Το μεθυστικό άρωμα, το νέκταρ, η χυμώδης σάρκα, τα διχτυωτά σχέδια της φλούδας, το λαμπερό – σχεδόν φωσφοριζέ – χρώμα, το σχήμα της μερίδας, τα σποράκια που είναι συγκεντρωμένα στην καρδιά, όλα, μα όλα τα στοιχεία του πεπονιού μοιάζουν… καλοκαίρι.

Το πεπόνι είναι ένα φρούτο που φέρνει χαμόγελα, κάθε μπουκιά είναι σαν ένα ταξίδι στις ηλιόλουστες παραλίες και τις ανεμελιές του καλοκαιριού. Σερβίρεται σε ταβέρνες, σε μπαράκια και σε αυλές, σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Στο πρωινό με γιαούρτι και μέλι, στο βραδινό ως επιδόρπιο, στο μπαρ ως βάση για κοκτέιλ. Σε όλες τις πιθανές μορφές και τους συνδυασμούς, με ή χωρίς την παρέα του αγαπημένου του συγγενή, του καρπουζιού.

Αμέτρητες ποικιλίες πεπονιού

Η λέξη πεπόνι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη μηλοπέπων (mēlopepōn), στα λατινικά «melopepo», που σημαίνει «πεπόνι» και στα αγγλικά «melon». Μάλιστα, έχει την ίδια σύνθετη του μῆλον (mēlon), «μήλο», και πέπων (pepōn). Μπορεί η ονομασία να είναι ελληνική, ωστόσο, το πεπόνι ταξίδεψε από τη μακρινή Ασία για να φτάσει κοντά μας, να ευδοκιμήσει και να ταιριάξει με τα δικά μας εδάφη και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής που καλλιεργείται.

Κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσες διαφορετικές ποικιλίες πεπονιού υπάρχουν καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέα υβρίδια, περισσότερο ανθεκτικά και αρωματικά. Όμως, αν το πεπόνι είναι άνοστο και θυμίζει κολοκύθα, τότε σωστά το σκεφτήκατε γιατί ανήκει στα κολοκονθοειδή και είναι ξαδερφάκι με την κολοκύθα, το αγγούρι και το καρπούζι.

Τα cantaloupe, τα honeybew, τα Galia, τα Charentais είναι μερικές από τις δημοφιλέστερες και περισσότερο αγαπητές ποικιλίες. Το Cantaloupe έχει γλυκιά, πορτοκαλί σάρκα που θυμίζει κολοκύθα και η φλούδα του είναι δαντελωτή. Το Honeydew έχει λευκή ή πράσινη σάρκα με γλυκιά γεύση και δυνατό άρωμα, συνήθως λεία φλούδα, λευκή ή κάπως πρασινωπή. Το Galia, γνωστό και ως «μπανάνα», είναι πετυχημένο υβρίδιο, παρόμοιο με το Cantaloupe με πιο γλυκιά γεύση και η φλούδα του είναι διχτυωτή. Το Πεπόνι Charentais προέρχεται από την περιοχή Charente της Γαλλίας, έχει χαρακτηριστικά έντονο άρωμα, πορτοκαλί – ροζ σάρκα και διχτυωτή φλούδα.

Τα «δικά μας» πεπόνια

Αυτά που λέμε «ελληνικά πεπόνια» προέρχονται από παλιούς σπόρους που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά. Κάποιοι σπόροι ήρθαν από τη Μικρά Ασία και κάποιοι άλλοι κατάφεραν να διασωθούν με την πάροδο των χρόνων.

Στην περιοχή του Άργους καλλιεργούνται τα γνωστά «αργίτικα πεπόνια» με το χαρακτηριστικό επίμηκες σχήμα που θυμίζει τη μπάλα του ράγκμπι, έντονο πορτοκαλί χρώμα όπως τα cantaloupe και φλούδα λεία με έντονες γραμμώσεις. Η συγκομιδή τους ξεκινάει στα μέσα προς το τέλος του Αυγούστου. Τα πεπόνια της Ζακύνθου είναι ολοστρόγγυλα, η φλούδα τους έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα σαν της μπανάνας και η σάρκα έχει πράσινες, λευκές και κίτρινες ανταύγειες.

Τα θρακιώτικα πεπόνια λέγονται και «χειμωνιάτικα» εξαιτίας της αργοπορημένης συγκομιδής προς τα μέσα του φθινοπώρου, είναι κίτρινα με μαύρα άμορφα στίγματα, λεία φλούδα χωρίς χνούδι, έχουν ωοειδές σχήμα που καταλήγει σε «μυτούλα» και η σάρκα τους είναι γλυκιά και ιδιαίτερα αρωματική. Το σπάνιο, άνυδρο της Πάρου που είναι μέσα και έξω πορτοκαλί με πράσινο χρώμα στο εσωτερικό μέρος της φλούδας.

