Απλά μαθήματα οικιακής οικονομίας ή πώς θα λύσουμε τον γρίφο που θέλει και το πορτοφόλι μας υγιές και τους καλεσμένους μας ικανοποιημένους και ευτυχείς.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο..

Η εξοικονόμηση ως φιλοσοφία δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά την ορθή διαχείριση των πρώτων υλών, αλλά και του χρόνου μας. Κανείς δεν έχει περάσει αλώβητος από την πολύωρη προετοιμασία πλήθους πιάτων την ημέρα του δείπνου. Υπάρχει όμως τρόπος να συνδυάσουμε τη χαρά της δημιουργίας με τη χαρά της φιλοξενίας αν προγραμματίσουμε σωστά. Με πολύτιμο σύμμαχο και πάλι τον καταψύκτη μας, μπορούμε ένα μέρος των παρασκευών που σκοπεύουμε να προσφέρουμε στο εορταστικό τραπέζι να τις προετοιμάσουμε νωρίτερα. Για παράδειγμα, τα βραστά λαχανικά, το κρέας ή το κοτόπουλο μπορούν να μαγειρευτούν τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο και να τοποθετηθούν στην κατάψυξη. Την ημέρα του τραπεζιού αποψύχουμε τα τρόφιμα και τους προσθέτουμε σάλτσες ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο θεωρούμε απαραίτητο για να τα σερβίρουμε.

Λεφτά υπάρχουν #not

Ο σωστός προγραμματισμός περιλαµβάνει και τον προϋπολογισµό. Μια σχετικά ασφαλής προσέγγιση είναι να αποφασίσετε πόσα χρήµατα θα διαθέσετε κατ’ άτοµο για το γεύµα τους. Για παράδειγµα, αν θεωρήσουµ ότι θα φιλοξενήσετε 10 άτοµα και ο προϋπολογισµός σας σάς επιτρέπει να δαπανήσετε περίπου 15 ευρώ για το κάθε άτοµο, το ποσό που έχετε στη διάθεσή σας είναι τα 150 ευρώ. Ένα τυπικό µενού απαρτίζεται από ορεκτικά, κυρίως, συνοδευτικά (ρύζι, πουρέ, λαχανικά), σαλάτα, ψωµί, επιδόρπιο και αναψυκτικά-ποτά. Εάν τα χρήµατά σας είναι περιορισµένα κάντε µια λίστα µε προτεραιότητες για φαγητό και ποτό που θα σας βοηθήσει να παραµείνετε εντός του προϋπολογισμό σας. Δώστε προτεραιότητα σε ένα κυρίως πιάτο και δύο συνοδευτικά, προσθέτοντας στη συνέχεια επιπλέον παρασκευές ανάλογα µε το πορτοφόλι σας.

Η ποσότητα μετράει

Για τη σωστή κατανομή του προϋπολογισμού σας δεν αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό των ατόμων. Θα πρέπει να προχωρήσετε σε υπολογισμούς των ποσοτήτων ώστε οι αγορές σας σε κάθε είδος να είναι επαρκείς και κυρίως αξιοπρεπείς. Ξεκινώντας από τον πρωταγωνιστή του τραπεζιού που είναι το κρέας, συστήνεται να υπολογίσετε περίπου 300-350 γραμμάρια ωμού κρέατος (χωρίς κόκαλο) ανά μερίδα. Στα συνοδευτικά, αν επιλέξετε πατάτες, το ένα κιλό μπορεί να καλύψει 4 άτομα, ενώ αν προτιμήσετε να τις σερβίρετε σε μορφή πουρέ συστήνεται να αγοράσετε περίπου μισό κιλό περισσότερο. Μια πολύ καλή λύση για τον σωστό υπολογισμό των μερίδων και των ποσοτήτων είναι να κάνετε χρήση των διαφορετικών δωρεάν εφαρμογών που βρίσκονται σε αφθονία στο Διαδίκτυο.

