Από τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα, έως τη σύγχρονη εποχή, το ρόδι ανήκει στα πιο εντυπωσιακά «θαύματα» της φύσης και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές στη ζωή του ανθρώπου. Άνθη που μοιάζουν με χορευτές, όμορφος καρπός εξωτερικά, εντυπωσιακοί σχηματισμοί των σπόρων εσωτερικά, βαφή για υφάσματα, έλαιο για αντιγήρανση, σύμβολο τύχης αλλά και ένα αιώνιο δίλημμα των ειδικών, αν αποτελεί τρόφιμο ή φάρμακο.

Η Αφροδίτη φύτεψε για πρώτη φορά το ρόδι στην Κύπρο

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, η Αφροδίτη φύτεψε για πρώτη φορά το ρόδι στην Κύπρο, ενώ ένας άλλος θρύλος υποστηρίζει ότι τα ρόδια ξεπήδησαν από το αίμα του Διόνυσου – Ζαγρέα. Ο Ηρόδοτος αναφέρει τον Δαρείο Υστάσπη να τρώει αυτό το φρούτο. Ο Όμηρος ανέφερε το ρόδι που υπήρχε στους κήπους του Αλκίνοου, καθώς οι Ρωμαίοι το έφεραν από την Καρχηδόνα. Ο Ρωμαίος ιστορικός και συγγραφέας Πλίνιος, στο έργο του, Historia Naturalis (Φυσική Ιστορία), περιγράφει «η γειτονιά της Καρχηδόνας έχει έναν δικό της ξεχωριστό καρπό με όνομα Punic Apple (ρόδι) το οποίο κάποιοι ονομάζουν granatum (ή μήλο με κόκκους, μήλο με σπόρους). Έτσι, εξηγείται η μετάφραση «pomegranate».

Τι γεύση έχει το ρόδι;

Το ρόδι αποθηκεύει πλούσια γεύση στη βαθυκόκκινη – ρουμπινένια σάρκα του και στους τραγανούς σπόρους που μοιάζουν με πολύτιμους λίθους. Τόσο τα σπόρια όσο και ο χυμός του, έχουν χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που ισορροπεί την κρυμμένη οξύτητα όσο εξελίσσεται στο στόμα, περίπου όπως συμβαίνει και στα κράνα. Προσδίδει στον οργανισμό δροσερή αίσθηση με πυκνή και πληθωρική επίγευση. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε τανίνες είναι η αιτία για την ελαφριά στυφή ιδιότητα – μια ιδιότητα το τελικά το κάνει πολύτιμο και μοναδικό.

Το ρόδι είναι φάρμακο ή τρόφιμο;

Ο Γιάννης Τσάκνης, καθηγητής στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων, του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μοιράζεται μαζί μας όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τα οφέλη του ροδιού και τον σπουδαίο ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου.

«Θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας και το έχουν εξυμνήσει για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, ο Όμηρος, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης. Οι νεότερες επιστημονικές έρευνες τους επιβεβαίωσαν και ανέδειξαν, τόσο την υψηλή διατροφική του αξία, όσο και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχει. Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχα, μελέτησε τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ροδιού «Anti-Inflammatory Properties of Pomegranate» κι έκανε τη σχετική δημοσίευση στο «Int. J. Adv. Res. in Microbiology and Immunology Volume 2, Issue 1&2 – 2020, Pg. No. 1-13 Peer Reviewed & Open Access Journal», η οποία διαβάστηκε από 700 ερευνητές σε παγκόσμιο επίπεδο».

6 λόγοι για να τρώμε ρόδια ή να πίνουμε τον χυμό τους

1. Πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων: είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ η οποία συμβάλει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά, καθώς και σε βιταμίνες Ε, C, Β και Α, περιέχει μέταλλα όπως σελήνιο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο. Ακόμη, έχει φυτικές ίνες, ενώ είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 12% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη C ενός ενήλικα. Δεν παχαίνει αφού τα 100 γρ. προσδίδουν στον οργανισμό περίπου 85 θερμίδες.

