Η έλλειψη κρέατος από το τραπέζι μπορεί να περάσει απαρατήρητη, φτάνει μόνο να αξιοποιήσουμε με ευστροφία τις άπειρες εναλλακτικές λύσεις που μας προτείνει η vegan κουζίνα. Τα παρακάτω πιάτα λειτουργούν είτε ως κυρίως πιάτα για όσους έχουν απαρνηθεί την κρεατοφαγία, είτε ως συνοδευτικά.

1. Πουρές γλυκοπατάτας με τζίντζερ, νιόκι και μανιτάρια
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
800 γρ. γλυκοπατάτα
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1/4 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, αλεσμένο
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Για τα νιόκι πατάτας
400 γρ. πατάτα
2/3 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. αλεύρι σίτου

Για τα μανιτάρια
300 γρ. μανιτάρια μορχέλες αφυδατωμένα
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο με σκόρδο
3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Πουρές γλυκοπατάτας: Ξεφλουδίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε μεγάλα ακανόνιστα κομμάτια. Τις λαδώνουμε με ελαιόλαδο και κόβουμε το σκόρδο σε μικρά κομμάτια. Ψήνουμε στους 185οC για περίπου 45΄, μέχρι να μαλακώσουν. Τις ανακατεύουμε με κόλιανδρο και αλάτι. Διατηρούμε τον πουρέ ζεστό.

Νιόκι χωρίς αυγά: Βυθίζουμε τις πατάτες σε κρύο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν, δηλαδή περίπου 30 ή και 40΄, ανάλογα με το μέγεθός τους. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τις πολτοποιούμε με τη βοήθεια ενός μύλου για να γίνουν πουρές
Προσθέτουμε το αλάτι. Ενσωματώνουμε σταδιακά το αλεύρι δουλεύοντας με το χέρι. Η ζύμη νιόκι είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια. Σε πάγκο αλευρωμένο βάζουμε λίγη από τη ζύμη και το πλάθουμε σαν πολύ χοντρό κορδόνι. Κόβουμε σε ίσα κομμάτια. Με ένα πιρούνι αφήνουμε αποτύπωμα σαν σχήμα στα νιόκι. Βράζουμε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα με αλάτι. Βυθίζουμε τα νιόκι σε βραστό νερό για 3΄ και στραγγίζουμε καλά. Τα ροδίζουμε σε λάδι. Τα ανακατεύουμε καλά να πάρουν χρώμα παντού και τα διατηρούμε ζεστά.

Μανιτάρια με σκόρδο και μαϊντανό: Βάζουμε τις morilles σε ζεστό νερό για 15΄ να φουσκώσουν. Ξεπλένουμε καλά και στραγγίζουμε. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε μεγάλες ροδέλες. Ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά σκεπάζοντας και ανακατεύοντας τακτικά. Ψήνουμε για 5΄-6΄. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο. Στο τέλος του ψησίματος, όταν είναι μαλακά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό, σκόρδο. Σε βαθύ πιάτο σερβίρουμε τον πουρέ γλυκοπατάτας, από πάνω τα νιόκι και τελειώνουμε με τα μανιτάρια!

2. Vegan ροτί με πορτσίνι, κράνμπερι, κάστανα και λαχανικά
1 ώρα και 10 λεπτά και 2 ώρες ξεκούραση της ζύμης| Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Υλικά
150 γρ. αλεύρι γλουτένης
30 γρ. αλεύρι κινόα
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας πορτσίνι, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
285 ml ζωμό λαχανικών
100 γρ. αφυδατωμένα άγρια μανιτάρια
2 μεσαία κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
100 γρ. κολοκύθα
300 γρ. κάστανα, μαγειρεμένα
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
60 γρ. κράνμπερι
2 πρέζες μαύρο πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι θυμάρι

Διαδικασία
Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τη ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι γλουτένης, το αλεύρι κινόα, το αλάτι και τη σκόνη πορτσίνι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους. Ρίχνουμε τα στεγνά υλικά, τη σάλτσα σόγιας και τον ζωμό λαχανικών. Ζυμώνουμε τα πάντα με το χέρι για 3΄. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μη σκίζεται όταν τεντώνει. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Ενυδατώνουμε τα μανιτάρια σε βραστό νερό. Γέμιση λαχανικών: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, θρυμματίζουμε το σκόρδο. Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους μισού εκ. και τα κάστανα σε χοντρά κομμάτια. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι, ροδίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 4΄. Προσθέτουμε τα κάστανα, τα μανιτάρια, την κολοκύθα, τα κράνμπερι. Τα μαγειρεύουμε όλα για 6΄-7΄. Αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Ανοίγουμε και απλώνουμε τη ζύμη σε 1 ορθογώνια λεπτή πετσέτα. Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη και τυλίγουμε σε ρολό. Τυλίγουμε το ρολό στην πετσέτα.
Σφίγγουμε πολύ τις άκρες, δένουμε το ροτί με σπάγκο κατά μήκος. Γεμίζουμε 1 κατσαρόλα με νερό, να βυθιστεί τελείως το ροτί. Βάζουμε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι στο νερό. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε 40΄ από την έναρξη του βρασμού. Μαγειρεύουμε το ροτί χωρίς να αφαιρέσουμε την πετσέτα στο νερό μέχρι να ψηθεί. Αφαιρούμε την πετσέτα και τον σπάγκο και κόβουμε σε φέτες.