Μικρές αλλαγές, μεγάλες διαφορές

Στη σφαίρα της εξοικονόμησης, μπορούν τα ίδια να γίνουν διαφορετικά και η αλλαγή να φανεί αμέσως στην τσέπη σας. Ξεκινώντας από τις αγορές λαχανικών και φρούτων, προτιμήστε τα χύμα αντί των συσκευασμένων ώστε να επιλέξετε τις ακριβείς ποσότητες που επιθυμείτε. Όμοια στα τυροκομικά σας, επιλέξτε τους πάγκους των τυριών για να ορίσετε το βάρος των προϊόντων και να αποφύγετε τις δαπάνες. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, επιλέξτε εποχικά υλικά. Πέρα από τη γεύση, τα εποχικά υλικά είναι σε αφθονία και σίγουρα σε πιο προσιτές τιμές. Συμπληρώστε τις πιατέλες των ορεκτικών σας με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή κριτσίνια που αποσπούν την προσοχή από τα μικρότερου μεγέθους κομμάτια τυριού ή αλλαντικών και γεμίζουν τα κενά.

Όλοι μαζί μπορούμε

Ένας άτυπος κανόνας που βοηθά στη μάχη ενάντια στη σπατάλη του φαγητού προστάζει οι καλεσμένοι μας να σερβίρονται από μεγάλες πιατέλες, αντί να έχει ο καθένας το δικό του πιάτο. Η ανθρώπινη φύση δείχνει περισσότερο δεκτική στο να αποθηκεύει τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν από τις μεγάλες πιατέλες συγκριτικά με το πιάτο ενός καλεσμένου μας. Με αυτό το μικρό τρικ, λοιπόν, το περίσσιο φαγητό καταλήγει στο τάπερ και όχι στον κάδο.

Δες τι απέμεινε

Όσο καλός και αν είναι ο προγραμματισμός των αγορών μας και η διαχείριση των υλικών μας, είναι σχεδόν μονόδρομος το να περισσέψει φαγητό. Η σκέψη που μονοπωλεί τις οικοδέσποινες είναι το πώς θα αξιοποιηθεί κάθε γραμμάριο. Οι επόμενες μέρες των εορταστικών τραπεζιών είναι συνήθως το ιδανικό διάστημα για την υλοποίηση του σχεδίου «Τίποτα δεν πετιέται». Συνήθεις ύποπτοι είναι τα κομμάτια τυριού ή λαχανικά που έχουν περισσέψει και μετατρέπονται εύκολα και γρήγορα σε ριζότο και σουφλέ. Επίσης γίνονται εξαιρετικοί σύντροφοι σε ωμές ή βραστές σαλάτες. Η επόμενη κατηγορία των υπό αξιοποίηση περισσευμάτων είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι ή το χοιρινό. Εδώ οι εναλλακτικές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, με τα κρέατα να προστίθενται σε γέμιση πίτας, σε σαλάτα, σε ψωμί burger, σε αραβική πίτα ή σε αλμυρές τάρτες. Περνώντας στον κόσμο του επιδορπίου, τα κέικ, οι πουτίγκες, ο κουραμπιές ή το μελομακάρονο μετατρέπονται σε υπέροχα τράιφλ, σε καριόκες, σε βάσεις για cheesecake ή τιραμισού.

Μην ξεχάσεις τίποτα

Όσο καλός και να είναι ο προγραμματισμός μας, πάντα θα προκύψει κάτι που δεν έχει ληφθεί υπόψη. Το ζήτηµα είναι το πόσο σηµαντικό προκύπτει για την οµαλή έκβαση του εορταστικού µα τραπεζιού. Μια παγίδα στην οποία τείνουν να πέφτουν οι διοργανωτές των τραπεζιών είναι τα ποτά, τα οποία είτε δεν αρκούν είτε αγοράζονται σε υπερβολικές ποσότητες. Επιπρόσθετα, συχνό είναι το φαινόµενο ο οικοδεσπότης να µην έχει µεριµνήσ για τον πάγο που είναι απαραίτητος για το σερβίρισµά τους. Μια ασφαλής εκτίµησ θέλει το κάθε άτοµο να καταναλώνει περίπου ένα κιλό πάγο, αν και αυτό εξαρτάται από τις προτιµήσεις του καθενός σε σχέση µε τη θερµοκρασία Μην ξεχάσετε, τέλος, να προµηθευτείτε σνακ για το ποτό και το κρασί, καθώς και βασικά συνοδευτικά, όπως είναι η σόδα, ο χυµός λεµόνι και οι διάφορο ξηροί καρποί.