Στηρίζουμε το σπιτικό κολατσιό, που περιέχει τις πιο υγιεινές προτάσεις για τα παιδιά. Ξέρετε όμως ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να το προτιμήσουν και τα παιδιά, έναντι των έτοιμων επιλογών του κυλικείου, αν έχουν συμμετάσχει ενεργά στην προετοιμασία του;

Όπως με το φαγητό στο σπίτι, έτσι και με το κολατσιό του σχολείου, είναι πολύ σημαντικό να ζητάμε από τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία. Με αυτό τον τρόπο αποκτούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να θέλουν να δοκιμάσουν «δύσκολες» τροφές όπως λαχανικά και όσπρια, ενώ απασχολούνται και δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Πέρα από τα οφέλη για τα παιδιά βέβαια, προκύπτει ένα ακόμη μεγάλο συν και για τους γονείς, μιας και όταν τα παιδιά μάθουν να φτιάχνουν το καλαθάκι του σχολείου μόνα τους, γλιτώνουν χρόνο για να απολαύσουν και αυτοί πιο ήρεμα το πρωινό τους.

Σημειώνεται, ότι η προετοιμασία του κολατσιού δεν έχει ηλικία και δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά μεγαλύτερων σχολικών τάξεων, αλλά μπορεί να ξεκινήσει και από το νηπιαγωγείο. Εντάξει, μπορεί ένα παιδί ηλικίας 5 ετών να μην φτιάχνει τελείως μόνο του το καλαθάκι με το κολατσιό του και να χρειάζεται η συμβολή των γονιών, ωστόσο είναι μια καλή περίοδος για να χτίσουμε τις πρώτες βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να μπορεί να το ετοιμάσει χωρίς βοήθεια.

6 απλοί κανόνες που κάνουν τη διαδικασία πιο εύκολη
1. Δημιουργήστε ένα διατροφικό μοντέλο: Υπάρχουν δεκάδες διατροφικά μοντέλα που μπορείτε να ακολουθήσετε, ωστόσο καλό είναι να βρείτε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις δικές σας οικογενειακές συνήθειες. Για παράδειγμα, μπορεί αυτό να είναι ότι στο καλαθάκι μπαίνουν απαραιτήτως μία μερίδα φρούτων και μία μερίδα λαχανικών καθημερινά ή ότι από το καλαθάκι δεν θα λείπει και ένα γλυκάκι.

2. Δείξτε τους τα βασικά βήματα προετοιμασίας: Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι σημαντικό στην αρχή να ζητάτε από τα παιδιά να συμμετέχουν στην διαδικασία προετοιμασίας, για να τους μάθετε πώς πρέπει να φτιάχνουν το κολατσιό τους ώστε αργότερα να το κάνουν χωρίς τη δική σας βοήθεια. Μπορείτε τις πρώτες 2 μέρες να τους ζητήσετε να σας παρακολουθούν απλά και την 3η μέρα να τους πείτε να το ετοιμάσουν μόνα τους για να σας δείξουν πόσα έμαθαν.

3. Επιλέξτε το σωστό καλαθάκι: Αφού ορίσετε το διατροφικό μοντέλο που θα ακολουθείτε, είναι σημαντικό να επιλέξετε και το σωστό καλαθάκι, με ανάλογες υποδοχές, που θα χωράει ακριβώς όσα πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό κολατσιό. Είναι σημαντικό επίσης, το σχέδιο να συμβαδίζει με την ηλικία και τα γούστα του παιδιού, γι αυτό φροντίστε να κάνετε μαζί την επιλογή του.

4. Φτιάξτε μία λίστα με ιδέες και προτάσεις: Καθίστε μαζί με το παιδί και συζητήστε τι θα ήθελε και τι πρέπει να περιλαμβάνει το καλαθάκι καθημερινά. Συγκεντρώστε τα όλα σε μία λίστα, που θα κολλήσετε με μαγνητάκι στο ψυγείο, ώστε κάθε μέρα να επιλέγετε και κάτι διαφορετικό και να υπάρχει ποικιλία. Τέτοιες λίστες κάνουν και πιο εύκολο τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό γευμάτων της οικογένειας και σας βοηθούν όταν οργανώνετε τη λίστα για τα ψώνια του σουπερμάρκετ, ώστε να μη σας λείπει τίποτα, αλλά και να μην κάνετε περιττές αγορές.

