Για ένα απολύτως επιτυχημένο ρεβεγιόν δεν αρκεί μόνο το καλό φαγητό, πρέπει να έχεις προνοήσει και για τα ποτά που θα ανεβάσουν τη διάθεση των -ενήλικων- καλεσμένων σου στα ύψη. Πέρα από κρασί, ουίσκι και ρούμι, μπορείς να έχεις φτιάξει και ένα γιορτινό κοκτέιλ, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει.

Eggnog (ΗΠΑ)
Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο κοκτέιλ, με βασικό υλικό τα… αβγά. Ναι, ξέρουμε σε ξενίζει αρκετά, ωστόσο πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ του κόσμου, που το συνηθίζουν κυρίως στις ΗΠΑ. Μην σε τρομάζουν τα υλικά του, αξίζει να το δοκιμάσεις και σίγουρα και οι καλεσμένοι σου θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
12 αβγά ολόφρεσκα, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
200γρ. ζάχαρη + 2 φλιτζάνια επιπλέον
½ φλιτζάνι νερό
1 λίτρο κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
1 λίτρο γάλα πλήρες, χλιαρό
1 λίτρο bourbon
250ml ρούμι
λίγη κανέλα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Ετοιμάζεις ένα σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι τα δύο φλιτζάνια ζάχαρη με το μισό φλιτζάνι νερό. Ανακατεύεις μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρεις ένα σιρόπι. Χτυπάς τα ασπράδια των αβγών στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Μόλις η μαρέγκα σχηματίζει μαλακές κορυφές ρίχνεις μέσα λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι, σε πολύ μικρή ροή, σαν κορδόνι, για να παστεριωθούν τα ασπράδια.

Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει στερεώνεις στο χείλος της ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ (μπεν μαρί) και ρίχνεις μέσα τα 200γρ. ζάχαρη και τους κρόκους των αβγών. Χτυπάς με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή μίξερ χειρός μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Ταυτόχρονα θα παστεριώνονται και οι κρόκοι.

Ανακατεύεις στη μαρέγκα το μίγμα των κρόκων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνεις την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί, το γάλα, το bourbon και το ρούμι. Ανακατεύετε πάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αδειάζεις σε μεγάλο γυάλινο μπολ βάζοντας μια κουτάλα για να σερβίρονται μόνοι τους οι καλεσμένοι, ρίχνοντας σε ποτηράκια. Το eggnog σερβίρεται πασπαλισμένο με κανέλα.

Glögg (Σουηδία)
Έχει πατρίδα του τη Σουηδία, όμως πίνεται φανατικά σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη (στη Γερμανία και την Αυστρία το λένε gluehwein) ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων. Γίνεται με ζεστό κρασί και διάφορα μπαχαρικά και είναι το ιδανικό ζεστό καλωσόρισμα για τους καλεσμένους σου στο φετινό ρεβεγιόν.

Δες την συνταγή για glögg ΕΔΩ.

Bombardino (Ιταλία)
Το γιορτινό κοκτέιλ των Ιταλών θυμίζει πολύ το eggnog, αν και το Bombardino σερβίρεται ζεστό και γαρνιρισμένο με σαντιγί. Λέγεται ότι πρωτοδημιουργήθηκε από έναν Γενοβέζο, που ήθελε να φτιάξει ένα ζεστό ποτό για τους σκιέρς, τους οποίους αν κρίνουμε από την ποσότητα του αλκοόλ μάλλον ήθελε να μεθύσει για να ξεχάσουν το κρύο. Πολύ καλή επιλογή συνεπώς αν δεν έχεις σκοπό να ανάψεις θέρμανση στο ρεβεγιόν σου…

Για να φτιάξεις 1 ποτήρι θα χρειαστείς:
45ml μπράντι
90ml Zabov Zabaglione (λικέρ με βάση τα αβγά)
Κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
κανέλα

Διαδικασία
Ζεσταίνεις ελαφρά το λικέρ σε κατσαρολάκι. Βάζεις το μπράντι σε ποτήρι και όταν το λικέρ έχει ζεσταθεί καλά (χωρίς να βράσει όμως), το ρίχνεις μέσα στο ποτήρι με το μπράντι και ανακατεύεις. Γαρνίρεις με σαντιγί και κανέλα και απολαμβάνεις.

Sorrel punch (Τζαμάικα)
Το γιορτινό ποτό στη Τζαμάικα έχει βάση το ρούμι αλλά και τον ιβίσκο, που δίνει στο τοπικό κοκτέιλ την απαραίτητη εξωτική νότα. Το Sorrel punch εκτός από αποξηραμένο ιβίσκο περιέχει πολλά μπαχαρικά, σερβίρεται δροσερό και συνήθως συνοδεύεται από κέικ φτιαγμένο επίσης με ρούμι.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
8 φλιτζάνια νερό
170γρ. αποξηραμένο ιβίσκο
140γρ. τζίντζερ καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
4 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλιτζάνι ρούμι λευκό
1 φλιτζάνι απλό σιρόπι ζάχαρης
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού χυμό λάιμ
πάγο για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζεις το νερό. Αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις μέσα τον ιβίσκο, το τζίντζερ, το γαρίφαλο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Κλείνεις με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνεις στην άκρη το μίγμα για 1 ώρα.

