Αν και τα εύσημα της ανακάλυψης ανήκουν στη γειτονική χώρα, η πίτσα έχει αγαπηθεί από τους Έλληνες και ανήκει στην τριάδα με τα δημοφιλέστερα εύκολα γεύματα που αγαπάμε να απολαμβάνουμε. Τα άλλα δύο είναι τα burger και τα σουβλάκια. Ωστόσο, μη σας φανεί παράξενο αν πηγαίνοντας πίσω, πολύ πίσω, στο χρόνο, γνωρίσετε ότι και στην ανακάλυψή της έχουν βάλει το μαγικό τους χεράκι οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Μια θεωρία λέει ότι η ιστορία της πίτσας χρονολογείται από τη νεολιθική εποχή. Οι άνθρωποι μαγείρευαν πρωτόγονες ζύμες με νερό και σίτο πάνω από φωτιές. Ο Πλάκους ήταν μια στρογγυλή πίτα με ένα ζυμαρένιο χείλος που χρησίμευε για το πιάσιμο (χερούλι). Τον 8ο και 5ο αιώνα π.Χ., οι Έλληνες αποίκισαν τη νότια Ιταλία και πήραν μαζί τους το «βρώσιμο πιάτο» και η ιστορία χρόνο με το χρόνο εξελίχθηκε για να φτάσει όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, προ-ψημένη στην κατάψυξη.

Η επανάσταση της κατάψυξης

Η ιστορία της κατεψυγμένης πίτσας συνδέεται με την εξέλιξη της βιομηχανίας τροφίμων στον 20ό αιώνα. Τη δεκαετία του 1950 η κατεψυγμένη πίτσα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ιδέα προήλθε από την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα που θα μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τεχνολογία της κατάψυξης επέτρεψε την ανάπτυξή της και τη διάδοσή της. Τη δεκαετία του ΄70, όπου σημειώνεται η μεγάλη αύξηση των εργαζόμενων νοικοκυρών, η δημοτικότητά της αυξήθηκε ραγδαία, ειδικά λόγω της ζήτησης για γρήγορα γεύματα. Στην Ελλάδα έκανε την πρώτη εμφάνιση στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με τα νοικοκυριά να την επιλέγουν ως εύκολο γεύμα, κυρίως βραδινό, μαζί με το γνωστό διάσημο brand cola.

Χρόνο με το χρόνο, και όσο η τεχνολογία των τροφίμων προοδεύει, οι νέες μέθοδοι παραγωγής οδηγούν σε τυποποιημένα προϊόντα με καλύτερη ποιότητα και γεύση. Σήμερα, οι βιομηχανίες ζύμης προσφέρουν μεγάλη ποικιλία επιλογών, από κλασικές γεύσεις μέχρι πιο εξειδικευμένες και υγιεινές επιλογές, όπως πίτσες με λεπτή ζύμη, χωρίς γλουτένη, βιολογικά υλικά και άλλες παραλλαγές. Πολλά brands επικεντρώνονται στην ποιότητα των υλικών, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία στις γεύσεις και στην οικολογική συσκευασία. Η κατεψυγμένη πίτσα από ένα απλό, ιστορικά καινοτόμο, προϊόν έχει εξελιχθεί σε ένα καθημερινό γεύμα για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Πίτσα, μα ποια πίτσα

Οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν μεγάλη αγάπη για την κατανάλωση πίτσας. Όπως δείχνουν οι στατιστικές, αυτή η μανία δεν έχει μεγάλη σημασία αν αφορά φρεσκοψημένη με ζύμη αργής ωρίμανσης ή αν είναι προ-ψημένη και πωλείται κατεψυγμένη. Αν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι οι πιο φανατικοί παρασκευαστές στον κόσμο, υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερα από 13 κιλά πίτσα ανά άτομο σε ετήσια βάση ενώ οι Νορβηγοί υπολογίζεται ότι καταναλώνουν περίπου 11 πίτσες ανά άτομο, το έτος.

Η Ιταλία έχει και το όνομα και τη χάρη του νόστιμου φαγητού. Η κατεψυγμένη πίτσα είναι ένα από τα πιο διάσημα εξαγώγιμα προϊόντα της, με τη «μαργαρίτα» να κρατάει το προβάδισμα και ακολουθεί η «napolitana» που διαφέρει από την «μαργαρίτα» στη ζύμη και στα μυρωδικά. Oι «special» εκδοχές που περιέχουν συστατικά για όλα τα γούστα μάλλον έχουν Αμερικάνικες ρίζες.