Πεπόνι με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη

Το Melon de Guadeloupe είναι εποχιακό προϊόν και η συγκομιδή του γίνεται από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο, καλλιεργούμενο σε ανοιχτό αγρό (χωρίς κάλυψη ή στέγαστρο). Είναι τύπου «charentais jaune» (κίτρινο πεπόνι της Charente), ακέραιο, με νωπή και σφικτή όψη, έχει χρώμα πρασινωπό, κιτρινωπό ή κίτρινο. Χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση, ποικιλία αρωμάτων και βουτυρώδη σάρκα με πορτοκαλί απόχρωση.

Πεπόνι 100% ωφέλιμο για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία

Το πεπόνι Cucumis melo L. είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φρούτο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, εκτός από τον πολτό, τα υποπροϊόντα του, όπως φλούδες και σπόροι, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή εκχυλισμάτων και αλεύρων και στην εξαγωγή ελαίων, καθώς περιέχουν φυτοχημικά υψηλής θρεπτικής και λειτουργικής ικανότητας που παρουσιάζουν αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές, διουρητικές, ηπατοπροστατευτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες λόγω της παρουσίας βιοδραστικών ενώσεων. Γεγονός που σημαίνει ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

10 Ελληνικά Προϊόντα με γεύση πεπονιού

Αποξηραμένα φιλέτα πεπονιού
Η οικοτεχνία 3ktima ξεκίνησε τη λειτουργία της λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας. Αρχικά επικεντρώθηκαν στην καλλιέργεια και τυποποίηση γκότζι μπέρι και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν και στη βιολογική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, κολοκυθών, ντομάτας και πεπονιού. Από τα προϊόντα που καλλιεργούν, μεταποιούν σάλτσες, αλείμματα και μαρμελάδες με χειροποίητο τρόπο και χωρίς συντηρητικά. Ειδικά για τα πεπόνια τους ποικιλίας Galia, έχουν προχωρήσει δύο βήματα παρακάτω καθώς τα αποξηραίνουν δημιουργώντας ένα σνακ κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας. Η σάρκα τους είναι ελαστική, αρκετά γλυκιά με συμπυκνωμένο άρωμα και γεύση. Κάθε φακελάκι περιέχει ένα ολόκληρο φιλεταρισμένο και αποξηραμένο πεπονάκι. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και μπορείτε να τα προμηθευτείτε κατόπιν παραγγελίας στο τηλ. 697 4718123. Το κτήμα τους βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών 206 στο Βόλο.

Μαρμελάδα πεπόνι με δυόσμο
Οι γυναίκες στην Κριτσά, σε ένα από τα ομορφότερα χωριά στο Λασίθι, γνωρίζουν πώς να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση, μέσω του Γυναικείου Συνεταιρισμού Κριτσάς που σύστησαν πριν από δέκα περίπου χρόνια. Η ομάδα τους αποτελείται από δεκατρείς γυναίκες, ηλικίας 25 έως 65 ετών, οι οποίες καθημερινά βρίσκουν το χρόνο και με το μεράκι τους να δημιουργούν τις πιο νόστιμες συνταγές για τους ντόπιους, αλλά και τους περαστικούς του χωριού. Η μαρμελάδα πεπόνι με δυόσμο βασίζεται σε τοπική συνταγή, δένει με ζάχαρη και συντηρείται με λεμόνι. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://womenassociations.com/.

Γλυκό κουταλιού πεπόνι με στέβια
Πρόκειται για ένα πειραγμένο γλυκό του κουταλιού που βασίζεται στην τεχνική του παραδοσιακού γλυκού που παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με την προσθήκη της στέβια ως γλυκαντικής ουσίας. Το αποτέλεσμα είναι αρκετά γευστικό και αρωματικό, με λίγες θερμίδες και αρκετή γλύκα. Μας έρχεται από το εργαστήριο Tradilicius στη Ρόδο και μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες στο https://tradilicius.com/.

Ζελέ πεπόνι
Η Τροφοτεχνική α.ε. ιδρύθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων με την παραγωγή και προώθηση βοηθητικών υλών, προϊόντων μαζικής εστίασης, αφυδατωμένων λαχανικών και αρωματικών φυτών καθώς επίσης και παραδοσιακών προϊόντων. Τα προϊόντα της παρασκευάζονται από αγνά υλικά με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας, εξασφαλίζοντας στην κουζίνα ξεχωριστή ποιότητα και πλούσια γεύση. Στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της λειτουργεί μονάδα αφυδάτωσης με την μέθοδο της λιοφίλισης (Freeze Dry), για την παραγωγή αφυδατωμένων φρούτων και λαχανικών, αρωματικών φυτών και άλλων προϊόντων με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Το μείγμα για ζελέ πεπόνι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αποτελείται από αφυδατωμένο ελληνικό πεπόνι και ζελατίνη σε μορφή σκόνης. Παρασκευάζεται με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα ζελέ φρούτων και μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο https://www.trofotechniki.gr/.