2. Πλούσια πηγή ουσιών με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση: έχει υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, φλαβονών, τανινών, αλκαλοειδών και πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονών και αυτοάνοσων, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη διαδικασία της επούλωσης.

3. Αντικαρκινική δράση: μελέτες έδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχει ο χυμός του ροδιού (λουτεολίνη, καφεϊκό και ελλαγικό οξύ), εμφάνισαν ανασταλτικές ιδιότητες στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και ιδιαίτερα στον καρκίνο του προστάτη.

4. Μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση: διάφορες έρευνες έδειξαν ότι μειώνει τόσο τη συνολική, όσο και την κακή (LDL) χοληστερόλη σε διαβητικούς και ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Επίσης, η συχνή κατανάλωση ροδιού μειώνει τόσο τη διαστολική, όσο και τη συστολική πίεση.

5. Ευεργετική δράση: βιβλιογραφικές αναφορές επισημαίνουν ότι έδειξε ευεργετική δράση σε διαβήτη, προβλήματα του δέρματος, αρθρίτιδα, απώλεια οστικής μάζας, κατάθλιψη και ανδρική στειρότητα.

6. Φαρμακευτική δράση: άλλες μελέτες, έδειξαν ότι το ρόδι έχει παραπλήσιες ιδιότητες με τα φάρμακα του εμπορίου, χωρίς παρενέργειες στις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν και παράλληλα έδειξε ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ασθενών, όπου τα εμπορικά φάρμακα δημιουργούσαν προβλήματα. Η ερευνητική εργασία της ομάδας του ΠΑ.Δ.Α κατέδειξε ότι το ρόδι θα μπορούσε, ενδεχομένως, να προσφέρει αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να χρησιμοποιείται ένα φυσικό προϊόν αντί των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Πώς πρέπει να συντηρούνται τα ρόδια;

Τα ρόδια συντηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για μικρό χρονικό διάστημα, για μεγαλύτερα διαστήματα πρέπει να μπαίνουν στη φρουτοθήκη του ψυγείου. Οι σπόροι του ροδιού εάν τοποθετηθούν σε αεροστεγή συσκευασία μπορούν να συντηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη.

Πόσο ρόδι μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε κάθε ημέρα;

Συστήνουμε έναν χυμό ροδιού την ημέρα καθώς βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τις ιώσεις και παρέχει στον οργανισμό μας όλα τα παραπάνω ευεργετήματα.

10 Προϊόντα Ελληνικής Παραγωγής με βάση το ρόδι, που ξεχωρίσαμε

Χυμός ρόδι με γκότζι μπέρι
Η GOJI SPIRIT έχει έδρα στο Βραχάτι Κορινθίας και εξειδικεύεται στην παραγωγή και δημιουργία διατροφικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας. Οι καρποί Goji berry που χρησιμοποιούν προέρχονται από τις ιδιόκτητες καλλιέργειες, βιολογικής γεωργίας. Η πολύτιμη θρεπτική αξία του καρπού Goji berry τους οδήγησε στην ανάπτυξη μιας σειράς προϊόντων που προσφέρει υγεία κι ευζωία. Με αυτή τη φιλοσοφία δημιούργησαν, μεταξύ άλλων, μια σειρά με τονωτικούς χυμούς, όπως είναι αυτός με βάση το ρόδι που ενώνει δύο πολύτιμες υπερτροφές μαζί. Δεν περιέχει ζάχαρη και πίνεται παγωμένος με ή χωρίς παγάκια. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://gojispirit.gr/.