3. Εύκολο vegan Wellington με μανιτάρια, καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών
1 ώρα και 30 λεπτά | Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Υλικά
500 γρ. μανιτάρια σαμπινιόν λευκά
1 σκελίδα σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κουτ. σούπας φυτικό λάδι
9 μεσαία καρότα
400 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
1 λάχανο
1 σφολιάτα
1 κρόκο αυγού

Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε τέταρτα. Τα βάζουμε όλα σε μπλέντερ. Προσθέτουμε τη σκελίδα σκόρδο και το κρεμμύδι και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να είναι απλώς ψιλοκομμένα, χωρίς να γίνουν πουρές. Ροδίζουμε το μείγμα σε ζεστό τηγάνι με 3 κουτ. σούπας φυτικό λάδι, αλάτι και πιπέρι για τη γεύση. Το αφήνουμε να μαγειρευτεί αρκετά. Τα μανιτάρια πρέπει να βγάλουν καλά όλο το νερό τους. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα διατηρούμε ολόκληρα. Τα βουτάμε σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να γίνουν al dente (λίγο τραγανά). Μόλις είναι έτοιμα, σταματάμε τον βρασμό και τα βυθίζουμε σε κρύο νερό με παγάκια για να κρυώσουν και να διατηρήσουν καλά το πορτοκαλί χρώμα τους. Αφαιρούμε τα ελαφρώς κατεστραμμένα φύλλα και κόβουμε τα κοτσάνια από τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Τα κόβουμε στη μέση και μετά σε λεπτές φέτες. Ροδίζουμε τα λαχανάκια σε ζεστό τηγάνι με 1 κουτ. σούπας φυτικό λάδι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Τα αφήνουμε να ψηθούν σε πολύ χαμηλή φωτιά. Παίρνουμε 5 με 6 φύλλα από το λάχανο και τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα για 1΄30΄΄. Τα βουτάμε σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Όταν τα υλικά είναι έτοιμα, τα συναρμολογούμε. Τοποθετούμε μεμβράνη στον πάγκο εργασίας. Ξεκινάμε απλώνοντας τη συμπυκνωμένη πάστα μανιταριών στη μεμβράνη, σχηματίζοντας ένα είδος παραλληλόγραμμου. Τοποθετούμε τα ολόκληρα καρότα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών από πάνω.

Σχηματίζουμε ένα λουκάνικο με τα λαχανικά. Διπλώνουμε πάνω από τη μεμβράνη και στη συνέχεια ρολάρουμε. Στα πλαϊνά, τραβάμε το πλαστικό σφιχτά προς τα έξω για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Τοποθετούμε το «λουκάνικο» στο ψυγείο για 10΄-15΄. Αφαιρούμε τη μεγάλη κεντρική φλέβα από κάθε φύλλο λάχανου. Για το δεύτερο μέρος του μοντάζ, τοποθετούμε ξανά μια μεμβράνη μπροστά μας. Βάζουμε τα λαχανόφυλλα στη μεμβράνη και προσθέτουμε από πάνω το φυτικό λουκάνικο λαχανικών (χωρίς φυσικά την πλαστική μεμβράνη που το περιέβαλε). Καλύπτουμε τα πάντα με λαχανόφυλλα και ρολάρουμε ξανά. Κόβουμε τις άκρες του «λουκάνικου» ώστε να έχει το ίδιο μέγεθος με τη σφολιάτα. Το τοποθετούμε στη ζύμη και στη συνέχεια διπλώνουμε τις μικρές πλευρές και το μακρύτερο μέρος, τη μία άκρη μετά την άλλη. Χρησιμοποιώντας ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού την επιφάνεια του Wellington για να ροδίσει στο ψήσιμο. Αναποδογυρίζουμε το Wellington και το αλείφουμε πάλι με κρόκο αυγού. Έτσι η ζύμη θα πάρει χρυσαφί χρώμα στον φούρνο. Χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαίρι, μπορούμε να κόψουμε τις εγκοπές στο πάνω μέρος της ζύμης για διακόσμηση. Ψήνουμε το Wellington για περίπου 35΄ στους 180°C. Ελέγχουμε τακτικά αν είναι έτοιμο, με στόχο να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