Στη συνέχεια σουρώνεις σε μεγάλο γυάλινο μπολ, προσθέτεις το ρούμι, το σιρόπι, το χυμό πορτοκαλιού και λάιμ και ανακατεύεις καλά. Μεταφέρεις το μπολ στον μπουφέ, μαζί με βάζοντας μια κουτάλα για να σερβίρονται μόνοι τους οι καλεσμένοι, ρίχνοντας σε ποτηράκια και δίπλα φροντίζεις να υπάρχει πάγος για όσους θέλουν το κοκτέιλ τους πιο δροσερό.

Cola de mono (Χιλή)
Το όνομα του σημαίνει “ουρά της μαϊμούς” και όσο παράξενο και αν μοιάζει τώρα που το ξέρεις αυτό, το Cola de mono είναι το χριστουγεννιάτικο κοκτέιλ της Χιλής. Φτιάχνεται με γάλα εβαπορέ, καφέ, ζάχαρη, μπράντι ή ρούμι και μπαχαρικά και είναι ένα ποτό που εύκολα σε «ξεγελάει» να πιεις περισσότερο από όσο θα έπρεπε, γι αυτό αν το φτιάξεις φρόντισε εσύ και οι καλεσμένοι σου να το καταναλώσετε υπεύθυνα.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
1 κονσέρβα γάλα εβαπορέ
½ φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζανιού ζάχαρη
3 καρφάκια γαρίφαλο
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι λευκό ρούμι ή μπράντι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο

Διαδικασία
Βάζεις σε κατσαρόλα το γάλα με το νερό, τη ζάχαρη, το γαρίφαλο και την κανέλα. Τα ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνεις μέσα τον καφέ και ανακατεύεις να διαλυθεί. Προσθέτεις τέλος το εκχύλισμα βανίλιας και το μοσχοκάρυδο και αποσύρεις από τη φωτιά.

Αφήνεις για 20 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια αφαιρείς τα γαρίφαλα και την κανέλα. Ρίχνεις στο μίγμα το ποτό, ανακατεύεις, μεταφέρεις σε μπουκάλι που κλείνει και το παγώνεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρισμα. Όταν το βάλεις σε ποτήρια το γαρνίρεις αν θέλεις με τριμμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο.

Hot toddy (Σκωτία)
Το αγαπημένο ζεστό ρόφημα των Σκωτσέζων σερβίρεται τόσο τα Χριστούγεννα όσο και όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ θεωρείται και φοβερό γιατρικό κατά του κρυολογήματος. Θα μπορούσε να θυμίζει και τσάι δηλαδή, αν στη συνταγή του δεν πρόσθεταν τόσο αλκοόλ.

Για να φτιάξεις 1 ποτήρι θα χρειαστείς:
1 φλιτζάνι βραστό νερό
4 καρφάκια γαρίφαλο
φλούδα από 1 λεμόνι
2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
χυμό από ½ λεμόνι
60ml bourbon ή ουίσκι

Διαδικασία
Ρίχνεις τη ζάχαρη στο φλιτζάνι με το καυτό νερό και ανακατεύεις να διαλυθεί. Καρφώνεις τα γαρίφαλα στη φλούδα λεμονιού και τη ρίχνεις μέσα στο νερό. Τέλος, ανακατεύεις μέσα το χυμό λεμονιού και το ποτό. Όπως μαρτυράει και το όνομα του, το Hot toddy πίνεται ζεστό.

Ponche Navideño (Μεξικό)
Οι Μεξικανοί δεν απαρνιούνται την τεκίλα ούτε τα Χριστούγεννα, γι αυτό και μαζί της φτιάχνουν ένα φρουτένιο ποντς, που σερβίρεται ζεστό. Τα φρούτα που προστίθενται συνήθως στο Ponche Navideño είναι guava, μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνα, φέτες πορτοκαλιού, καθώς και tejocotes -ένα γλυκόξινο μεξικάνικο φρούτο που μοιάζει με μήλο.

Για να το φτιάξεις θα χρειαστείς:
16 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλας
8 καρφάκια γαρίφαλο
200γρ. tejocotes ή μήλα φιρίκια
6 γκουάβα
2 μέτρια κόκκινα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
1 μέτρια αχλάδι, καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 φλιτζάνι αποξηραμένα δαμάσκηνα
½ φλιτζάνι σταφίδες
1 μέτριο πορτοκάλι σε φέτες
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
τεκίλα ή μπράντι (υπολόγισε 30ml ανά ποτήρι)

Διαδικασία
Βάζεις σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό με την κανέλα, το γαρίφαλο και τα tejocotes και βράζεις σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις για περίπου 10 λεπτά, να μαλακώσουν τα φρούτα.

Αποσύρεις από τη φωτιά. Αφαιρείς τα tejocotes από την κατσαρόλα, τα αφήνεις να κρυώσουν, τα ψιλοκόβεις και τα ρίχνεις πάλι πίσω στο μίγμα με τα μπαχαρικά. Προσθέτεις τα υπόλοιπα φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα και τη ζάχαρη και σιγοβράζεις ξανά για 30 λεπτά, ανακατεύοντας που και που.

Αποσύρεις από τη φωτιά και βγάζεις από την κατσαρόλα τα μπαχαρικά. Σερβίρεις σε ποτήρια, φροντίζοντας να προσθέσεις σε καθένα την ενδεδειγμένη ποσότητα ποτού, καθώς και μερικά κομμάτια από τα φρούτα.