Όταν ήμασταν μικροί μας έλεγαν να πίνουμε όλο μας το γάλα για να ψηλώσουμε, να μεγαλώσουμε και να έχουμε γερά κόκαλα. Κανένας δεν μας είπε όμως τι γίνεται όταν πίνουμε γάλα φυτικό… Είναι αλήθεια ότι εμποδίζει την ανάπτυξη των παιδιών;

gala-1
Οι απόψεις διίστανται! Σύμφωνα με έρευνα του Νοσοκομείου του Αγίου Μιχαήλ στο Τορόντο, με επικεφαλής τον παιδίατρο δρα Τζόναθον Μακγκουάιρ, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας “American Journal of Clinical Nutrition”, τα παιδιά που δεν πίνουν αρκετό αγελαδινό γάλα ή αυτά που πίνουν γάλα φυτικής προέλευσης, έχουν μικρότερο ύψος. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή εκτός από το γάλα σόγιας, όλα τα άλλα γάλατα δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες, ενώ μόνο το γάλα καρύδας περιέχει αρκετά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του παιδιού. Δύο ποτήρια αγελαδινού γάλακτος, για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 16 γραμμάρια πρωτεϊνών, που καλύπτουν κατά 100% τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός τρίχρονου παιδιού, ενώ δύο ποτήρια γάλακτος αμυγδάλου περιέχουν μόνο 4 γραμμάρια, δηλαδή το 25% των καθημερινών αναγκών του σε πρωτεΐνες. Αν το παιδί αυτό δεν παίρνει τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, γεγονός πολύ δύσκολο βέβαια να συμβεί, τότε «φρενάρεται» η καθ’ ύψος ανάπτυξή του.

gala-sogias
Από την άλλη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαιτητική Ένωση, μια κατάλληλα προγραμματισμένη χορτοφαγική διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής χορτοφαγικής, είναι υγιεινή και επαρκής από διατροφική άποψη, ενώ παράλληλα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία στην πρόληψη και θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές δίαιτες είναι κατάλληλες για τα άτομα σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, της γαλουχίας, της βρεφικής και παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, καθώς και για τους αθλητές. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες συστάσεις για όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως τα ειδικά φυτικά γάλατα με επιπλέον ασβέστιο και βιταμίνη Β12, μπορούν να παρέχουν χρήσιμες ποσότητες σημαντικών θρεπτικών ουσιών.