Εσείς μετράτε τα παγωτά που τρώτε; Σίγουρα είναι περισσότερα από τις βουτιές στη θάλασσα. Άλλωστε, δεν έχει σημασία ο τόπος, η στιγμή και η παρέα, γιατί το παγωτό θα είναι πάντα κάτι περισσότερο από επιθυμία για μία λιχουδιά. Είναι απόλαυση που κουβαλάει μνήμες και επιβράβευση. Αυτός είναι ο ουσιαστικός λόγος που δεν έχει ηλικία και το αγαπούν όλοι. Μάλιστα, φήμες λένε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο άνθρωπος που δεν τρώει παγωτά και οι στατιστικές το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά. Στο διάλειμμα από τη δουλειά, στον περίπατο, στον δρόμο προς το περίπτερο, στο ταμείο του σουπερμάρκετ. Πάντα υπάρχει χώρος για ένα παγωτό.

Γιατί όλοι τρώμε παγωτά;
Η απεριόριστη ποικιλία γεύσεων, η κρεμώδης υφή και η δροσερή αίσθηση είναι μερικοί από τους προφανείς λόγους που αγαπάμε να τρώμε παγωτά. Όμως, το σημαντικότερο είναι πώς η κατανάλωσή τους συνδέεται με αναμνήσεις παιδικών χρόνων, πασαλειμμένα παιδικά μουτράκια και χαμόγελα, παιχνίδια στο πάρκο, βόλτα με φίλους, ξένοιαστές διακοπές και νοσταλγικές οικογενειακές στιγμές. Είναι ένα επιδόρπιο που φέρνει χαρά και ξυπνά θετικά συναισθήματα.

Στα συστατικά κρύβεται η ορμόνη της ευτυχίας
Το παγωτό ως επιδόρπιο, και όχι ως κύριο γεύμα, περιέχει μεν κορεσμένα λιπαρά και πολλές θερμίδες, όμως περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και λιπαρών, τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας για να βοηθήσει στην καλή διάθεσή μας. Τα πρωτεϊνούχα αμινοξέα, όπως η τρυπτοφάνη, που προσλαμβάνουμε όταν τρώμε παγωτό, είναι γνωστό ότι αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, την ορμόνη της ευτυχίας. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που νιώθουμε ήρεμοι, ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι.

Ποιος ανακάλυψε το παγωτό;
Η ιστορία της πρώτης παγωμένης γαλακτερής λιχουδιάς του καλοκαιριού δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιος και πότε το ανακάλυψε. Ωστόσο, φαίνεται πως το χιόνι έδωσε την έμπνευση, καθώς πάγωνε ό,τι έβρισκε, αλλάζοντας τη σύσταση στο γάλα και στα σιρόπια. Μια πρώιμη μορφή παγωμένου επιδορπίου καταγράφηκε από τους αρχαίους Κινέζους 4.000 χρόνια π.Χ. ενώ άλλος μύθος δίνει τα εύσημα στους αρχαίους Αθηναίους που δρόσισαν το κρασί. Στην Τουρκία πάγωναν στο χιόνι ένα είδος ποτού με βάση το κατσικίσιο γάλα και το σαλέπι. Στην Ιταλία λέγεται ότι μεταφέρθηκε από τον Μάρκο Πόλο, στη Γαλλία από την Αικατερίνη των Μεδίκων και από εκεί ταξίδεψε στην Αμερική από τον Τόμας Τζέφερσον.

Τι τύπος παγωτού είστε;
Αν ρωτήσετε τους κοντινούς σας ανθρώπους ποιο είναι το αγαπημένο τους παγωτό, θα διαπιστώσετε ότι όσους ρωτήσετε, τόσες διαφορετικές απαντήσεις θα λάβετε.
• Ο παραδοσιακός τύπος επιλέγει ξυλάκι με λευκή κρέμα και επικάλυψη σοκολάτας ή γεύσεις με έμπνευση από αγαπημένα γλυκά όπως καρυδόπιτα, μπακλαβάς και τσουρέκι.
• Ο κλασικός τύπος επιλέγει καϊμάκι και γλυκό βύσσινο ή παρφέ σοκολάτα -βανίλια.
• Ο λιχούδης επιλέγει διπλή και τριπλή σοκολάτα με κομμάτια και σιρόπι σοκολατάκια ή τριπλέτα σοκολάτα – φιστίκι – μπανάνα, φράουλα με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.
• Η gen Z δοκιμάζει ό,τι εκκεντρικό κυκλοφορεί στα ψυγεία ή πάει στα «σίγουρα» επιλέγοντας διάσημα πολυεθνικά brands.
• O vegan επιλέγει plant-based προσαρμογές απαλλαγμένες από ζωικά συστατικά. Ενδεχομένως και με λιγότερη ζάχαρη και μειωμένα λιπαρά.