Πάμε σουπερμάρκετ στον διάδρομο με τις κατεψυγμένες πίτσες

1. Pizza Barbeque
Η pizza Barbeque της «Χρυσή Ζύμη» στη βάση έχει αφράτο ζυμάρι ζυμωμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι προψημένο σε πετρόφουρνο. Ψήνεται κατευθείαν από την κατάψυξη και είναι έτοιμη σε 7’. Η ζύμη αποτελείται από: αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 4%, ζάχαρη, γάλα άπαχο σε σκόνη, προζύμι, μαγειρικό αλάτι, μίγμα βελτιωτικών παραγόντων. Διογκωτικά: όξινο ανθρακικό νάτριο και δισόξινο πυροφωσφορικό νάτριο. Στην επικάλυψη περιέχει: gouda 40%, σάλτσα 28%, ζαμπόν 19%, μπέικον καπνιστό 13%.

2. Πίτσα Χωριάτικη
Από την «Greca Pizza» επιλέξαμε την ελληνική «χωριάτικη» σε μίνι εκδοχή που στη βάση έχει χειροποίητη ζύμη. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο και είναι έτοιμη σε 10’. Στα συστατικά περιέχει: αλεύρι σίτου, νερό, αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ, ζάχαρη, βελτιωτικό ζύμης, σταθεροποιητές, χρωστική: ανθρακικό ασβέστιο, μπέικιν πάουντερ και αλάτι. Στη γέμιση περιέχει gouda 25%, σάλτσα ντομάτας 12%, χοιρινή ωμοπλάτη 5%, συντηρητικά: οξικά άλατα του νατρίου, αντιοξειδωτικά: ερυθορβικό νάτριο, εκχύλισμα καρυκευμάτων, εκχύλισμα μαγιάς, αρτύματα καπνιστών τροφίμων, χρωστική ουσία: καρμινικό οξύ, φέτα 4%, πράσινες ελιές σε φέτες 2%, πεπερόνι 2%, μπέικον 2%, πιπεριά 1,5%, κόκκινες ψητές πιπεριές 1,5%.

3. Πίτσα Μαργαρίτα
Από την βιομηχανία «Alfa» επιλέξαμε την πλέον κλασική εκδοχή Pizza Margherita με ζύμη ψημένη σε ξυλόφουρνο που ετοιμάζεται σε 6’ και έχει ανακυκλώσιμη συσκευασία. Η ζύμη αποτελείται από αλεύρι σίτου, νερό, σιμιγδάλι, ψημένο πίτουρο σταριού, μαγιά, αλάτι και ηλιέλαιο. Στη γέμιση περιέχει gouda σε ποσοστό 19%, σάλτσα τομάτας 17% και μοτσαρέλα 8%.

4. Πίτσα Rock n Roll
Η Υφαντής προτείνει την πίτσα Rock n’ Roll με την παιχνιδιάρικη διάθεση. Δεν χρειάζεται απόψυξη, ψήνεται στους 180oC και ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας. Η αφράτη βάση περιέχει αλεύρι σίτου, νερό, μαγιά, δεξτρόζη, αλάτι, ηλιέλαιο και συντηρητικό: προποιονικό ασβέστιο. Στη γέμιση περιέχει: gouda, σάλτσα ντομάτας, χοιρινή ωμοπλάτη, μπέικον, σαλάμι πεπερόνι και πράσινη πιπεριά.

5. Πίτσα με βάση τορτίγια
Η εταιρεία «Αλιμπινίσης» προτείνει μια διαφορετική εκδοχή για βάση πίτσας, ιδανική για όσους προτιμούν τις λεπτές βάσεις. Χρειάζεται μόνο 5΄ψήσιμο και μπορεί να καταναλωθεί τυλιγμένη όπως οι τορτίγιες. Η ζύμη αποτελείται από αλεύρι σίτου, νερό, αλάτι, φοινικέλαιο, κραμβέλαιο, γλυκερίνη, διογκωτικά αρτοποιίας, ρυθμιστές οξύτητας, σταθεροποιητή: ξανθάνη, συντηρητικά: προπιονικό ασβέστιο, σορβικό κάλιο. Στη σάλτσα περιέχει: τοματοπολτό, νερό, ηλιέλαιο, κρεμμύδι, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Στην επικάλυψη: gouda, ζαμπόν, μπέικον.

6. Pizza Mozzarante χωρίς λακτόζη
Για όσους έχουν αναζητούν πίτσα χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη η Dr.Oetker είναι η ιδανική πρόταση. Περιέχει 19% σκληρό τυρί μοτσαρέλα, νερό, αλεύρι ρυζιού, 10% πουρέ πατάτας, άμυλο 7,8%, τομάτες τσέρι, συμπυκνωμένη τομάτα, τυρί edam, νιφάδες πατάτας, κραμβέλαιο, πρωτεΐνη μπιζελιού, μαγιά, ζάχαρη, βασιλικό, αλάτι, πυκνωτικό: ξανθανικό κόμμι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, γαλακτωματοποιητές, σπανάκι, μαϊντανό, τροποποιημένο άμυλο, σιρόπι γλυκόζης, σκόρδο, πρωτεΐνη γάλακτος, καρυκεύματα, χυμό λεμονιού, δεξτρόζη, ρίγανη.

7. Pizza Special
H «Special» πίτσα που παράγει η βιομηχανία «Kanakis» προτείνεται για όσους επιθυμούν αφράτη ζύμη με γέμιση από αλλαντικά και τυριά. Η ζύμη παρασκευάζεται με αλεύρι σίτου, νερό, ηλιέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο, χρωστική: β-καροτένιο, ζάχαρη και διογκωτικά μέσα. Στη γέμιση αποτελείται από σάλτσα τομάτας 17%, βασιλικό, gouda 8%, edam 8%, αλλαντικά 11%, μπέικον καπνιστό 3%, μπέικον φόρμας, πιπεριά 3%, τομάτα σε κύβους.

8. Pizza meatless burger & Vegan Cheese
Η «esti» εξειδικεύεται στην παραγωγή plant-based τροφίμων και προτείνει μια εναλλακτική λύση για όσους αναζητούν την πληθωρική γεύση της πίτσας. Ψήνεται για 18-20’ στους 200oC. Η ζύμη περιέχει αλεύρι σίτου νερό, μαγιά, δεξτρόζη, αλάτι, ηλιέλαιο. Η γέμιση περιέχει: σάλτσα τομάτας, φυτικό μπιφτέκι 18%, φυτικό προϊόν γεύσης gouda 11% και φυτικό προϊόν γεύσης μοτσαρέλα 5%.

9. Castello special
Η special οικογενειακή pizza της βιομηχανίας «Castello» είναι χειροποίητη, με προζύμι και έχει ψηθεί σε φούρνο με πέτρα. Στα συστατικά περιέχει: άλευρα σίτου 37%, νερό, gouda 16%, σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν μάλαξης 5%, μπέικον 4%, πιπεριές 3%, σιμιγδάλι, βάση σάλτσας, ηλιέλαιο, αλάτι, μαγιά και ζάχαρη.

10. Greek Style pizza
Η «Great Vegan» προτείνει μια μεσογειακή γεύση κατάλληλη για χορτοφάγους και με έμφαση στα ελληνικά τρόφιμα όπως τις ελιές Καλαμών και τις ελληνικές ντομάτες. Ψήνεται στους 250oC για 15’. Αποτελείται από ζύμη πίτσας 50% με αλεύρι σίτου, μαγιά και νερό, ραφιναρισμένο κορυδέλαιο, ηλιέλαιο, τροποποιημένο άμυλο πατάτας και καλομποκιού, ινουλίνη, κιτρικό ασβέστιο, αλάτι, αρωματικά, συντηρητικό: σορβικό κάλιο, χρώμα τροφίμων: β-καροτένιο, σάλτσα ντομάτας 10%, ντομάτα 2%, ηλιέλαιο 1%, ελιές 2%, μανιτάρια, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικός και πράσινη πιπεριά.

11. Pizza 4 τυριά
Η «Bake Master» προτείνει μία εκδοχή με πληθωρική γεύση από 4 διαφορετικά τυριά και δεν περιέχει αλλαντικά. Χρειάζεται ξεπάγωμα για 10’ και ψήνεται 8-10’ στους 200oC. Περιέχει αλεύρι σίτου, μείγμα τεσσάρων τυριών 20,2% που αποτελείται από edam 6,7%, Emmental 5,2%, μοτσαρέλα 5,2%, γκοργκοντζόλα 3,1% με μύκητα του γένους Penicillium, ελαφρώς συμπυκνωμένο χυμό τομάτας 17%, νερό, φυτική μαργαρίνη, αλεύρι καλαμποκιού, ηλιέλαιο, σιμιγδάλι, μαγιά νωπή, αλάτι, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ζάχαρη, φυτικές ίνες, βασιλικό και, ρίγανη.