Τη Δευτέρα χτυπάει το πρώτο κουδούνι και όλα τα παιδιά θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες. Θα ξαναδούν τους συμμαθητές, θα γνωρίσουν τον νέο δάσκαλο ή τη νέα δασκάλα, θα πάρουν τα καινούρια βιβλία και στο διάλειμμα η σχολική αυλή θα γεμίσει με τις χαρούμενες φωνές τους.

Τι θα φάνε τα παιδιά στο διάλειμμα, όμως, έχετε σκεφτεί;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι το κυλικείο του σχολείου δεν θα σας δώσει τη λύση. Ούτε το περίπτερο της γειτονιάς και το διπλανό μπακάλικο που πουλάνε επεξεργασμένες τροφές σε σακουλάκια. Αυτό που πραγματικά χρειάζεστε είναι αγνά υλικά και καλή οργάνωση για να ετοιμάσετε τα δικά σας σνακ για το σχολείο. Και όλα θα πάνε καλά!

Το πλάνο της εβδομάδας
Αν τα παιδιά δεν έχουν φαγητό μαζί τους στο σχολείο, μόλις χτυπήσει το κουδούνι θα τρέξουν στο κυλικείο και θα φάνε συσκευασμένα κρουασάν, μπισκότα γεμάτα ζάχαρη, αμφιβόλου ποιότητας σφολιάτες και υπερθερμιδικά πατατάκια. Όλα αυτά τα σνακ θα τα χορτάσουν προσωρινά, αλλά δεν θα τους δώσουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Είναι μια πολύ καλή στιγμή να καθίσετε στο τραπέζι της κουζίνας και να συζητήσετε για τα τρόφιμα, τις διαφορετικές ομάδες και την αξία της σωστής διατροφής. Χρησιμοποιήστε παραδείγματα από την καθημερινότητά σας κι αν δυσκολεύεστε προμηθευτείτε ένα βιβλίο ‒κυκλοφορούν πολλά βιβλία για τις σωστές διατροφικές συνήθειες των παιδιών ειδικά.

Δείτε το όλοι μαζί σαν ένα καινούργιο παιχνίδι και ξεκινήστε!

Θα πέσουν διάφορες ιδέες στο τραπέζι, θα τις συζητήσετε και θα τα αφήσετε να επιλέξουν το φαγητό τους ανάλογα με τις προτιμήσεις και τη διάθεσή τους.

Τα παιδιά γίνονται πολύ συνεργάσιμα όταν νιώθουν ότι οι μεγάλοι τα ακούνε προσεκτικά και τους δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τα ίδια για τον εαυτό τους. Λίγη προσοχή χρειάζεται μόνο εδώ από τη δική σας πλευρά: θα τους δώσετε επιλογές και θα αφήσετε να έχουν εκείνα την τελική απόφαση.

«Θα ήθελες να πάρεις μαζί σου τη Δευτέρα, τσουρέκι ή τορτίγια με τυρί;» «Τι φρούτο θέλεις να φας την Πέμπτη στο διάλειμμα; Μήλο ή μανταρίνι;»

Τα πατατάκια δεν είναι μέσα στις προτεινόμενες επιλογές ούτε τα γαριδάκια και γενικότερα οι επεξεργασμένες τροφές. Θυμάστε τη συζήτηση που έχετε κάνει στην αρχή σχετικά με τη σωστή διατροφή και το πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας;

Το μυστικό λοιπόν είναι να δώσετε στα παιδιά ποικιλία και επιλογές και να τα αφήσετε να αποφασίσουν εκείνα. Το εβδομαδιαίο πλάνο θα σας βοηθήσει να οργανωθείτε, να κάνετε τις απαραίτητες αγορές και ετοιμασίες και να κερδίσετε χρόνο.

Σκεφτείτε ότι αν έχετε συμφωνήσει από το σαββατοκύριακο για το πλάνο της εβδομάδας, θα αποφύγετε τις πρωινές γκρίνιες, τις διαφωνίες και τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις. Δεν έχετε χρόνο το πρωί για τέτοιες συζητήσεις και δεν θέλετε να ξεκινάτε την ημέρα σας με διαφωνίες.

Τι θα χρειαστείτε
– Ένα χαρούμενο εβδομαδιαίο ημερολόγιο το οποίο μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ή ακόμη καλύτερα να βάλετε τα παιδιά να το φτιάξουν και να το ζωγραφίσουν.
– Ένα όμορφο τσαντάκι με ειδική ισοθερμική επένδυση για τη διατήρηση της θερμοκρασίας
– Μερικά δοχεία φαγητού σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα που θα κάνουν τη μεταφορά πιο διασκεδαστική.

Έχετε προσέξει με πόση χαρά αγοράζουν τα παιδιά την τσάντα, την κασετίνα και τα σχολικά τους; Επισκεφτείτε μαζί ένα κατάστημα για να αγοράσετε τα δοχεία φαγητού και αφήστε τα να επιλέξουν μόνα τους. Κυκλοφορούν τόσο όμορφα σχέδια και χρώματα που δεν θα ξέρουν τι να πρωτοδιαλέξουν!

Η σωστή προετοιμασία
Ανάλογα με το πόσα διαλείμματα κάνουν τα παιδιά στο σχολείο, θα ετοιμάσετε και τα σνακ. Και κάθε διάλειμμα θα έχει το ξεχωριστό του ταπεράκι!