Επιλέγουμε οικογενειακά παγωτά γιατί απολαμβάνουμε το μοίρασμα
Τα οικογενειακά παγωτά είναι δημοφιλή επειδή προσφέρουν την ευκαιρία για κοινές στιγμές και αναμνήσεις. Δεν είναι όμως μόνο το μοίρασμα που υπερτερεί σε σχέση με τις ατομικές συσκευασίες. Είναι η δυνατότητα της ανάμειξης περισσότερων γεύσεων που ικανοποιούν τις διαφορετικές προτιμήσεις αλλά και μία υπόσχεση που κλείνει πονηρά το μάτι. Ό,τι δηλαδή δεν θα τελειώσει εύκολα και θα βρίσκεται πάντα εκεί, κρυμμένο στο ψυγείο για τις απογευματινές και τις βραδινές λιγούρες.

Επαναχρησιμοποιούμε τις άδειες συσκευασίες οικογενειακών παγωτών
Σίγουρα θα γνωρίζετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μαμά, γιαγιά ή θεία, που κρατάει τις άδειες συσκευασίες των παγωτών. Πιθανόν να σας έχουν φιλέψει δύο μερίδες γεμιστά ή παστίτσιο σε άδειο κουτί παγωτού. Ίσως και αυγά από το χωριό. Αυτή είναι μια πρακτική που μας αρέσει πολύ, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, είναι μια συσκευασία πολλαπλών χρήσεων και εφαρμογών, εγκεκριμένη και κατάλληλη για την γρήγορη μεταφορά τροφίμων.

Βόλτα στον διάδρομο των παγωτών

1. ΕΒΓΑ καϊμάκι πολίτικο
Η ΕΒΓΑ ιδρύθηκε το 1934 και το 1936 κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά το πρώτο τυποποιημένο παγωτό ξυλάκι με γεύση βανίλια. Μας αρέσει η παράδοση και γι’ αυτό επιλέξαμε την πλέον κλασική γεύση καϊμάκι που παρασκευάζεται με την αυθεντική συνταγή ΕΒΓΑ. Έχει βελούδινη κρέμα γάλακτος και αιθέριο έλαιο μαστίχας Χίου 0,1%.

 

2. NESTLE Aloma Παρφαί βανίλια σοκολάτα
Tο 1952, ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος ιδρύει στην Αθήνα την ΔΕΛΤΑ, μία οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων και το 1982 λανσάρεται το ιστορικό πλέον Aloma. Επιλέξαμε Aloma Παρφαί που μας θυμίζει τις ξένοιαστες στιγμές, αμέσως μετά το θαλασσινό μπάνιο. Παράγεται στην Ελλάδα και περιέχει κακάο και βανίλια, με 5.5% καραμελωμένα αμύγδαλα, 2.5% κομματάκια σοκολάτας και 2.5% ζαχαρωμένα κεράσια.

3. ALGIDA Magic Double Starchaser
Η ιστορία της Algida ξεκίνησε το 1786 από ένα κρεοπωλείο που έφτιαχνε λουκάνικα στο St James Market του Λονδίνου. Το 1913 ο πρόεδρος Thomas Wall, για να αυξήσει τις καλοκαιρινές πωλήσεις, άρχισε να σερβίρει παγωτό. Σήμερα δίνει έμφαση κυρίως στη βιωσιμότητα και την καθαρή ετικέτα. Επιλέξαμε το Magic Double Starchaser με γεύση pop-corn: κρέμα γάλακτος (17%), σοκολάτα γάλακτος (21%), καραμελωμένα κομματάκια καλαμποκιού (1%) και σιρόπι αλμυρής καραμέλας (11%) με θαλασσινό αλάτι. Είναι ό,τι πρέπει για να το απολαμβάνουμε παρακολουθώντας την αγαπημένη μας ταινία.

