Τα έξοδα για φαγητό απασχολούν την καθημερινότητά μας και κάθε φορά στη συγκεκριμένη στήλη εστιάζουμε σε μια διαφορετική περίπτωση. Αυτή τη φορά μιλήσαμε με τον Ντίνο Σιαχάμη, απόφοιτο του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στο marketing management, ο οποίος εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια ως δημιουργός περιεχομένου. Οι συνεργασίες του αφορούν καμπάνιες περιεχομένου στα δικά του social media (π.χ. ταξιδιωτικό περιεχόμενο, εστιατόρια, lifestyle, είδη ένδυσης και υπόδησης), UGC περιεχόμενο και επιλεκτικά, διαχείριση social media και συμβουλευτική. Μιλήσαμε μαζί του, του θέσαμε κάποια ερωτήματα και μάθαμε πόσα χρήματα ξοδεύει για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες.
Μηνιαίο εισόδημα και πάγια έξοδα
Το μηνιαίο του εισόδημα κυμαίνεται από 1500€ έως 2000€ και εξαρτάται από τις συνεργασίες που έχει, ενώ τα πάγια έξοδα του κυμαίνονται περίπου στα 500€ και όπως μας ανέφερε αναλυτικά «Έχω ατομική επιχείρηση, όπως και οι περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου, έτσι τα σταθερά μου έξοδα ξεκινούν κάθε μήνα με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ και την πληρωμή του λογιστή μου (περί τα 230€)». Ο Ντίνος μένει σε ιδιόκτητη κατοικία, γλυτώνοντας έτσι τα χρήματα, που αφορούν το ενοίκιο, ωστόσο άλλα λειτουργικά έξοδα όπως το ρεύμα, το ίντερνετ κ.λπ. φτάνουν τα 100€ το μήνα.
Για βενζίνη δίνω περίπου 120€, ενώ οι σταθερές συνδρομές μου, που είναι αναγκαίες για την εργασία μου, όπως συνδρομές σε εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο και cloud είναι περίπου 20€ το μήνα.
Έξοδα για φαγητό: Μαγείρεμα και διατροφή
Ψωνίζει αποκλειστικά από το supermarket και δίνει περίπου 200€, το μήνα. Όπως μας αναφέρει χαρακτηριστικά «Το budget μου αφορά τρόφιμα και τυχόν καθαριστικά και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής. Σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνω από συνεργασίες μου και pr πακέτα τρόφιμα, ωστόσο πιο συχνά τα προϊόντα είναι καλλωπισμού και περιποίησης».
Οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρονιά και δυστυχώς μετά από αυξήσεις – όπως αυτές που έχουμε ζήσει – σπάνια οι τιμές κατεβαίνουν. Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι το σουβλάκι, το οποίο ήταν ένα πρόχειρο γεύμα, που εύκολα επιλέγαμε, συχνά, πολλοί απ’ εμάς. Πλέον η τιμή του δεν είναι προσιτή για συχνή κατανάλωση.
Προσέχει αρκετά τη διατροφή του και γυμνάζεται, γι’ αυτό και μαγειρεύει σχεδόν καθημερινά (απλές συνταγές), χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το air fryer. Παράλληλα, από το καλάθι του δεν λείπουν ποτέ το κρέας, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, το ρύζι και οι πουτίγκες πρωτεΐνης. Φυσικά, αγοράζει και φρούτα, αλλά και έτοιμες σαλάτες, αφού με αυτόν τον τρόπο γλιτώνει πολύτιμο χρόνο τις μέρες που εργάζεται πολύ.
Κεφάλαιο: Ταξίδια και φαγητό
Ο Ντίνος ταξιδεύει για τη δημιουργεί περιεχόμενου για τα social media ξενοδοχείων και εστιατορίων αρκετά συχνά, έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε τι ισχύει για τη διατροφή του, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. «Συνήθως το κατάλυμα παρέχει πρωινό και έχει τύχει σε ξενοδοχεία που παρέχουν και άλλα γεύματα να δειπνήσω εκεί. Το φαγητό, δηλαδή μπορεί να είναι μέρος της συμφωνίας. Επιπλέον, έχει τύχει να συνεργαστώ και με τοπικά εστιατόρια, που δεν συνδέονται απαραίτητα με το κατάλυμα» καταλήγει ο Ντίνος. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε πως δεν είναι όλα, τα γεύματά του στα ταξίδια, συνεργασίες.
Κάποιες φορές θέλω απλώς να φάω με ηρεμία, χωρίς να πρέπει να δουλέψω παράλληλα. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι όλα μου τα γεύματα συνεργασίες.
Delivery και εστιατόρια
Παραγγέλνει κυρίως το Σαββατοκύριακο ή μέρες που μπορεί να έχει πολλή δουλειά (1-2 φορές την εβδομάδα) και επιλέγει κυρίως street food, όπως burger, σουβλάκι κ.λπ.. Οι έξοδοι, όπως μας περιγράφει είναι συχνά μέρος της δουλειάς του. Πιο συγκεκριμένα «Ανά δύο εβδομάδες περίπου υπάρχει και κάποια εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθώ και θα φάω κάτι εκεί. Από εκεί και έπειτα βγαίνω για ποτό ή για ποτό και φαγητό μία φορά την εβδομάδα και το budget μου ποικίλει αλλά κατά μέσο όρο για ποτό θα δώσω 15-20€, και ο συνδυασμός του με φαγητό κυμαίνεται στα 30-50€», τονίζει ο Ντίνος.
Τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιώ μία εφαρμογή για το budgeting, η οποία με βοηθάει πολύ, αφού μπορώ να καταγράφω διαφορετικούς τρόπους πληρωμής π.χ. με κάρτα, μετρητά, καθώς επίσης και τα έσοδα μου από διαφορετικές πηγές.
Δείτε επίσης
Πόσα ξοδεύω για φαγητό: Γρηγόρης, 29 ετών, σεφ, με εισόδημα 2500€
Πόσα ξοδεύω για φαγητό. Σ.M., 23 ετών, αεροσυνοδός, με μηνιαίο εισόδημα 2000€
Το άρθρο της εβδομάδας
