Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της ζωής ενός μωρού οι σημαντικές «πρώτες στιγμές» που θα ζήσετε μαζί του είναι αρκετές. Το πρώτο χαμόγελο, το πρώτο γέλιο, η πρώτη φορά που θα μπουσουλήσει, τα πρώτα βήματα αλλά και οι πρώτες λεξούλες.
Όμως, ανάμεσα σε αυτά τα milestones υπάρχουν και μικρότερες στιγμές που είναι εξίσου σημαντικές. Λίγο μετά το πρώτο εξάμηνο θα αρχίσει να δοκιμάζει στέρεες τροφές μαζί με το γάλα του και να ανακαλύπτει τον γευστικό κόσμο της τροφής. Αυτή η μετάβαση διαφέρει από μωρό σε μωρό καθώς η κάθε οικογένεια τη προσεγγίζει διαφορετικά. Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους είναι το baby-led weaning.
Τι είναι
Ένας «κλασικός» τρόπος απογαλακτισμού είναι να ξεκινά το μωρό με αλεσμένες τροφές και αργότερα να δοκιμάζει τη στέρεη μορφή των φαγητών. Το baby-led weaning έρχεται να το αντιστρέψει αυτό και ουσιαστικά, δίνει στο παιδί την ανεξαρτησία σχετικά με το φαγητό του.
Η βασική ιδέα είναι πως οι γονείς θα ακολουθούν το μωρό σχετικά με τη διατροφή του. Αυτό σημαίνει πως παρακολουθούν την ανάπτυξή του και κρίνουν πότε είναι έτοιμο να φάει μόνο του. Επιπλέον, με τη μέθοδο αυτή, οι γονείς δεν χρειάζεται να αγοράσουν βρεφικές κρέμες, ούτε να αλέθουν την τροφή. Αντίθετα, το μωρό τρώει από το φαγητό της οικογένειας. Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως για να γίνει με επιτυχία αυτό, χρειάζεται να γίνουν όλες οι μετατροπές που είναι απαραίτητες ώστε το γεύμα να συμβαδίζει με την ηλικία του και να είναι ασφαλές. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το μωρό θα φάει πίτσα ή σουβλάκι.
Με τη μέθοδο baby-led weaning το μικρό σας συμπεριλαμβάνεται στο καθημερινό μενού της οικογένειας με πολύ μικρότερες ποσότητες αλλά και κάποιες μετατροπές, κυρίως όσον αφορά το αλάτι, τα καρυκεύματα, τις επεξεργασμένες τροφές αλλά και αυτές που βρίσκονται ψηλά στις τροφικές αλλεργίες.
Τα οφέλη
Η μέθοδος προσφέρει πολλά οφέλη για τις οικογένειες και τα μωρά.
Το μωρό πειραματίζεται μόνο του και κοινωνικοποιείται. Με το baby-led weaning το μωρό εισάγεται στην «ώρα του οικογενειακού φαγητού» που έχει θετική επίδραση στην κοινωνική ανάπτυξή του. Άλλωστε, εκτός των άλλων, είναι πολύ καλό για τις οικογένειες να τρώνε μαζί μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα. Επιπλέον, το μωρό θα μπορεί να μιμηθεί συμπεριφορές σχετικά με το πώς να χρησιμοποιεί τα μαχαιροπίρουνα, πώς να μασά καλά την τροφή του, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεται κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Εκτίθεται σε μία τεράστια ποικιλία γεύσεων. Οι βρεφικές κρέμες έχουν συγκεκριμένα συστατικά αλλά και υφή. Με το baby-led weaning εκτίθεται σε μία μεγάλη ποικιλία γεύσεων αλλά και υφής φαγητού με αποτέλεσμα να διευρύνει τις γεύσεις του.
Βοηθά αναπτυξιακές δεξιότητες. Είναι πολύ σημαντικό πως το μωρό μαθαίνει να «ελέγχει» την όρεξή του. Με την πάροδο του χρόνου θα μπορεί να «ρυθμίζει» την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού πολύ πιο γρήγορα. Επιπλέον, η μέθοδος αυτή βασίζεται στο να πιάνει το μωρό την τροφή του και να τη βάζει στο στόμα του. Αυτό μπορεί μόνο θετικά να λειτουργήσει για την ανάπτυξή του, καθώς οι κινήσεις αυτές απαιτούν λεπτές και κινητικές δεξιότητες τόσο στο σώμα του όσο και στη στοματική κοιλότητα.
Εξοικονομείτε χρόνο και χρήμα. Όχι μόνο γλυτώνετε πολύ χρόνο από το μαγείρεμα -ακριβώς επειδή όλοι τρώνε περίπου το ίδιο- όμως, γλυτώνετε και χρήματα καθώς δεν χρειάζεται να αγοράζετε βρεφικές κρέμες.
Πότε να ξεκινήσετε
Όταν δείξει κάποια σημάδια δεξιοτήτων, τότε είναι έτοιμο να φάει μόνο του. Όταν μπορεί να κάτσει με όρθιο το κεφάλι του χωρίς καμία βοήθεια από τον γονέα, όταν μπορεί να πιάσει ένα αντικείμενο και να το φέρει στο στόμα του αλλά και να βγάζει τη γλώσσα του, τότε αυτά είναι σημάδια πως είναι έτοιμο. Κατά πλειοψηφία, η στιγμή αυτή φτάνει λίγο μετά τους έξι μήνες, όμως το κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς. Το σημαντικό όφελος από το Baby-Led Weaning είναι πώς ακολουθεί το στάδιο ανάπτυξης του μωρού και όχι το αντίστροφο.