4. Häagen Dazs macaron vanilla & blueberry
Η Häagen-Dazs ξεκίνησε να παρασκευάζει παγωτό το 1960. Το όραμα του ιδρυτή της, Reuben Mattus, ήταν να φτιάξει ανώτερης ποιότητας παγωτό χρησιμοποιώντας εκλεκτά συστατικά. Σήμερα ενώνει τις δυνάμεις της με τον οίκο Pierre Hermé Paris και επαναπροσδιορίζει τα macaron δημιουργώντας τον απόλυτο συνδυασμό φαγητού και μόδας. Φρέσκια κρέμα (29,1%), ζάχαρη, ασπράδι αυγού και βανίλια, πουρές βατόμουρου (3,9%) και ελαφρώς τραγανά κομμάτια macaron. Ιδανική πρόταση για δροσερή απόλαυση στη βεράντα μετά από μία κουραστική μέρα.

5. Provio, παγωτό καϊμάκι με καρυδόπιτα
Η FoodProm, με έδρα στους Μύλους της Αργολίδας, δημιουργήθηκε από έμπειρους ζαχαροπλάστες και διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό. Η επιλογή του πρόβειου γάλατος ως βάση τυποποιημένου οικογενειακού παγωτού είναι μια καινοτομία που πατάει γερά στην παράδοση. Το φρέσκο πρόβειο γάλα και η κρέμα γάλακτος, παστεριώνονται, ομογενοποιούνται και ωριμάζουν για 12 ώρες. Επιλέξαμε το οικογενειακό παγωτό με την διπλή, παραδοσιακή γεύση, καϊμάκι με καρυδόπιτα γιατί μας θυμίζει τα απογεύματα στο καφενείο του χωριού.

6. Ben & Jerry Chocolatey Love A-Fair
Η ιστορία των Ben & Jerry ξεκίνησε το 1978, όταν άνοιξαν κατάστημα παγωτού σε ένα ανακαινισμένο βενζινάδικο. Λίγα χρόνια άρχισαν να συσκευάζουν τα παγωτά τους σε δοχεία ενώ από το 1990 έως σήμερα στηρίζουν συστηματικά κοινωφελείς οργανισμούς, το δίκαιο εμπόριο, την ευζωία των ζώων και των ανθρώπων. Επιλέξαμε το Chocolatey Love A-Fair με Tony’s Chocolonely και αλμυρή καραμέλα που δημιουργήθηκε για τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας στην καλλιέργεια κακάο. Αυτό το παγωτό είναι ιδανική περίπτωση για διάλειμμα από την ατελείωτη δουλειά στον υπολογιστή, μέσα στο κατακαλόκαιρο.

7. Kayak – Mέντα με choco chips
Η Kayak είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται περισσότερο από 30 χρόνια στην παρασκευή ποιοτικού παγωτού. Στόχος του ιδρυτή Γ. Σταυρίδη ήταν να αλλάξει την αντίληψη του κοινού για το παγωτό, δίνοντας έμφαση στις αγνές πρώτες ύλες και στην ελληνικότητα αλλά με ένα twist. Σήμερα, προσφέρει περισσότερες από 80 πρωτότυπες γεύσεις βασισμένες στις τελευταίες τάσεις της παγκόσμιας γαστρονομίας. Επιλέξαμε το παγωτό μέντα με choco chips που περιέχει παστεριωμένο γάλα σε ποσοστό 70%, κρέμα γάλακτος 5% και 4% πάστα μέντας. Προτιμήστε το μετά από το βραδινό γεύμα με τους φίλους στο μπαλκόνι.

8. Δωδώνη παρφέ βανίλια
Η ιστορία των παγωτών Δωδώνη ξεκίνησε με το άνοιγμα του μικρού γαλακτοπωλείου στην Κυψέλη. Ανάμεσα στις γεύσεις που έφτιαχνε με τα αγνότερα των υλικών ήταν το παρφέ κρέμα που οι ανυπόμονοι λάτρεις του το αγόραζαν κατά την παραγωγή του, φρέσκο, για να το παγώσουν σπίτι. Από το 2013 τα βρίσκουμε και τυποποιημένα. Επιλέξαμε το παγωτό παρφέ γιατί νοσταλγούμε τα παλιά μικρο-γαλακτοπωλεία και θέλουμε τη γεύση που σέρβιρε η Τζένη Καρέζη στο θέατρό της. Παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα, κρόκους αυγού, βούτυρο, μπράντι, κομμάτια από παραδοσιακό γλυκό κουταλιού κυδώνι και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Το άρθρο της εβδομάδας