Το ελαιόλαδο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο της διατροφής μας αλλά και σημαντική πηγή θεραπείας και ζωής. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία του ανθρώπου, ενισχύοντας τη σημασία του στην καθημερινή μας διατροφή αλλά και στη φαρμακευτική.

Ως πολύτιμη τροφή και είδος πρώτης ανάγκης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο δεν λείπει ποτέ και από κανένα ελληνικό σπίτι. Ούτε λίγο, ούτε πολύ όλοι μας παινευόμαστε ότι του χωριού μας είναι το καλύτερο και μιλάμε καμαρωτά γι’ αυτό σε κάθε ευκαιρία. Όπως και να το κάνουμε, το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και το DNA μας. Από την Κρήτη μέχρι τη Χαλκιδική και από την Κέρκυρα έως τη Λέσβο, το ελαιόλαδο είναι ο κοινός παρονομαστής ενός έθνους που έχει μάθει να ζει, να γεύεται και να δημιουργεί μέσα από τη δύναμή της.

Αλήθεια όμως, μπορείτε να αναγνωρίσετε εάν ένα ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό παρθένο ή όχι; Μήπως δεν γνωρίζετε ότι ακόμα κι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να μην έχει θεραπευτικές ιδιότητες; Όμως, ποια είναι αυτά τα γευστικά χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να μπορούμε να τα ξεχωρίζουμε; Ποια ελαιόλαδα μπορούν πραγματικά να συμπληρώσουν τη καθημερινή μας διατροφή και ποια είναι η ημερήσια ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε ώστε να ωφελεί τον οργανισμό μας;

Στο νέο επεισόδιο Food Science του Cantina, βάζουμε στο στόχαστρο το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως συμπλήρωμα διατροφής και αναζητάμε απαντήσεις για το πώς και ποιο μπορεί να μας θεραπεύσει ή να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πιθανές ασθένειες.

Καλεσμένος στο στούντιο είναι ο κύριος Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Πόρων του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και μας λύνει όλες τις απορίες.

  • Ποια ελαιόλαδα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φάρμακα»;
  • Πώς μπορούν οι καταναλωτές να τα αναγνωρίσουν εύκολα;
  • Ποια οφέλη προσφέρει το ελαιόλαδο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων;