Μέσα από τις 240 σελίδες και τις 454 μοναδικές φωτογραφίες του βιβλίου «Στερεά Ελλάδα Πάρε μια Γεύση» της Σίσσυς Νίκα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε κάθε γωνιά της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου «χτυπά» δυνατά η καρδιά της αυθεντικής ελληνικής γαστρονομίας. Οι 96 αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές της Στερεοελλαδίτικης κουζίνας της γης, των βουνών, της θάλασσας, των μοναστηριών κάνουν το ταξίδι πραγματικά απολαυστικό.

Το βιβλίο χωρίζεται σε 5 ενότητες τη Φθιώτιδα, την Εύβοια και τη Σκύρο, τη Βοιωτία, τη Φωκίδα και την Ευρυτανία. Στο βιβλίο παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο η φιλοσοφία της κουζίνας, η τυροκομία και η διαδικασία τυροκόμησης των τοπικών τυριών ΠΟΠ όπως η Φέτα, το Κατίκι Δομοκού, η Φορμαέλα Αράχωβας-Παρνασσού, η Γραβιέρα καθώς επίσης και η πλούσια λόγω βιοποικιλότητας παλέτα τυροκομικών, το τσαλαφούτι, το οψιμοτύρι, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, τα κατσικίσια τυράκια, το γάλα, το γιαούρτι, το βούτυρο.

Η μελισσοκομία κατέχει σημαντική θέση στη μελέτη λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας των τοπικών μελιών που είναι πολυβραβευμένα σε έγκριτους διεθνείς διαγωνισμούς. Τα γεννήματα της γης που είναι ΠΟΠ όπως οι επιτραπέζιες κονσερβολιές Αταλάντης, Στυλίδας, Ροβιών, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας, το ακτινίδιο Σπερχειού, τα αποξηραμένα σύκα Κύμης-Ταξιάρχη αλλά και η αμπελοκαλλιέργεια γηγενών ποικιλιών, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, η στέβια, τα σιτηρά, τα αμύγδαλα, τα κηπευτικά, τα μανιτάρια, τα όσπρια, τα μήλα και τα καρύδια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η αλιεία είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα του βιβλίου.

Το Αρχαιολογικό πολιτιστικό μνημείο του γαστρονομικού μας πολιτισμού, ο Ελαιώνας της Άμφισσας, οι σπάνιες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων και η περιήγηση στο μικρόκοσμο των άγριων μανιταριών συναρπάζουν.

info
Το βιβλίο έχει εκδοθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά και διατίθεται δωρεάν από την Περιφέρεια. Διαδικτυακά έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα www.agrifoodcentralgreece.gr