Με ιστορία παλαιότερη των 3.000 χρόνων, αυτή του αττικού αμπελώνα εξελίσσεται, αναπτύσσεται και επιδεικνύει θαυμαστή ικανότητα προσαρμογής τόσο στις νέες κλιματικές συνθήκες όσο και στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
Λίγοι θα διαφωνήσουν πως ο αμπελώνας της Αττικής είναι ένας πολύ ξεχωριστός αμπελώνας για περισσότερους από έναν λόγους. Πρώτα από όλα γιατί έχει μια συνεχόμενη ιστορία που φτάνει ή και ξεπερνά τα τρεις χιλιάδες χρόνια. Ύστερα γιατί σχεδόν στο σύνολό του είναι φυτεμένος με μία μόνο ποικιλία, το Σαββατιανό, η οποία έχει προσαρμοστεί εξαιρετικά στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του τόπου. Ακόμα, γιατί για πολλούς αιώνες συνδέθηκε με έναν συγκεκριμένο τύπο κρασιού, την πολυτραγουδισμένη Ρετσίνα. Τέλος, παρά τα προβλήματα που προκαλεί η γειτνίαση με μια μεγαλούπολη και τις λειτουργίες της, έχει δείξει μια εντυπωσιακή ανθεκτικότητα.
Αττικός αμπελώνας – Μια ιστορία με ρίχες στην αρχαιότητα
Η σχέση των αρχαίων Αθηναίων με το κρασί είναι παραπάνω από γνωστή – έχει μάλιστα αποτυπωθεί με ποικίλους τρόπους τόσο σε κείμενα όσο και σε εικόνες. Τόσο οι συγγραφείς, πρωτίστως οι κωμωδιογράφοι, όσο και οι καλλιτέχνες στα κάθε λογής πήλινα αγγεία αποτυπώνουν σκηνές από τη διαδικασία παραγωγής αλλά και κατανάλωσής του. Περισσότερο όμως αυτή η σχέση γίνεται φανερή στις δημόσιες θρησκευτικές τελετές και γιορτές που κατά κανόνα είναι αφιερωμένες στον Διόνυσο, συνδέονται όμως στενά με τις διάφορες φάσεις της ζωής του κρασιού.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Cantina που κυκλοφορεί την Κυριακή, 26/10, μαθαίνουμε περισσότερα για:
– ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΎ ΑΜΠΕΛΩΝΑ
– ΤH ΣΧΕΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΣΙ
– ΤΟΝ ΑΤΤΙΚΟ ΤΡΥΓΟ
– ΤΟ ΣΉΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Διαβάστε επίσης:
Ο Μανώλης Παπουτσάκης μοιράζεται μαζί μας 5 αυθεντικές κρητικές συνταγές
Ντουνιάς: Το απόλυτο farm to table εστιατόριο στην Ελλάδα
Αχλάδια, λωτοί, καρύδια και μυστικά αρώματα: το comfort φθινόπωρο σε μια μπουκιά