5. Βρείτε το σωστό χρόνο για το στήσιμο του καλαθιού: Η δουλειά και γενικά οι δικές σας υποχρεώσεις ορίζουν το ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να φτιάξετε το καλαθάκι για το σχολείο, είτε το βράδυ πριν πάει το παιδί για ύπνο είτε το πρωί πριν φύγει για το σχολείο. Καλό είναι όμως να ορίσετε μία συγκεκριμένα ώρα, για να δημιουργήσετε μία ρουτίνα που δεν θα σας αφήνει να ξεχνάτε ότι πρέπει να φτιάξετε το καλαθάκι του σχολείου, με αποτέλεσμα να τρέχετε τελευταία στιγμή με το σχολικό έξω να κορνάρει επίμονα.

6. Μην είσαστε τελειομανείς: Μπορεί να θέλετε το παιδί να έχει το τέλειο καλαθάκι, που θα περιλαμβάνει μέσα τα πάντα για να χορτάσει, αλλά από τη στιγμή που θα το αφήσετε να το φτιάχνει μόνο του πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι μπορεί να κάνει λάθη, να ξεχάσει να βάλει μέσα το κυρίως και να πάρει μόνο φρούτα ή το αντίθετο ή να μην χωρίσει σωστά τις μερίδες. Λάθη συμβαίνουν και από αυτά θα μάθει.

Πώς συμμετέχει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του
Νωρίτερα αναφέραμε ότι η προετοιμασία του κολατσιού δεν έχει ηλικία και ακόμη και ένα παιδί που πηγαίνει νηπιαγωγείο μπορεί να συμμετέχει στη διαδικασία. Αν αναρωτιέστε τι δουλειές μπορείτε να αναθέσετε στα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, σας έχουμε την απάντηση:

* Τα παιδιά έως 6 ετών είναι από τους πιο ενθουσιώδεις βοηθούς-μάγειρες! Μπαίνουν με όρεξη στην κουζίνα και τρελαίνονται να συμμετέχουν στο μαγείρεμα. Στο εμπόριο θα βρείτε μαχαίρια ειδικά για μικρά παιδιά, με τα οποία μπορείτε να τους δώσετε να κόβουν τα φρούτα, τα λαχανικά και το τυρί που θα μπουν στο καλαθάκι τους ή να τους ζητήσετε να ανακατέψουν το μίγμα του κέικ στο μπολ ή το φαγητό στην κατσαρόλα. Επίσης, εκτός από το να τους δείξετε πώς θα γεμίζουν το καλαθάκι τους, καλό είναι να τους δείξετε και πώς θα το αδειάζουν και θα το καθαρίζουν σωστά όταν επιστρέφουν στο σπίτι.

* Στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, έως την ηλικία των 9 ετών, είναι η στιγμή να αναλάβουν περισσότερες «ευθύνες» στην κουζίνα. Ξεκινήστε με το να ζητήσετε να σας διαβάζουν τις συνταγές (εξαιρετική εξάσκηση στην ανάγνωση) και σταδιακά δείξτε τους πώς θα χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας για την προετοιμασία του φαγητού τους ή πώς θα ανάβουν τις εστίες και τον φούρνο -υπό επιτήρηση πάντα! Στη συνέχεια, διαλέξτε εύκολες συνταγές -από wraps μέχρι μακαρόνια- και δείξτε τους πώς θα τα φτιάχνουν μόνα τους.

* Όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των 10 έως 12 ετών, μπορούν πλέον να επιλέξουν τα ίδια τι θέλουν να πάρουν στο σχολείο την επόμενη μέρα, όπως και να το ετοιμάσουν με ελάχιστη έως καθόλου επίβλεψη, ανάλογα με τη συνταγή. Σίγουρα πάντως, μπορούν να ετοιμάσουν το καλαθάκι τους τελείως μόνα τους.

* Τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου σπανίως παίρνουν μαζί τους κολατσιό στο σχολείο από το σπίτι, εκτός και αν πρόκειται για σάντουιτς και φρούτα. Έχοντας όμως θέσει τις σωστές βάσεις από πιο μικρή ηλικία, αυτά τα παιδιά είναι απολύτως έτοιμα να φτιάξουν μόνα τους το μεσημεριανό τους φαγητό γυρνώντας στο σπίτι, αν εσείς λόγω του εργασιακού σας ωραρίου δεν έχετε προλάβει να αφήσετε κάτι έτοιμο.

Δείτε επίσης:
8 τρικ που κρατάνε τα παιδιά μακριά από τη σχολική καντίνα

8 τρόποι να αναβαθμίσεις το καθημερινό τοστ

8 διατροφικά μυστικά για πολυάσχολες μαμάδες

Το άρθρο της εβδομάδας