Τα σχολεία ξαναρχίζουν και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τι συστήνουν οι ειδικοί για τη διατροφή των παιδιών μας εν μέσω πανδημίας και όχι μόνο…
Το τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραθέτει συστάσεις για υγιεινή διατροφή στο σχολείο, όπως αναφέρονται στον «Εθνικό οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους».
Ενδεικτικά, οι εθνικές διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά συστήνουν:
* Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών, φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης.
* Κατανάλωση κρέατος 2-3 φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας το επεξεργασμένο κρέας (π.χ. αλλαντικά).
* Κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών 2-3 φορές την εβδομάδα, όπου τουλάχιστον σε 1 από αυτές να επιλέγεται κάποιο λιπαρό ψάρι (π.χ. λαβράκι, σαρδέλα, τόνος).
* Κατανάλωση αβγών 4-7 φορές την εβδομάδα, αποφεύγοντας τα τηγανητά.
* Κατανάλωση οσπρίων τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα.
* Περιορισμός στην κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού, καθώς και των τροφίμων που τα περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. γλυκά, γαριδάκια).
* Χρήση ελαιόλαδου όπου είναι δυνατόν (είτε ωμό είτε μαγειρεμένο), αποφυγή τηγανίσματος, καθώς και αποφυγή κατανάλωσης λιπαρών που είναι στερεά ή παχύρρευστα σε θερμοκρασία δωματίου (π.χ. βούτυρο, λίπος κρέατος).
Φαγητό στο σπίτι και στο σχολείο
Σύμφωνα με τους καθηγητές του τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας, το καθημερινό διαιτολόγιο των μαθητών πρέπει να περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο σνακ, με το πρωινό να έχει την προεξέχουσα θέση. Η ποικιλία των τροφίμων μέσα στη μέρα αλλά και από μέρα σε μέρα, καθώς και η επιλογή εποχικών προϊόντων αποτελούν το «κλειδί» για επίτευξη ισορροπημένης διατροφής, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του υπό ανάπτυξη οργανισμού τους.
Καθώς οι διατροφικές συνήθειες που αποκτάμε στην παιδική ηλικία συνήθως μας ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή μας, επισημαίνουν ότι είναι ακόμα πιο κρίσιμη η ώθηση των μαθητών σε υγιεινές επιλογές τροφίμων. Συνεπώς, κυρίως οι γονείς πρέπει να αποτελούν πρότυπο για τους μαθητές, επιλέγοντας και οι ίδιοι υγιεινά τρόφιμα. Όσον αφορά τα γεύματα εκτός σπιτιού, πρέπει να καταναλώνονται περιστασιακά, με αποφυγή τηγανητών και αναψυκτικών.
Προσοχή όμως, πρέπει να δοθεί και στην κατανάλωση γευμάτων στο σχολείο. Προτείνεται οι μαθητές να παίρνουν το γεύμα από το σπίτι. Σάντουιτς με αβγό, τυρί και λαχανικά, σπιτική πίτα ή σταφιδόψωμο είναι κάποιες ενδεικτικές επιλογές. Άλλωστε τα περισσότερα σχολικά κυλικεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, τυποποιημένα τρόφιμα, όπως κρουασάν και έτοιμα αρτοπαρασκευάσματα, πρέπει να αποφεύγονται.
Σχολικά γεύματα εν μέσω πανδημίας
Οι σχετικές οδηγίες έχουν διατυπωθεί από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α. (CDC) και είναι οι εξής:
* Σερβίρισμα γεύματος σε ξεχωριστές μερίδες ή προπαρασκευασμένα γεύματα.
* Κατανάλωση γεύματος με απόσταση μεταξύ των μαθητών στην αίθουσα ή -αν είναι εφικτό- σε εξωτερικό χώρο και απολύμανση των τραπεζοκαθισμάτων μετά από κάθε χρήση.
* Πλύσιμο χεριών με σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα ή αντισηπτικό χεριών πριν και μετά την κατανάλωση του γεύματος. Κατά τη διάρκεια του γεύματος απαγορεύεται να μοιράζονται μεταξύ τους οι μαθητές φαγητό και σκεύη.
* Προτίμηση σε είδη επισιτισμού μιας χρήσης (π.χ. πιάτα, δίσκοι σερβιρίσματος). Όπου δεν είναι αυτό εφικτό τα είδη αυτά πρέπει να πιάνονται από το προσωπικό με γάντια και να πλένονται σχολαστικά με σαπούνι πιάτων και ζεστό νερό ή σε πλυντήριο πιάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε επίσης:
Πώς θα μάθετε στα παιδιά να φτιάχνουν τα καλαθάκι του σχολείου μόνα τους
Διδάσκοντας στα παιδιά την έννοια της βιωσιμότητας
Πριν χτυπήσει το κουδούνι: 10 συνταγές για το καλαθάκι του σχολείου