Λικέρ Πεπόνι
Από το 1909, λίγα έχουν αλλάξει στο παλιομοδίτικο αποστακτήριο του κ. Βρεττού. Λειτουργεί ακόμα ως μπαρ στο γνωστό, μικρό, γοητευτικό και «εκτός χρόνου» σημείο. Εξακολουθεί να σερβίρει στους επισκέπτες ούζο, κονιάκ και περισσότερες από 35 διαφορετικές γεύσεις λικέρ, Γύρω από το μαγαζί υπάρχει ένα μπαρ με περίπου 15 σκαμπό όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν το περίφημο σπιτικό ούζο ή λικέρ. Το λικέρ Πεπόνι παρασκευάζεται στο μικρό τους αποστακτήριο και είναι βασισμένο σε συνταγή από το 1909. Περιέχει 21% αλκοόλ, έχει εκπληκτικό άρωμα φρέσκου πεπονιού, γεμάτη γεύση και μακρά επίγευση. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://brettosplaka.com/.

Λουκούμι Πεπόνι
Με συσσωρευμένη εμπειρία 4 γενεών ο Θωμάς Μπιτσόπουλος δημιούργησε ένα σύγχρονο εργαστήριο στο κέντρο της Αθήνας, βασισμένο στης παραδοσιακές διεργασίες της Ελληνικής ζαχαροπλαστικής, αλλά προσαρμοσμένο στις επίκαιρες τάσεις της διεθνούς ζαχαροπλαστικής πρωτοπορεί στην παραγωγή γλυκών γευστικών απολαύσεων. Τα λουκούμια “ΘΩΜΑΣ” προσφέρουν γνωστά αλλά και πιο ιδιαίτερα αρώματα φρούτων και βοτάνων που συνδυάζονται με με ξηρούς καρπούς, μέλι, κακάο ή και μπισκότο. Τα λουκούμια με γεύση πεπόνι έχουν έντονο άρωμα και γεύση και συνοδεύουν ιδανικά τον απογευματινό, ελληνικό καφέ. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://thomasloukoumia.com/.

Χυμός μπανάνα – πεπόνι – πορτοκάλι
Κόντρα στο όνομα και την προέλευση, το Κρητικό Περιβόλι έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Καθημερινά παρασκευάζει φρέσκους χυμούς και σαλάτες μόνο με τα καλύτερα υλικά. Οι χυμοί παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας και παραδίδονται σε μπουκάλι με αεροστεγές κλείσιμο έτσι ώστε να διατηρούνται φρέσκοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διανέμονται μέσω online παραγγελίας και μπορείτε να τους αναζητήσετε στο http://tokritikopervoli.gr/.

Βότκα αρωματισμένη με πεπόνι
Η ιστορία της ποτοποιίας “Γκιάλης” ξεκινά το 1880 στη Χίο με τη δημιουργία της βιοτεχνίας ούζου. Από το 1950 επεκτείνεται στην παραγωγή γκαζόζας και παραδοσιακών χυμών με πλούσιο άρωμα χιώτικων εσπεριδοειδών. Σήμερα, μετά από 130 χρόνια παράδοσης, η ποτοποιία ΧΙΩΝ συνεχίζει να παράγει, με τον παραδοσιακό τρόπο, χυμούς και ποτά με την ίδια μοναδική γεύση και άρωμα από τα παλιά. Η βότκα “DIVINE” που είναι αρωματισμένη με πεπόνι είναι ιδανική για τους καλοκαιρινούς μήνες, καλά παγωμένη και με τριμμένο πάγο. Θα τη βρείτε στο https://www.houseoftaste.gr/.

Χυμός πεπόνι για παιδιά
Ο χυμός Kid’s Bomb με γεύση πεπόνι είναι σχεδιασμένος ειδικά για τα μικρά παιδιά. Συσκευάζεται σε παιχνιδιάρικη συσκευασία των 330ml με την εγγυημένη ποιότητα της εταιρίας Minoa. Μιας επιχείρησης που εξειδικεύεται στην εμφιάλωση νερού από το Ζερβοχώρι Ημαθίας. σε χάρτινη 100% ανακυκλώσιμη συσκευασία, φιλική προς το περιβάλλον. Πέρα από τους παιδικούς χυμούς, στη γκάμα των προϊόντων τους περιλαμβάνονται και βιταμινούχα νερά με βάση τα φρούτα. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο https://minoawater.gr/.

Ζελεδάκια πεπόνι
Από το 1953 οι καραμέλες Λάβδας αποτελούν μικρές, καθημερινές γευστικές απολαύσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι παραδοσιακές πολύχρωμες καραμέλες μπίλιες, που βρισκόντουσαν χωρίς περιτύλιγμα μέσα στις μεγάλες γυάλες των καταστημάτων που πουλούσαν τρόφιμα και ζαχαρωτά, με το πέρασμα του χρόνου έδωσαν τη θέση τους στις γεμάτες ζωντάνια οικογενειακές συσκευασίες Λάβδας που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών. Τα ζελεδάκια gelo με τις φρουτένιες γεύσεις έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από όλους τους καταναλωτές, μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας. Αναζητήστε τα στο δίκτυο των συνεργατών τους και βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο https://lavdas.gr/.