σε γενιά, την αγάπη για την καλλιέργεια του καφέ που στα χρόνια έχει αλλάξει και έχει εξελιχθεί για τον ίδιο. Γυρνώντας το χρόνο και βλέποντας την εξέλιξη της κατηγορίας του καφέ ο Salzi διαπιστώνει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στον κλάδο. Αρχικά τη δεκαετία του 80 το να καλλιεργείς καφέ στην περιοχή ήταν κάτι φυσικό και αναμενόμενο, τη δεκαετία του 2010 όμως, είναι κάτι για το οποίο νιώθεις περήφανος.
Το 2015 αποφάσισε να εξελιχθεί ακόμα περαιτέρω και έτσι έγινε μέρος του Arisarina Cooperative, ενός συνεταιρισμού παραγωγών καφέ που εδρεύει στην περιοχή του Gayo, ιδρύθηκε το 2013 και έχει σαν στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή του Gayo, όπως επίσης τη διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος καθώς συνιστά το περιβάλλον που θα αναπτυχθεί η υψηλότερης ποιότητας καφέ.
Με τη συμμετοχή του στην Arisarina Cooperative ο Salzi γνώρισε νέα πράγματα, εκπαιδεύτηκε στο cupping, τη γεύση και την ποιότητα του καφέ και εξελίχθηκε γύρω από το προϊόν που ακόμα και ο ίδιος, όπως και η προηγούμενη γενιά, των γονιών του, μέχρι πρότινος δεν γνώριζαν.
info
coffeeisland.gr