O Περικλής Βούρθης, προερχόμενος από έναν εντελώς άλλο χώρο, εκείνον των media, αποφάσισε να κάνει μια αλλαγή καριέρας, ανοίγοντας έναν φούρνο νέας γενιάς στο Χαλάνδρι, τo Bread BC.

Με αγάπη για το ωραίο ψωμί που κάποτε όλοι βρίσκαμε στους φούρνους, άρχισε να πειραματίζεται στο σπίτι. Λαμβάνοντας θετικές κριτικές από γνωστούς και φίλους,  πήγε την ιδέα του ένα βήμα μπροστά, κάνοντας ταξίδια τόσο σε μέρη της Ελλάδας, όπου φτιάχνουν ακόμη προζυμένιο ψωμί στους ξυλόφουρνους, όσο και στο εξωτερικό, σε προορισμούς όπου έχουν τελειοποιήσει τις τεχνικές τους στο προζύμι.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το Bread BC, μέσα από την ανάγκη του «real bread», με μια επιστροφή και έμπνευση από τις ρίζες του καλού παλιού ψωμιού. Οπότε και Ψωμί πρό Χριστού (Bread Before Christ). To προζύμι είναι αυτό που πρωταγωνιστεί εδώ όχι μόνο στα ψωμιά αλλά και στα αρτοσκευάσματα. Κι επειδή το προζύμι είναι ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται (με την ανάλογη πάντα φροντίδα), ποτέ δεν θα βρείτε εδώ ακριβώς το ίδιο ψωμί με την προηγούμενη. Κι αυτό είναι και η μαγεία του αληθινού ψωμιού. Καθώς ο ίδιος είναι ερασιτέχνης αρτοποιός, το «τιμόνι» της κουζίνας έχει αναλάβει ο executive-pastry chef  Θανάσης Σταμούδης.

Στον φούρνο αυτό διατίθενται 4 ετικέτες σε ψωμιά. Προσπαθώντας να καλύψουν όλα τα γούστα, με γνώμονα πάντοτε την ποιότητα. Ωστόσο, επειδή όλα είναι φτιαγμένα με προζύμι, αργής ωρίμανσης,  είναι σχεδόν ίδιας διατροφικής αξίας.
Ποια είναι αυτά; Δείτε τα παρακάτω:
City Loaf – Ψωμί της πόλης: Είναι ένα λευκό σταρένιο ψωμί, για τους λάτρεις του είδους, που ταιριάζει με όλα. Φτιάχνεται με μαλακά σιτάρια, με μια ποσόστωση κίτρινου.

Superseeded με Ολόκληρο Κριθάρι, με ποσόστωση ζέας. Εδώ το προζύμι αναδεικνύεται περισσότερο.

4 Ancient Grains ― Αρχαίοι Σπόροι: ένα ιδιαίτερο γευστικά ψωμί που συνδυάζει τέσσερις διαφορετικούς αρχαίους σπόρους.

Σίκαλης 50/50: το κλασικό μαύρο ψωμί.

Πέρα από τα παραπάνω, θα βρείτε ψωμί του τοστ με προζύμι, δυο μπριος (ένα βίγκαν και ένα κανονικό) καθώς και προπύρα (φοκάτσια) σε δυο γεύσεις: Προπύρα (Focaccia) Ολικής με Ανθό Αλατιού και Δενδρολίβανο
Προπύρα (Focaccia) με Ντοματίνια και Καραμελωμένα Κρεμμύδια. Στα αλμυρά, ξεχωρίζει  ακόμη το αλμυρό κρουασάν γαλοπούλα-τυρί, αλλά και η κις με σπανάκι ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και μια διαφορετική τυρόπιτα με χειροποίητη σφολιάτα.

Πέρα από τα αλμυρά όμως, στο Bread BC υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε γλυκά αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν, κέικ και cookies. Ξεχωρίσαμε το κέικ μήλου με cramble Κανέλας και το λαχταριστό κρουασάν με κρέμα φιστικιού Αιγίνης.

Κι επειδή στον φούρνο δίνεται μια ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια, πέρα από το real bread, θα βρείτε και… real coffee, καλό ποιοτικό καφέ, από το the Roosters. Μπορείτε να τον πάρετε στο χέρι είτε να τον απολαύσετε στον χώρο, που έχει φτιαχτεί με καλαισθησία και επιρροή από μινιμαλιστικές και ντανταιστικές φόρμες, με αναφορές σε κεραμικά προ Χριστού.

info
Bread B.C., Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, Τηλ. 210-68.51.961
Ωράριο: Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00-16:00, Σάββατο: 08:30-16:30 (Κυριακή κλειστά)