Πόσο ασφαλές είναι
Όταν το μωρό εισάγεται στις στέρεες τροφές πρέπει να έχει κατακτήσει κάποιες δεξιότητες όπως αυτές που αναφέραμε πιο πάνω. Εσείς ως γονείς, χρειάζεται απλά να έχετε επικεντρωμένη την προσοχή σας στη διαδικασία κι αυτό γιατί πρέπει να ξεχωρίσετε πότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το μωρό και πότε είναι οι μύες που δουλεύουν προκαλώντας το gag reflex. Για παράδειγμα, τις πρώτες φορές ίσως δείτε το μωρό σας να προσπαθεί να βήξει. Εδώ, χρειάζεται η δική σας κρίση και προσοχή ώστε να αξιολογήσετε την κατάσταση.
Ούτως ή άλλως, είτε επιλέξετε είτε όχι τη μέθοδο αυτή, καλό είναι να έχετε κάνει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε περίπτωση που χρειαστεί η άμεση παρέμβασή σας.
Όμως, η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να δημιουργεί μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση. Μαθαίνει μία νέα δεξιότητα και σύμφωνα με έρευνες, όταν το Baby-Led Weaning γίνει σωστά τότε είναι απόλυτα ασφαλές. Αν όμως, το μικρό σας δεν μπορεί να κάτσει όρθιο ή δεν μπορεί να βάλει πράγματα στο στόμα του, τότε είναι σημάδια πως ακόμα δεν είναι έτοιμο.
Το μέγεθος των τροφών
Πρέπει να κόψετε τα φαγητά σε μικρές μπουκιές, οι οποίες δεν ξεπερνούν το μέγεθος ενός δαχτύλου, ώστε να τις πιάσει και να τις βάλει στο στόμα του. Όμως, ταυτόχρονα, χρειάζεται να είναι και αρκετά μεγάλες ώστε να εξέχουν από τη γροθιά του και αρκετά μαλακές ώστε να μην τραυματίσουν τα ούλα του.
Για παράδειγμα, κομμάτια από μαλακά φρούτα όπως ροδάκινο, βερίκοκο, μπανάνα κλπ είναι μία πολύ καλή επιλογή για τις πρώτες φορές. Τα βραστά λαχανικά, όπως καρότο, πατάτα κ.α, είναι όσο μαλακά χρειάζεται ώστε να είναι εύκολο να τα μασήσει.
Τι να προσέξετε
Αποφύγετε τα τρόφιμα που είναι στρογγυλά, σκληρά και μικρά. Τέτοια είναι το καλαμπόκι, το μπιζέλι, τα berries, τα σταφύλια, οι φράουλες. Αν το Baby-Led Weaning προχωρήσει και θέλετε να του δώσετε μικρά και στρογγυλά φρούτα, τότε φροντίστε να τα κόψετε πρώτα. Επίσης, αν δεν βράσετε τα λαχανικά, τότε επιλέξτε κάποια μαλακά που είναι κατάλληλα για τα ούλα του μωρού.
Τέλος, αποφύγετε τα φαγητά που μπορεί να το δυσκολέψουν, όπως για παράδειγμα, το φιστικοβούτυρο που έχει μία κολλώδη υφή. Πριν το πρώτο έτος της ηλικίας τους τα μωρά δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι αλλά και μεγάλη ποσότητα από γάλα αγελάδας.
Τα αλλεργιογόνα
Το φιστικοβούτυρο, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά αλλά και οι ξηροί καρποί θεωρούνται τροφές με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν τα εισάγετε. Ένας γενικός κανόνας είναι πως δεν πρέπει να περιμένετε πολύ να τα εντάξετε στη διατροφή του ώστε να μειώσετε την πιθανότητα εκδήλωσης αλλεργιών.
Πώς να ξεκινήσετε
Περίπου στους τέσσερις μήνες καλό είναι να συζητήσετε οι γονείς για τον τρόπο που θα προσεγγίσετε το θέμα με τις στέρεες τροφές. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας, διαβάστε και ενημερωθείτε πριν το επιλέξετε ώστε να είστε σίγουροι πως είναι το καλύτερο για την περίπτωσή σας. Το ότι θέλετε να επιλέξετε αυτή τη μέθοδο δεν αποκλείει πως μπορείτε να αρχίσετε με αλεσμένες τροφές. Μπορείτε να ξεκινήσετε ώστε να μάθει το μωρό σας και μετά να συνεχίσετε με Baby-Led Weaning.
Μην φοβηθείτε να το αφήσετε να φάει με τα χέρια του γιατί αυτό το βοηθά σημαντικά στην ανάπτυξη ορισμένων δεξιοτήτων. Μπορεί το μωρό στην αρχή να μην τρώει πολύ φαγητό, όμως αυτό μετά τις πρώτες φορές θα αλλάξει, όταν, δηλαδή, προσαρμοστεί στο νέο τρόπο φαγητού. Άλλωστε, μαζί με τις στέρεες τροφές συνεχίζει και τον θηλασμό/γάλα, ώστε να έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.
Βεβαίως, μπορεί να δοκιμάσετε το Baby-Led Weaning και να μην πετύχει. Οι διάφοροι μέθοδοι λειτουργούν ως συστάσεις και πάντα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η κάθε περίπτωση. Και φυσικά η άποψη του παιδίατρού σας για την ασφάλεια του παιδιού σας.
Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.