4. Ψητό κουνουπίδι μαριναρισμένο με πουρέ πιπεριάς Φλωρίνης και ζεστή φάβα με παντζάρια
 1 ώρα και 20 λεπτά + 1 ώρα μαρινάρισμα| Εύκολο| Για 6-8 άτομα

Το παρεξηγημένο κουνουπίδι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γιορτινό μενού, φτάνει μόνο να συνδυαστεί με ευφάνταστα υλικά ώστε να τονωθεί κατάλληλα η γλυκιά γεύση του.

Υλικά
1 μεγάλο κεφάλι κουνουπίδι, καλά πλυμένο, χωρίς τα φύλλα
Για το μαρινάρισμα
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουτ. σούπας τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών tandoori
1 λεμόνι, τον χυμό
1κουτ. σούπας αλάτι
½ κούπα (120 ml) φυτικό γιαούρτι ή φυτική κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας
2 πιπεριές Φλωρίνης, σε πουρέ

Για τη φάβα με παντζάρι
250 γρ. φάβα, μαγειρεμένη
1 μέτριο παντζάρι, ψημένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουτ. σούπας ταχίνι
1 λεμόνι, τον χυμό
ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
1 πρέζα κύμινο
φρέσκο δυόσμο

Διαδικασία
Σε ένα γουδί λιώνουμε το σκόρδο και το τζίντζερ μέχρι να γίνουν μια πάστα. Προσθέτουμε το μπαχαρικό tandoori, το λεμόνι και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Ανακατεύουμε μέσα το φυτικό γιαούρτι και τον πουρέ πιπεριάς Φλωρίνης. Τοποθετούμε ολόκληρο το Το παρεξηγημένο κουνουπίδι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα γιορτινό μενού, φτάνει μόνο να συνδυαστεί με ευφάνταστα υλικά ώστε να τονωθεί κατάλληλα η γλυκιά γεύση του.

Tοποθετούμε ολόκληρο το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και απλώνουμε τη μαρινάδα παντού. Το τοποθετούμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε λαδόκολλα βάζουμε το κουνουπίδι και το ψήνουμε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 45΄, ανάλογα με το μέγεθός του. Το αφήνουμε να κρυώσει για 10΄ προτού το σερβίρουμε.

Για τη φάβα με τα παντζάρια: Χρησιμοποιούμε μαγειρεμένη φάβα, την οποία έχουμε βράσει με 1 κρεμμύδι και 1 φύλλο δάφνης. Στο μπλέντερ δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το λεμόνι και το κύμινο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο και το κουνουπίδι μας.

5. Vegan πολέντα με γάλα καρύδας, σπανάκι, λιαστές ντομάτες, καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάρια με πέστο
1 ώρα| Εύκολο| Για 4 άτομα

Υλικά
150 γρ. γάλα καρύδας
450 γρ. ζωμό λαχανικών
140 γρ. πολέντα (σίτο καλαμποκάλευρου)
30 γρ. φυτικό βούτυρο
50 γρ. φυτικό τυρί,
τριμμένο αλάτι, πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες
2 κουτ. σούπας κοφτές φυτικό βούτυρο
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
1 κουτ. σούπας θυμάρι, ψιλοκομμένο

Για το πέστο βασιλικού
1 ματσάκι πλατύφυλλο βασιλικό (πλυμένο και καλά στεγνωμένο)
3 σκελίδες σκόρδο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
3/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία
Για το γαρνίρισμα: Πολέντα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα καρύδας και τον ζωμό. Αλατίζουμε και ζεσταίνουμε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βράζει. Προσθέτουμε την πολέντα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι να αρχίσει να χυλώνει η πολέντα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο και το τριμμένο φυτικό τυρί. Τοποθετούμε σε μεμβράνη και ρολάρουμε, σφίγγοντας τις δύο άκρες ώστε να αφαιρέσουμε τον αέρα από μέσα και κόβουμε σε χοντρούς δίσκους. Ζεσταίνουμε στον φούρνο ή στο τηγάνι με λίγο λάδι.

