Οι σαμιώτικοι Κατάδες είναι γνωστοί και ως «κουραμπιέδες της Σάμου» καθώς πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη μετά το ψήσιμο.

Οι Κατάδες είναι ένα γλυκό ελαφρύ και μυρωδάτο που φτιάχνεται με βούτυρο και ελαιόλαδο. Τα παλαιότερα χρόνια οι νοικοκυρές τους έφτιαχναν με ό,τι γέμιση είχε απομείνει από τον παραδοσιακό σαμιώτικο μπακλαβά, που απαραιτήτως περιλάμβανε και καβουρδισμένο σουσάμι.

Τα μικρά μυστικά των Κατάδων είναι το ανθόνερο, το καλό μέλι, το γλυκό σαμιώτικο κρασί και η προσθήκη αλισίβας (σταχτόνερο) Διατροφικά, οι κατάδες έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τους κλασικούς κουραμπιέδες λόγω του σουσαμιού, των ξηρών καρπών του μελιού αλλά και του ελαιολάδου.

Υλικά
Για τη ζύμη
1 ½ ποτήρι ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι λιωμένο βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. σούπας γλυκό σαμιώτικο κρασί Samos Vin Doux
850 γρ. σκληρό αλεύρι
800 γρ. μαλακό αλεύρι
1 ποτήρι αλισίβα (παραδοσιακά) ή 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) σόδα αναμεμειγμένη σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού

Για τη γέμιση:
1 ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
1/2 φλιτζάνι ελαφρά καβουρδισμένο σουσάμι
1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
1/4 κ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1/4 κ. γ. κανέλα
1/4 κ. γ. μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι μέλι
2 κουταλιές σούπας γλυκό σαμιώτικο κρασί Samos Vin Doux
Aνθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και το ελαιόλαδο, μέχρι να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε το ξύσμα, το baking powder, τη σόδα με το πορτοκάλι (ή την αλισίβα) και σταδιακά το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας κι είναι απαλή και εύπλαστη.
Καβουρδίζουμε το σουσάμι προσθέτουμε το καρύδι χοντροκομμένο, το ξύσμα του πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά, το κρασί και το μέλι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρότερα ομοιόμορφα κομμάτια και ανοίγουμε τη ζύμη σε κυκλικούς δίσκους. Κόβουμε με ένα κυκλικό κουπ-πάτ και τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά γέμισης. Κλείνουμε καλά σε σχήμα μισόφέγγαρο και τους τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά περίπου, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C.

Μόλις βγάλουμε τους κατάδες, όπως είναι ζεστοί, τους ραντίζουμε με ροδόνερο και τους πασπαλίζουμε με άχνη.

Πώς φτιάχνουμε την αλισίβα:
Σε 1 ποτήρι νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά σούπας στάχτη από τζάκι ή ξυλόσομπα. Μόλις βράσει και κοχλάσει το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το περνάμε από φίλτρο του καφέ


Πρόταση για το σερβίρισμα
Μπορούμε να σερβίρουμε τους παραδοσιακούς σαμιώτικους Κατάδες με ένα ποτήρι «Samos Vin Doux», το γλυκό σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού. Ένα κρασί με γλυκιά γεύση, καραμελένιο του χρώμα και αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και καραμέλας βουτύρου.

Τη συνταγή για τους παραδοσιακούς Κατάδες μάς έδωσε ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Σάμου.

Δείτε επίσης:
Σοφρίτο παραδοσιακό

Κουραμπιέδες με μαραθόσπορο, κράνα, ούζο και λευκή σοκολάτα

Σάμος: Χίλιες και μία… τοπικές γεύσεις!