Μαρμελάδα ρόδι με σπόρους τσία
Η οικογένεια Χήνα, αγρότες με πολυετή εμπειρία στη φροντίδα της γης, έχουν δημιουργήσει στην περιοχή Κάτω Τιθορέα έναν από τους πιο οργανωμένους ροδίωνες της Ελλάδας. Τα προϊόντα που μεταποιούν ξεχωρίζουν για την άρτια εκτέλεση, την υψηλή θρεπτική αξία αλλά και τις διατροφικές λύσεις που ακολουθούν όλες τις σύγχρονες τάσεις. Ανθρακούχα αναψυκτικά με βάση το ρόδι, παλαιωμένη μελάσα ροδιού, δροσερά τσάγια, chutney από καπνιστό ρόδι. Η μαρμελάδα ρόδι, δεν περιέχει σπόρους, έχει κρυστάλλινη διαφάνεια και υφή που θυμίζουν τον παραδοσιακό πελτέ φρούτου και αποτελούνται από 100% φρούτο, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη και τεχνικά συστατικά. Κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές: σκέτη και με σπόρους τσία. Αναζητήστε τα προϊόντα με το όνομα Rooby που παίζει με τις λέξεις ρουμπίνι και ρόδι και μάθετε περισσότερα στο https://rooby.gr/.

BBQ sauce με ρόδι Ελασσόνας
Το «Κτήμα Πούτα» βρίσκεται στην Ελασσόνα, στους πρόποδες του Ολύμπου. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία καλλιεργούνται βιολογικά ρόδια της ποικιλίας «wonderful», και με τα οποία παράγουν χυμούς, μαρμελάδες, chutney, dressings και σιρόπια. H χειροποίητη σάλτσα μπάρμπεκιου με ρόδι περιέχει χυμό σταφύλι και τσίτι και παρασκευάζεται χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλυκόζη και τεχνητά συστατικά. Συνοδεύει burger, τηγανητά́ και ψητά λαχανικά, κρεατικά και μανιτάρια. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://ode.global/.

Μαύρο τσάι με ρόδι
To Λεμονοδάσος του Πόρου Τροιζηνίας, μια έκταση 500 στρεμμάτων από λεμονιές, απλωμένη κατά μήκος των ακτών της Πελοποννήσου, αποτελεί σημείο αναφοράς για την περιοχή. Η εταιρία Lemonodasos παράγει προϊόντα με βάση τον χυμό του λεμονιού δημιουργώντας παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες γεύσεις. Οι συμπυκνωμένες λεμονάδες του έχουν γίνει ιδιαίτερα αγαπητές από όλες τις ηλικίες. Με την ίδια υψηλή ποιότητα παρουσίασαν τη νέα σειρά ΤΕΙΟΝ με συμπυκνωμένο τσάι, μαύρο ή πράσινο, συνδυασμένο με φρούτα. Το συμπυκνωμένο μαύρο τσάι με ρόδι αποτελεί μια δροσερή πρόταση για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ωστόσο μπορεί να σταθεί χωρίς αραίωση πάνω σε παγωτό, γιαούρτι, λευκές κρέμες, φρουτοσαλάτα ή ως μαρινάδα σε πράσινη σαλάτα. Αναζητήστε τα προϊόντα Lemonodasos σε επιλεγμένα σημεία πώλησης ή στο https://lemonodasos.com/.

Λικέρ Ρόδι
Στον Μύτικα της Εύβοιας λειτουργεί η οικογενειακή επιχείρηση FILEVIA. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ποτοποιείο στο οποίο παρασκευάζονται λικέρ και αρωματισμένοι οίνοι βασισμένοι σε παλιές συνταγές που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας. Φρέσκα φρούτα αρώνιας, ροδιού, λεμονιού καθώς και αρωματικά φυτά όπως η αρμπαρόριζα, δημιουργούν γεύσεις με νοσταλγική διάθεση. Το λικέρ ρόδι παρασκευάζεται με 100% φυσικό εκχύλισμα ροδιού και φτάνει τους 20% αλκοόλ. Δοκιμάστε το με τριμμένο πάγο, ή αραιωμένο με παγωμένο ανθρακούχο νερό. Αναζητήστε περισσότερες στο https://www.filevia.gr