Καραλωμένα κρεμμύδια: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια στη μέση και κάθε μισό σε λεπτές φέτες. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις λιώσει το φυτικό βούτυρο και η ζάχαρη, βάζουμε μέσα τα κρεμμύδια, ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού οι λιπαρές ουσίες και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5΄. Μετά από 10΄, και όταν έχουν εξατμιστεί τα πολλά υγρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας όλο και πιο συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να πάρουν ωραίο χρώμα. Αυτό μπορεί να πάρει 15΄-20΄. Όταν είναι έτοιμα, τα κρατάμε ζεστά μέσα σε ένα κατσαρολάκι.

Πέστο βασιλικού: Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον βασιλικό. Χωρίζουμε τα φύλλα του. Δεν πρέπει να αφήσουμε καθόλου κοτσάνι, γιατί το πέστο μας θα πικρίσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το τυρί να είναι φρεσκοτριμμένο. Χτυπάμε λίγα-λίγα τα φύλλα του βασιλικού με το σκόρδο στο γουδί. Αφού τα πολτοποιήσουμε όλα, προσθέτουμε το κουκουνάρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε για να αλατοπιπερώσουμε.

Σύνθεση: Κόβουμε τις λιαστές ντομάτες σε λεπτές λωρίδες κατά μήκος. Σε μεγάλο ρηχό πιάτο βάζουμε τον δίσκο της πολέντας στη μέση που είναι κομμένος σε πάχος 3 εκ. Με ένα κουτάλι στρώνουμε όλη την επιφάνεια με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ρίχνουμε μπόλικες λιαστές ντομάτες, σπανάκι baby, το κουκουνάρι και περιχύνουμε με πέστο βασιλικού.

6. Πουγκιά λάχανου με μανιτάρια πορτομπέλο, κινόα και σος λεμονιού με κάρυ
1 ώρα | Εύκολο • Για 4 άτομα

Υλικά
12 φύλλα πράσινο λάχανο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
45 ml φυτικό λάδι
340 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 σκέλιδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
250 γρ. καρύδια, πολύ ψιλοκομμένα
45 ml λευκό βαλσάμικο ξίδι
250 γρ. κινόα, μαγειρεμένη
500 γρ. baby σπανάκι, ψιλοκομμένο
125 ml κρέμα σόγιας
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα λεμονιού με κάρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο φυτίνη
5 κουτ. σούπας αλεύρι
500 ml ζωμό λαχανικών
2-3 λεμόνια
½ κουτ. γλυκού κάρι
ελάχιστο αλάτι

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ζεματίζουμε τα φύλλα λάχανου για 4΄. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Τοποθετούμε σε καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου που έχει προθερμανθεί στους 190°C. Λαδώνουμε τις φόρμες ενός ταψιού για μάφιν. Τοποθετούμε τα φύλλα λάχανου στο κάτω μέρος κάθε φόρμας αφήνοντάς τα να προεξέχουν. Σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ροδίζουμε τα κρεμμύδια στο φυτικό λάδι για 10΄, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1΄ ακόμα. Προσθέτουμε τα καρύδια και το βαλσάμικο και βράζουμε για 1΄. Προσθέτουμε την κινόα, το σπανάκι, την κρέμα σόγιας, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε 2 κ.σ. από το μείγμα των μανιταριών σε κάθε φύλλο λάχανου. Κλείνουμε τα πουγκιά κάνοντας μια μικρή περιστροφή με τα λαχανόφυλλα και σταθεροποιούμε με οδοντογλυφίδα. Αλείφουμε τις κορυφές των λάχανων με λίγο λάδι. Μαγειρεύουμε για 30΄.

Κρέμα λεμονιού με κάρι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, να μην κάψει, προσθέτουμε και το αλεύρι, ανακατεύουμε με αυγοδάρτη γρήγορα για να μην κολλήσει και αμέσως μετά προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε αλάτι, τον χυμό λεμονιών και το κάρι, ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε αν μας ικανοποιεί η γεύση, μήπως θέλουμε πιο αλμυρή ή πιο λεμονάτη. Η κρέμα πρέπει να είναι ρευστή. Αν δεν μας φτάνει ο ζωμός και πήζει, μπορούμε να αραιώσουμε με λίγο νερό, μέχρι μισό νεροπότηρο. Σερβίρουμε τα πουγκάκια και ρίχνουμε από πάνω την κρέμα λεμονιού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling:Elena Jeffrey- Food styling: Γ. Μπουροδήμος- Φωτογραφία: STUDIO M

Δείτε επίσης:
Η διαδικασία της μοιρασιάς στο οικογενειακό τραπέζι

Γιορτινή σαλάτα με βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, ρόδι και κάστανα

Cheers με χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ πριν ή μετά το ρεβεγιόν