Τα έξοδα για φαγητό απασχολούν την καθημερινότητά μας καθώς οι τιμές των προϊόντων έχουν αλλάξει ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα. Προσπαθώντας να αναλύσουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, στραφήκαμε στην Κ.Ν, 29 ετών, η οποία είναι τεχνολόγος τροφίμων και ζει σε νησί. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας αναλαμβάνοντας μελέτες εγκατάστασης, οργάνωσης και λειτουργίας βιομηχανιών τροφίμων.

Μηνιαίο εισόδημα και πάγια έξοδα

Το μηνιαίο εισόδημα της Κ. ανέρχεται περίπου στα 1500€, με τους καλοκαιρινούς μήνες τα έσοδά της να είναι υψηλότερα. Τα πάγια έξοδά της είναι 850€ το μήνα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται έξοδα μετακίνησης και συντήρησης του αυτοκινήτου της, το κόστος του γυμναστηρίου, οι λογαριασμοί, καθώς επίσης και έξοδα που αφορούν την επαγγελματική της δραστηριότητα όπως για παράδειγμα η μηνιαία πληρωμή του λογιστή της.

Έξοδα για φαγητό: Μαγείρεμα και διατροφή

Κάθε μήνα ξοδεύει περίπου 150€ στο supermarket, στο κρεοπωλείο και στον μανάβη. Σε ό,τι αφορά το μαγείρεμα μας τονίζει ότι μαγειρεύει μέρα παρά μέρα, κυρίως λόγω χρόνου. «Το πρόγραμμά μου είναι αρκετά δύσκολο, διότι εργάζομαι χωρίς ωράριο και οι συναντήσεις που έχω με τους πελάτες μου είναι σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Φυσικά, οι αποστάσεις δεν είναι όπως στην Αθήνα, αλλά το καθημερινό μαγείρεμα δεν είναι κάτι που μπορώ αυτή τη στιγμή να υποστηρίξω χρονικά».

Όπως μας τονίζει δεν ακολουθεί κάποια ειδική διατροφή, γεγονός που τη διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο όπως μας τονίζει προσπαθεί να τρώει ισορροπημένα, χωρίς να στερείται συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων. «Λόγω ειδικότητας (σ.σ. εξειδίκευση στη Διαχείριση Παραγωγής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων) τα γαλακτοκομικά δεν λείπουν ποτέ από το καλάθι μου στο supermarket. Για παράδειγμα αγοράζω πάντα τυριά όπως η φέτα και η παρμεζάνα. Επιπλέον, έχω πάντα στο σπίτι μακαρόνια και κρέμα γάλακτος».

Delivery και εστιατόρια

Παραγγέλνει delivery περίπου 3 φορές την εβδομάδα και παρότι υπάρχει μία γνωστή πλατφόρμα που εξυπηρετεί στο νησί, προτιμάει να παραγγέλνει τηλεφωνικά μιας και οι τιμές στα προϊόντα είναι χαμηλότερες. «Είναι ένας τρόπος για να κάνω οικονομία. Στο τέλος του μήνα έχω παρατηρήσει ότι αν παραγγέλνω μέσω τηλεφώνου ή και με παραλαβή από το κατάστημα γλιτώνω κάποια χρήματα. Δεν είναι μεγάλο το ποσό αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να διαχειριστώ καλύτερα το budget, που έχω για φαγητό». Τέλος, σε ό,τι αφορά την έξοδο σε κάποιο εστιατόριο βγαίνει αρκετά σπάνια περίπου μία φορά τον μήνα και μας αναφέρει ότι «οι τιμές ποικίλουν αναλόγως το μαγαζί».