Τα περισσότερα σχολεία έχουν ένα μεγάλο διάλειμμα και δύο με τρία μικρότερα, οπότε θα τα διαχωρίσετε κι ας αποφασίσουν εκείνα σε ποιο διάλειμμα θα φάνε τι ‒γεγονός που εξαρτάται κι από τη διάθεση και το αν έχουν φάει ή όχι αρκετά στο πρωινό τους.

Το ένα σνακ θα είναι καθημερινά και απαραιτήτως φρούτο, όποιο φρούτο κι αν προτιμάνε. Το φρούτο στο διάλειμμα είναι αδιαπραγμάτευτο ‒όπως και το γάλα στο πρωινό. Αν δεν είναι φρούτο, μπορεί να είναι λαχανικό -τα καθαρισμένα κομμένα σε μπαστουνάκια καρότα είναι μια καλή εναλλακτική, πολλά παιδιά τα τρώνε με ευχαρίστηση.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Δευτέρα
Μικρό σνακ: Φρούτο (μήλο ή μπανάνα)
Μεγάλο σνακ: στρογγυλό ψωμάκι (λευκό ή ολικής) με ζαμπόν και τυρί ή με λευκό τυρί κρέμα και γαλοπούλα
Μικρό σνακ: σπιτικά μαλακά κούκις ή ένα μάφιν (για να ξεκινήσει γλυκά η εβδομάδα)

Τρίτη
Μικρό σνακ: Φρούτο (φράουλες ή βατόμουρα) σε μικρό πολύχρωμο δοχείο
Μεγάλο σνακ: Τορτίγια με γαλοπούλα και τυρί τσένταρ
Μικρό σνακ: σπιτική μπάρα δημητριακών

Τετάρτη
Μικρό σνακ: Φρούτο (μανταρίνια)
Μεγάλο σνακ: ένα κουλούρι με 2 φέτες άπαχο ζαμπόν και λίγα ντοματίνια
Μικρό σνακ: ένα κομμάτι τσουρέκι ή μια κρέπα με λίγη σπιτική πραλίνα

Πέμπτη
Μικρό σνακ: Φρούτο (ρόγες από σταφύλι ή αποξηραμένα δαμάσκηνα)
Μεγάλο σνακ: Μια σπιτική πίτα (τυρόπιτα, σπανακόπιτα) ή μικρά πιτάκια (πιο πρακτικά)
Μικρό σνακ: ωμοί ή ψημένοι ξηροί καρποί, χωρίς αλάτι

Παρασκευή
Μικρό σνακ: Φρούτο
Μεγάλο: Ελεύθερο
Μικρό σνακ: λίγα κριτσίνια (καλαμπόκι, ολικής, σπανάκι, ντομάτα, καρότο)

Η ελευθερία της Παρασκευής
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι καμιά απόλυτη απαγόρευση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές οι αυστηρές απαγορεύσεις δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Κανείς μας, επίσης, δεν θέλει να βλέπει ένα παιδάκι να «ζηλεύει» τα πατατάκια ή τη σοκολάτα των άλλων παιδιών.

Μπορείτε, λοιπόν, να αφήσετε μια χαραμάδα ανοιχτή επιτρέποντας στα παιδιά να αποφασίσουν για την ελεύθερη μέρα τους όπου θα μπορούν να πάρουν από το κυλικείο ό,τι εκείνα επιθυμούν.

Μια μέρα την εβδομάδα είναι αρκετή για να μάθουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων, να καταλάβουν τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, τι μπορεί να τρώνε καθημερινά και τι περιστασιακά. Η σωστή διατροφή είναι (κι αυτή) ένα θέμα εκπαίδευσης, ένας διάλογος ανάμεσα στο τι είναι σωστό και τι είναι επιθυμητό, τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα και τι επιτρέπεται να κάνουμε περιστασιακά.

Πότε θα γίνουν οι ετοιμασίες
Επιχειρήσαμε να σας δώσουμε μια ιδέα για το πόσο εύκολο είναι να κάνετε ένα πλάνο για τα σνακ στο σχολείο, αν το δείτε λίγο σαν παιχνίδι και βάλετε και τα παιδιά στο κόλπο.

Οι συνδυασμοί είναι αναρίθμητοι και δεν τελειώνουν ποτέ. Σίγουρα το κάθε παιδί έχει τα δικά του αγαπημένα και θα προτιμάει να παίρνει αυτά μαζί του, αλλά η ποικιλία και οι διαφορετικές γεύσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Ολα αυτά καλά θα μου πείτε, αλλά πότε θα ετοιμάσετε τα μαλακά cookies, τα κέικ, τα γλυκάκια, τις μπάρες δημητριακών και τα τυροπιτάκια;

Μα, φυσικά, το σαββατοκύριακο, όταν θα παίζετε «μικροί σεφ» στην κουζίνα!

Η μαγειρική είναι από τις πιο διασκεδαστικές διαδικασίες και τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν πραγματικά τις ώρες στην κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο που τα «κουζινικά» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παιχνίδια. Φανταστείτε, λοιπόν, τη χαρά και την ικανοποιήση που θα νιώσουν όταν τους προτείνετε να ετοιμάσουν εκείνα τα δικά τους μπισκότα. Μπορεί να κεράσουν και τους φίλους τους!

Καλή σχολική χρονιά!

Περισσότερες ιδέες για τα σνακ του σχολείου, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Κέικ μαρμπρέ με σοκολάτα και αμύγδαλα

Μάφιν με 2 σοκολάτες

Κοτομπουγάτσα με γραβιέρ

Μπουρεκάκια με φέτα, ανθότυρο και δυόσμο

Πίτα κουρού με σπανάκι και πράσα