Αποξηραμένο ρόδι Ερμιόνης
Τα Βιολογικά Κτήματα της οικογένειας Κόντου – Οικόκηπος, βρίσκονται στην Ερμιόνη Αργολίδας. Από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, καλλιεργούνται με τις ίδιες παραδοσιακές και βιολογικές πρακτικές, 5.000 ροδιές της ξακουστής ποικιλίας Ερμιόνη, εσπεριδοειδή και άλλα καρποφόρα δέντρα. Με αυτή την εκλεκτή, βιολογική πρώτη ύλη παράγονται μία σειρά από ποιοτικά προϊόντα όπως χυμός, πετιμέζι, ξίδι καθώς και αποξηραμένο ρόδι, μια τροφή με υψηλό ενεργειακό δείκτη, ιδανική για αθλητές και όσους ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://oikokipos.com/.

Τσικουδιά με χυμό ρόδι
Στην Κρήτη λένε ότι η τσικουδιά είναι η βασίλισσα των αλκοολούχων ποτών καθώς είναι αγνή, χωρίς χρωστικές ουσίες και βιοχημικές αλκοόλες και ότι δεν είναι μόνο απόλαυση αλλά και «φάρμακο» διότι είναι αγχολυτική, χαλαρωτική, διεγείρει την όρεξη και την χώνεψη. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει στο ντουλάπι του τουλάχιστον ένα μπουκάλι τσικουδιάς, άμεσα διαθέσιμο σε κάθε στιγμή. Η Κρητική τσικουδιά «Spitiko Meraki» περιέχει χυμό από ρόδι, κανέλα, γαρύφαλλο και αρωματικά βότανα και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως κέρασμα για τον επισκέπτη. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο https://spitikomeraki.gr/.

Ρόδι Βόνιτσας με μήλο
Το δίκτυο «Ακαρνανική Συνεργατική Επιχείρηση – ΑΚΑ» αναλαμβάνει δράσεις για την αναβάθμιση της γεωγραφικής ένδειξης «Ακαρνανία». Από αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η καλλιέργεια του ροδιού της Βόνιτσας με τα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο μεταποιείται και πωλείται ως κατεψυγμένος χυμός καθώς και σε χειροποίητες μαρμελάδες. Οι μαρμελάδες αποτελούνται από 58% περιεκτικότητα σε φρούτο και κυκλοφορούν σε τρεις διαφορετικές εκδοχές: μόνο ρόδι, με κομμάτια μήλου και με πορτοκάλι. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://womenassociations.com.

Μπισκοτολούκουμα με ρόδι Φερών
Η οικοτεχνία Γιαννακίδη με έδρα της Φερές του Έβρου, ξεκίνησε το 2010 να καλλιεργεί ροδιές και λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν στην αγορά τις πρώτες μαρμελάδες και τα λουκούμια με γεύση ρόδι. Το 2017 το λουκούμι Φερών με γεύση ρόδι είχε ήδη ξεχωρίσει στην αγορά ξεπερνώντας την παραγωγή των 30.000 κιλών ετησίως. Έκτοτε έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα ευφάνταστων προϊόντων -πάντα με επίκεντρο τη γεύση του ροδιού που περιλαμβάνει ταρτάκια, γκοφρέτες και μπισκοτολούκουμα που απευθύνονται σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.loukoudreams.gr.

Έλαιο ροδιού
Το βιολογικό έλαιο ροδιού παράγεται από τους πυρήνες του ροδιού με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης και καταναλώνεται ωμό λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση, καταπολεμά αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες στην επιδερμίδα και για το λόγο αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά συστατικά για τη καταπολέμηση των σημαδιών της γήρανσης. 1 κουταλάκι του γλυκού 1 φορά την ημέρα σκέτο, μέσα στις σαλάτες ή στο πρωϊνό σας καλύπτει την απαραίτητη ημερήσια δοσολογία. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.votanotherapeia.gr/